U Etiopiji pušteni iz pritvora novinari i prevedoci

ADIS ABEBA – Vlasti u Etiopiji potvrdile su da su četiri njihova državljana, koji rade sa stranim novinarima u severnom regionu Tigraj, pušteni iz pritvora na slobodu bez optužbi, prenosi Rojters.

„Svi novinari i prevodioci pušteni su bez optužbi,“ rekao je za agenciju zamenik šefa privremene administracije Tigraja Abebe Gebrehivot Idego.

Rojters navodi da su lokalni mediji preneli da je Džirmaj Gebru, koji radi za tigrajski servis BBC, dva prevodioca Alula Akalu i Fitsum Berhane, koji rade za Fajnenšel tajms i novinsku agenciju AFP, i lokalni novinar Tamirat Jemane koji radi za Njujork tajms, privedeni u poslednjih nekoliko dana.

BBC je u tvitu potvrdio Gebruovo oslobađanje, dok su AFP i Njujork tajms mejlom za agenciju potvrdili da su njihovi saradnici u Etiopiji pušteni iz pritvora.

Rojters prenosi da je premijer Etiopije Abij Ahmed Ali sproveo opsežne reforme od stupanja na dužnost 2018. godine, uključujući ukidanje zabrane rada za više od 250 medija i puštanje na slobodu više desetina novinara.

Međutim, organizacije za zaštitu prava tvrde da je sloboda štampe ugrožena tokom izbijanja nasilja prošle godine, uključujući i ono u regionu Tigraj.

Abijeva vlada proglasila je pobedu nad Frontom za oslobođenje naroda Tigraja (TPLF) nakon što su se njihove snage povukle iz većih gradova krajem novembra.

Borbe u regionu se nastavljaju i u međunarodnoj zajednici raste zabrinutost zbog sve češćih izveštaja o zločinima koje se počinile obe strane u ovom sukobu, o čemu redovno izveštavaju strani dopisnici, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar