Snažan zemljotres u Japanu, izdato upozorenje na erupciju vulkana

Zemljotres jačine 5,9 stepeni pogodio je danas istok Japana, saopštila je Japanska meteorološka agencija.

Potres se dogodio u 3.21 ujutru po lokalnom vremenu u Pacifiku, nedaleko od obale okruga Čiba, oko 30 kilometara ispod površine mora, a Agencija za sada nije izdala upozorenje od cunamija, prenosi agencija Kjodo.

Potres su osetili stanovnici od centralnog do severoistočnog dela Japana, uključujući i Tokio.

Za sada nema podataka o povređenima ili o materijalnoj šteti.

Gotovo istovremeno sa potresom, japanska Agencija za požare i katastrofe izdala je upozorenje na zemljotres, navodeći da bi potres od pet i više stepeni mogao da pogodi istok Japana i upozorila građane te oblasti da se pripreme na snažan zemljotres.

Japan izdao upozorenje na opasnost od erupcije vulkana

Japanska meteorološka agencija podigla je danas nivo opasnosti zbog moguće erupcije vulkana na jugozapadu te zemlje zbog pojačanih seizmičkih aktivnosti u toj oblasti.

Agencija je upozorila stanovništvo da ne prilaze krateru vulkana Mt.Šimoe zbog eventualne erupcije i rizika od velikih komada stena u vazduhu u obimu od dva kilometra, prenosi agencija Kjodo.

Kako se navodi, seizmičke aktivnosti pojačale su se u toku večeri, a sam vulkan je poslednji put izbacio lavu u junu 2018. godine i jedan je od japanskih vulkana koji se najviše nadziru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

japanvulkanzemljotres
Komentari (0)
Dodaj komentar