Argo

Žanr: drama, biografski, triler
Trajanje: 120 min.
Premisa: Film je bio lažan. Misija je prava.

Glavne uloge: Ben Aflek (Ben Affleck), Alan Arkin (Alan Arkin), Brajan Krenston (Bryan Cranston), Džon Gudman (John Goodman), Viktor Gerber (Victor Garber), Tejt Donovan (Tate Donovan), Klia Duval (Clea DuVall)
Scenario: Kris Terio (Chris Terrio), Džošua Birman (Joshuah Bearman) – članak
Režija: Ben Aflek (Ben Affleck)

SINOPSIS
Dok iranska revolucija dostiže tačku ključanja, agent CIA osmišljava rizičan plan za oslobađanje šestoro Amerikanaca koji su se sklonili u kuću kanadskog ambasadora. Zasnovan na istinitim događajima, "Argo" prati opasnu tajnu operaciju koja se odvijala iza kulisa krize talaca u Iranu – o kojoj istina decenijama nije bila poznata javnosti.
O FILMU
Ben Aflek je režirao, producirao i glumio u "Argu", filmu zasnovanom na istinitoj priči o tajnoj misiji za izbavljenje šestoro američkih državljana zarobljenih u Iranu, nakon šokantnog opsedanja američke ambasade u Teheranu 1979. godine. Grupa je uspela da pobegne revolucionarima i sakrila se u kući kanadskog ambasadora. Međutim, "gosti" su se našli u opasnosti da budu oteti ili ubijeni. Dok vreme neumitno teče, vrhunski CIA stručnjak Toni Mendez smišlja neverovatan plan kako da ih izbavi.
U današnjem dobu preplavljenom informacijama, deluje neverovatno da je čitava operacija bila tajna dok je nije obelodanio Bil Klinton 1997. godine. "To je bio skriveni uspeh u teškom istorijskom trenutku. Toni je bio prijatelj sa šminkerom Džonom Čembersom i znao je da je sasvim uobičajeno da filmski radnici putuju u potrazi za različitim lokacijama. Smislio je plan koji nikom drugom ne bi pao na pamet", navodi Ben Aflek. "Ideja je bila da njih šestoro imitiraju kanadsku filmsku ekipu koja se našla u kratkotrajnoj poseti kako bi osmotrili lokaciju za snimanje. Takva igra bez pravila prilično je rizična. Najopasnije je bilo izbegnuti hirovitost ljudi iz okruženja. Nismo mogli da predvidimo šta bi se desilo da su ih uhvatili."
Aflek dodaje: "To je jedan od najboljih scenarija koje sam dosad pročitao. Uvek znam kada pronađem dobru priču, a ‘Argo’ nisam mogao da ispustim iz ruku. Srećan sam što sam dobio priliku da ga režiram". Scenarista Kris Terio objašnjava: "Bio sam oduševljen pričom. Fascinirao me je Toni Mendez, koji je osmislio kreativan i neobičan plan, a zatim ga i sproveo u delo. Da smo sami napisali ovakav scenario, siguran sam da bi nas odbili uz komentar da nam gledaoci ne bi verovali. A Toni je uspeo da ubedi američku vladu da preduzme nešto što je daleko luđe od bilo čega što bi većina holivudskih studija smislila. Kad god bih razmišljao o širini priče i istorijskim događajima, setio bih se da je ovo u suštini priča o ljudima koji se trude da nađu najbolje rešenje u izuzetno teškim okolnostima."
Producent Grent Heslov dodaje: "Ben ima izuzetan osećaj za priču, ima jasan stav, što je izuzetno važno. ‘Argo’ je u njegovim rukama postao uzbudljiv triler, mnogo više nego što smo u početku očekivali." Ben Aflek ističe da nisu nameravali da snime dokumentarac: "Istina je bila fascinantna, a naš najveći izazov je bio da istovremeno prikažemo životnu dramu i suvu komediju. Humor predstavlja bitan deo scenarija, ali takođe je bilo važno da smeh ne ugrozi dramatiku i neizvesnost priče. Na početku film ima veoma ozbiljan ton, koji se polako menja kada se radnja seli u Holivud. Alan Arkin i Džon Gudmen su se ponovo pokazali kao pravi majstori svog zanata." Brajan Krenston ne krije da je bio oduševljen pričom: "’Argo’ je sve vreme napet, dinamičan i uzbudljiv, tako da sam imao intuitivnu želju da se priključim. Ovakve prilike se ne javljaju često, zato mi je drago da sam je dobio."
Film je takođe zanimljiv iz vizuelnog ugla, jer oživljava epohu s kraja 1970-ih i početka 1980-ih, praveći kontrast između Vašingtona, Holivuda i Teherana. "Dugo smo proučavali ta tri ambijenta kako bi priča bila što uverljivija", navodi Aflek. I sam kanadski ambasador Ken Tejlor je zadovoljan konačnim rezultatom: "Film je fenomenalno dočarao tenziju u Iranu i posvećenost diplomata u delikatnoj situaciji. Takođe ima savršen tajming: iako se sve dogodilo pre 30 godina, sličnu situaciju lako možemo zamisliti i danas."
O REŽISERU
Ben Aflek (Toni Mendez, reditelj, producent)
Započeo je rediteljsku karijeru 2007. godine filmom "Nestala", za koji je dobio nagradu Nacionalnog odbora kritičara, a nastavio je filmom "Grad lopova", koji je proglašen za film godine od strane Američkog filmskog instituta. Kao glumac proslavio se ulogom u filmu "Dobri Vil Hanting", posle čega su usledili: "Armagedon", "Perl Harbor", "U igri".
O GLUMCIMA
Brajan Krenston (Džek O’Donel)
Dobitnik je tri uzastopne Emi nagrade za ulogu u seriji "Čista hemija", nakon čega se pojavljivao u vodećim holivudskim ostvarenjima: "Totalni opoziv", "Vozač", "Vreme roka", "Zaraza", "Džon Karter", "Leri Kraun". Povremeno se bavi i režijom.
Džon Gudmen (Džon Čembers)
Proslavljeni holivudski televizijski i filmski glumac, čiju su karijeru obeležili filmovi različitih žanrova: od "Glumca", "Povratka u igru", "O, brate, gde si?", do "Velikog Lebovskog", "Svemoćnog Evana" i "Bejba".
Alan Arkin (Lester Sigel)
Gradio je podjednako uspešnu pozorišnu, televizijsku i filmsku karijeru (sa preko 70 filmova) koja je krunisana Oskarom za najbolju sporednu ulogu u filmu "Mala Miss Sunshine.". Njegova gluma obeležila je filmove poput: "Edvard Makazoruki", "Marli i ja", "Omiljeni par", "Uhvati Smarta", "Mapetovci", "Glengeri Glen Ros", "Gataka". Takođe je pozajmio glas u više animiranih filmova.
Oficijelni sajt

Premijera: Cinemania 2012

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ben aflekalan arkin
Komentari (0)
Dodaj komentar