„Smučilo mi se“: Merkelova žestoko kritikovala Makrona

Odnos francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel otežavaju različiti politički pristupi dvoje šefova vlada.

Na marginama proslave 30. godišnjice pada Berlinskog zida, nemačka kancelarka je u privatnom razgovoru oštro kritikovala kolegu, navodi „Njujork tajms“.

„Shvatam vašu potrebu za remetilačkom politikom. Ali smučilo mi se da skupljam krhotine. Stalno moram da lepim šoljice koje ste vi razbili, samo da bismo mogli da sednemo i popijemo šolju čaja“, rekla je navodno Makronu neuobičajeno ljuta Angela Merkel.
Makron je ranije oštro kritikovao NATO i izazvao gnevne reakcije u savezu, prenosi „Blic“.

U intervjuu „Ekonomistu“ francuski predsednik zaključio je da je NATO zbog nedostatka dogovora doživeo „moždanu smrt“, da bi Merkel odmah posle toga odbacila njegove tvrdnje kao preterane.

Kada je Evropska unija u pitanju, Makron je nedavno uložio veto na početak pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom, iako su obe zemlje započele teške reforme kako bi ispunile kriterijume, a Severna Makedonija je na zahtev susedne Grčke čak promenila ime, podseća „Njujork tajms“.

Razgovor dvoje lidera ističe u prvi plan ozbiljno zategnute odnose Francuske i Nemačke, kao i tenzije vezane za skraćeni sastanak NATO u predgrađu Londona, koji je pažljivo spušten sa nivoa samita u rang skupa lidera povodom proslave 70. godišnjice saveza.

Nemačka će nakon Makronove kritike ipak staviti na probu politički dogovor u NATO, navodi „Njujork tajms“, podsećajući da je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (SPD) u sredu na sastanku NATO u Briselu predložio uvođenje komisije stručnjaka, koju bi vodio generalni sekretar Jens Stoltenberg, a koja bi imala zadatak da nadomesti „nedostatak političke diskusije u savezu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Makronmerkel
Komentari (0)
Dodaj komentar