Asteriks na Olimpijadi

Žanr: avantura, komedija
Trajanje: 116 min.

Glavne uloge:

Klovis Kornijak (Clovis Cornillac), Žerar Depardje (Gerard Depardieu), Alen Delon (Alain Delon), Benoa Poelvord (Benoit Poelvoorde), Stefan Ruso (Stephane Rousseau), Vanesa Hesler (Vannessa Hessler), Zinedin Zidan (Zinedine Zidan), Toni Parker (Tony Parker), Mihael Šumaher (Michael Schumacher)

Scenario: Albert Uderzo (Albert Uderzo), Rene Gošini (Rene Goscinny)
Režija: Tomas Langman (Thomas Langmann), Frederik Forester (Frederic Foreister)

SINOPSIS
Priča se vrti oko malog galskog sela na britanskoj obali, koje se opire rimskim osvajačima 50. godine pre nove ere. Četiri rimska vojna utvrđenja okružuju selo, ali mali Gali ih uvek nekako nadmudre. Kao i Francuzi, Gali u svom selu provode vreme u svađi i jelu, ali kad se opasnost približi, nastupaju kao jedan i uz pomoć magije (tačnije, magičnog napitka) uvek pobede neprijatelja.
Večita borba Asteriksa protiv Cezara, kolonizatora, koja je simbol francuske nezavisnosti, ovog puta pretvara se u časnu borbu u olimpijskom selu. Olimpijske igre nastale su nakon što je Rim pokorio Grčku, 400. godine, ali su autori filma pustili mašti na volju, dajući Asteriksu ulogu spasitelja Olimpijade i grčke časti.
Priča o galskim junacima koji putuju u Grčku na Olimpijadu prepliće se s pričom o zabranjenoj ljubavi između grčke princeze Irine i galskog junaka neveštog u sportu – Doludilusa. Osvajanjem Olimpijade Asteriks i Obeliks pomoći će svom sunarodniku koji se bori protiv svemoćnog Bruta – bez čarobnog napitka.
O FILMU
U zemlji Voltera i Balzaka, Prusta i Sartra, Albert Uderzo prodao je više knjiga od bilo kog francuskog pisca ikada. Pitate se ko je Albert Uderzo? On je autor strip junaka Asteriksa. Šest godina nakon drugog dela filma „Asteriks i Obeliks: misija Kleopatra“, osvojene nagrade Cezar u kategoriji najbolji kostim i punih bioskopskih sala, stiže nam i ovaj, treći, nastavak sage o Asteriksu – „Asteriks na Olimpijadi“.
Međunarodni olimpijski komitet podržao je ovaj film zato što promoviše Olimpijske igre i fer-plej. Planirano je da do početka igara u Pekingu film obiđe ceo svet poput olimpijske baklje.
Asteriks je nacionalno blago Francuske, simbol nezavisnosti galskih petlova. Rođen je 1959. u mašti Renea Gošinija i Alberta Uderza. Čuveni nepobedivi Gal, koji skoro 50 godina odoleva rimskoj imperiji, treći put dolazi na veliko platno, ovaj put kao plemeniti sportista, u filmu „Asteriks na Olimpijadi“.
Francuzi sami govore za Asteriksa i Gale da su slika cele nacije: razdražljivi i naopaki, ali beskrajno dragi. Uderzov komični junak Asteriks osvojio je naša srca i više zemalja nego Napoleon. U godini Olimpijskih igara on postaje nosilac sportske časti i neko ko neće popiti nikakav čarobni napitak da bi pobedio.
Rađen prema originalnom stripu iz 1968. godine, film „Asteriks na Olimpijadi“ je najskuplji francuski film svih vremena. S budžetom od 78 miliona evra i izvanrednom podelom uloga film je pravi spektakl. Za razliku od prva dva dela – „Asterik i Obeliks protiv Cezara“ i „Misija Kleopatra“, u trećem delu uloge su izmenjene. Žerar Depardje je jedini glumac koji se pojavljuje u sva tri dela, u ulozi neodoljivog Obeliksa. U prva dva dela neustrašivog malog Gala glumio je Kristijan Klavije, a sad je ta uloga dodeljena Klovisu Kornijaku. Kornijak je komičar koji se dosad pojavljivao isključivio u francuskim filmovima: „Avanture Taličnog Toma“, „Kaktus“ i „Tigrove brigade“. Za sporednu ulogu u filmu „Laži i izdaje“ osvojio je nagradu Cezar 2005. godine.
Žan-Pjer Kasel je, nakon Klod-Pija Plua i Kloda Riša, treći glumac kome je dodeljena uloga Panoramiksa, što je ujedno i njegovo poslednje pojavljivanje na velikom platnu. „Moćnog“ Cezara ovog puta glumi Alen Delon, dok Bruta (koga nema u originalnoj strip verziji) tumači Benoa Poelvord, koji je široj javnosti poznatiji kao član žirija na dodeli Zlatne palme na prestižnom Kanskom festivalu 2004.
Plejadi izvrsnih glumaca u trećem delu se pridružila i plejada izvrsnih sportista, koji su svojim debijem na filmskom platnu dali doprinos promociji Olimpijade i sporta. U drugačijim ulogama poznaćete antičke olimpijce Zidana, Parkera, Šumahera i još mnogo njih.
Iako govori o drevnim vremenima koja čine same početke modernih Olimpijskih igara, film je ispunjen šalama koje se tiču današnjice. Svaka replika izgovorena u rimsko doba odnosi se na našu sadašnjost. Naravno, ime svakog od junaka na originalnom francuskom prevedeno je u duhu srpskog jezika tako da je dvoznačno i komično i mnogo više govori o nosiocu imena nego bilo koji slikoviti opis (Tamburiks – nevešti pevač, Idefiks – maleni pas s fiks-idejama).
Nije se odustalo ni od tradicije pokazivanja lepotica na filmu, te je i ovoga puta ukazano poverenje poznatim lepoticama u ulozi žena zbog čije ljubavi nastaju ratovi ili se, kao ovog puta, menjaju pravila same Olimpijade. Nakon Leticije Kaste i Ariel Dombasal, u ulozi grčke princeze Irine pojavljuje se Vanesa Hesler, italijanski model i jedna od sto najpoželjnijih žena u 2006. godini. Njenog „do ludila“ zaljubljenog nesuđenog verenika tumači Stefan Ruso, francuski Bred Pit, po oceni francuskih kritičara i publike.
„Asteriks na Olimpijadi“ oborio je još jedan rekord – u njemu ima preko 1.400 specijalnih efekata, što je više nego u dva prethodna filma zajedno. Tri različite firme udružile su svoje ideje i talenat kako bi dale život izazovnim scenama (trka dvokolica, dejstvo čarobnog napitka na konja, 100.000 legionara u Brutovom snu). Može se izvući zaključak da ovim filmom počinje novo doba u sferi filmskih vizuelnih efekata. Nikada do sada na jednom filmu nisu bile udružene tri kompanije u radu na specijalnim efektima.
Oficijelni sajt

Premijera: 6. mart 2008. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

asteriks na olimpijadicrtanifilm
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Emil Holi

    Film je odličan.

  • Borisav Bogdanović

    Najbolji film koji sam ikad video.

  • Jovica Obradović

    Film je super, ali ja ga nisam gledao.

  • Slavica Bjelić

    Pa, ne znam, članak mi nije posebno zanimljiv.