Zbog Handkea vratila Nobelovu nagradu koju nije ni dobila (foto, video)

Vest je zvučala bombastično: Nobelovka vratila nagradu u znak protesta zbog Handkea! Da li je baš tako?

Krenimo od početka. Dok je austrijski književnik Peter Handke juče u Stokholmu primao Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu, njegovi protivnici su oštro protestovali. U moru brunih reakcija kojima se osporavala odluka Nobelovog komiteta izdvojio se gest izvesne švedske lekarke Kristine Doktare, koja je kročila među okupljene ispred centra „ABF“ u Stokholmu i, sa medaljom visoko podignutom u ruci, saopštila dramatičnu odluku: „Vraćam svoju Nobelovu nagradu!“

„Nekada sam bila ponosna na Švedsku akademiju, ali sada osećam samo stid i krivicu. Bila sam svedok genocida iz prve ruke pre 27 godina, kada sam bila tamo. Vratiću Nobelovu nagradu zbog činjenice da ju je dobio i Peter Handke, koji negira genocid koji se desio u Bosni i Hercegovini“, rekla je Doktareova.

Prisutni su obraćanje ispratili burnim aplauzom uz skandiranje: „Kristina!“ „Kristina!“

​Među okupljenima je, između ostalih, bila Alida Bremer, nemački pisac hrvatskih korena, nemačka i francuska novinarka Elke Šmiter, kao i Florans Artman, američki novinar Roj Gutman, Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica — Potočari, član norveškog Helsinškog komiteta Enver Đuliman, kao i Mirsad Duratović, predsednik Regionalnog saveza Udruženja logoraša regije Banjaluka.

U informaciji koju su svetski mediji preneli navodi se da je Doktareova Nobelovu nagradu za mir dobila 1988. kao članica mirovnih snaga UN. Koliko je to tačno?

Jednostavan pogled na sajt Nobelovog komiteta govori da njenog imena među dobitnicima Nobelove nagrade za mir za tu godinu — nema.

Nagradu su, naime, kao kolektiv dobili svi pripadnici mirovnih snaga UN od 1948. do 1988. godine, što je ukupno više 500.000 ljudi iz 53 zemlje sveta!

​Odluku da nagrada bude dodeljena Handkeu izazvala je mnogo bure. Većina zemalja regiona zbog Handkea je bojkotovala ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade, među kojima su ambasadori BiH, Hrvatske, Severne Makedonije i Albanije. Bojkotu se potom pridružila i Turska.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Peter HadkeNobelova nagrada
Komentari (3)
Dodaj komentar
 • Klsdovski Vlah

  Pa sta je trebala svi ti pri UN koji su dobili da nabroji 500.000 dobitnika N nagrade svaka joj cast a krvnici nikako da progledaju.

  • Anonimni

   Vala pametno si rekao, na Kosovu krvnika koliko hoces, sede u vladi… i nikako da progledaju. O preko 3500 Srpskih zrtava iz sele koje oruzuju Srebrenicu, a koje su ti cuveni Srebrenicani poubijali i poklali (mahom dece, zena i starih, jer su ostali bili na ratistu) niko ne govori. I to jos, iz navodno razoruzane zone pod zastitom UN…

 • Anonimni

  Sve te njihove akcije se konstantno baziraju na lazima i izmisljenim dogadjajima, vajne demokrate, odavno smo progledali!