Kenjac

Žanr: drama
Trajanje: 90 min.
Zemlja porekla: Hrvatska, BiH, Srbija
Nagrade: najbolji scenario, nacionalna konkurencija – Filmski festival u Puli 2009.

Glavne uloge: Nebojša Glogovac, Nataša Janjić, Ljubomir – Kiki Kapor, Tonko Lonza, Emir Hadžihafizbegović, Asja Jovanović, Roko Roglić, Trpimir Jurkić
Scenario: Antonio Nuić
Režija: Antonio Nuić

SINOPSIS
Godina je 1995. Leto kad će se desiti operacija "Oluja". Boro, koji će za godinu i po napuniti 40, sa suprugom Jasnom i sinom Lukom nakon sedam godina odlazi u rodno selo Drinovci u Hercegovini. Želi da vidi brata, koji je sa porodicom uspeo da napusti Sarajevo. Boro se stalno svađa s Jasnom i uopšte ne govori s ocem Paškom, koga krivi za majčinu smrt. Tokom te dve nedelje avgusta 1995. Boro će rešiti svoj dugogodišnji sukob s ocem, naučiće kako da bude bolji muž i otac – a u svemu tome će jedan kenjac odigrati značajnu ulogu.
O FILMU
Film "Kenjac" reditelja i scenariste Antonija Nuića imao je premijeru na 15. festivalu autorskog filma. Film je do sada prikazan na Festivalu u Puli (gde je osvojio nagradu za najbolji scenario u nacionalnoj konkurenciji), kao i na Sarajevskom filmskom festivalu.
"’Kenjac’ je film o očinstvu", kaže reditelj Nuić. "Ono što me najviše zanima u odnosima otac – sin jeste činjenica da često oponašamo očeve, a jako malo učimo od njih. Ponavljamo njihove greške umesto da iz njih učimo. Radnja je smeštena u Drinovce, selo u Hercegovini. Moj otac je tamo rođen. Nekoliko dana svakog leta proveli bismo tamo. Tatin način vožnje bi izazivao mamine panične reakcije, koje bi, zbog njene nagle naravi, brzo prerasle u svađu u kojoj bi se u pitanje dovodile fundamentalne stvari kao što su brak, imanje dece s takvim čovekom, a Drinovce bi proklinjala svako pola kilometra. Svađa koja bi počela polaskom na letovanje obično bi završavala tek na povratku, dvadesetak kilometara pred Sarajevom", priseća se reditelj.
"Krenica, jezero u Drinovcima, predstavlja nekakav usud stanovnika tog sela. Svaki od likova u filmu, osim Jasne i Luke, više puta je plivao u Krenici bez obzira na to što je jezero dosta opasno. Time želim opisati jednu duboko iracionalnu tamnu crtu Hercegovaca, inače izrazito religioznih i opreznih ljudi. Kenjac je u Hercegovini pogrdni izraz za magarca. Međutim, taj izraz se najčešće koristi kad se želi opisati neki čovek. Čovek koji je tvrdoglav i koji je u principu budala. Boro je kenjac. I Paško i Ante su kenjci. Magarac kojeg oni nazivaju kenjac – nije kenjac. Magarac je njihov nemi sagovornik, njihov ispovednik, kad već jedni drugima nisu u stanju reći što ih muči", kaže reditelj Nuić.
"Vreme radnje, leto 1995, kad je akcijom ‘Oluja’ praktično završen rat u Hrvatskoj, odabrano je iz dva razloga. Prvi je jer želim pokazati razrešenje velikih porodičnih sukoba u jukstapoziciji sa istorijskim događajem. Drugi je iz poštovanja određene autentičnosti. Naime, priča o spretnoj trgovini magarcem je istinita. Ispričao mi ju je čovek koji se zove Boro i dogodila se u leto 1995. Ta priča o švercu i kupovini magarca poslužila je kao inspiracija i motiv za scenario ovog filma", završava reditelj.
O REŽISERU
Antonio Nuić (reditelj i scenarista)
Rođen je u Sarajevu 1977. Završio je ADU u Zagrebu. Na festivalu FRKA njegov film "Na mjestu događaja" nagrađen je za najbolji film i najbolji scenario i od strane publike i od strane žirija. "Vratite im Dinamo" osvojio je nagradu publike za najbolji film. Ovim filmovima učestvovao je na više međunarodnih studentskih festivala, a u Minhenu je i nagrađen.
Filmografija: "Kenjac" (2009), "Sve džaba" (2006), "Seks, piće i krvoproliće" (2004), "Rano buđenje" (kratki igrani film, 1999), "Na mjestu događaja" (kratki igrani film, 1998).
O GLUMCIMA
Nebojša Glogovac (Boro)
Rođen je 1969. u Trebinju. Od 1996. godine stalni je član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Nakon filma "Ubistvo s predumišljajem" (1995) Gorčina Stojanovića, gde prvi put glumi glavnu ulogu, igra u brojnim drugim filmovima među kojima su: "Do koske" (1996) Slobodana Skerlića, "Bure baruta" (1998) Gorana Paskaljevića, "Nebeska udica" (1999) Ljubiše Samardžića, "Kad porastem, biću kengur" (2004) Radivoja Andrića, "Sutra ujutro" (2006) Olega Novkovića, te "Klopka" (2007) Srdana Golubovića. Dobitnik je mnogih pozorišnih i filmskih priznanja.
Nataša Janjić (Jasna)
Rođena je 1981. godine u Splitu, u Hrvatskoj. Diplomirala je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu 2004. godine. Tokom studija igrala je u brojim pozorišnim predstavama, a trenutno je u stalnom angažmanu pozorišta Gavela. Njena filmska karijera uključuje filmove: "Volim te" Dalibora Matanića (2005), "Pravo čudo" (2006) Lukasa Nole, "Sveti Georgije ubiva aždahu" (2009) Srđana Dragojevića i "Sve džaba" (2006) Antonija Nuića, za koji je osvojila Zlatnu arenu za najbolju sporednu žensku ulogu. Takođe, naša publika trenutno ima priliku da je gleda u ulozi Maje u TV seriji "Na terapiji" (2009).
Oficijelni sajt

Premijera: 17. decembar 2009. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bivša jugoslavijabosnadramafilmglogovachrvatskanataša janjićnuićratsrbija
Komentari (0)
Dodaj komentar