Lauš

Žanr: dokumentarno-igrani film
Trajanje: 90 min.
Premisa: Žaliće me tajno, osuditi javno, oprostiti kasno!

Glavne uloge: Glumci:
Olivera Ježina, Ljiljana Blagojević, Svetislav Goncić, Marko Bačović, Branislav Lečić, Svetozar Cvetković, Slavko Štimac, Dragan Bjelogrlić, Slobodan Ćustić, Irfan Mensur, Petar Božović
Reditelji:
Miroslav Lekić, Darko Bajić, Dragomir Zupanc, Slavenko Saletović
Advokati:
Toma Fila, Mihajlo Bakrač, Vladan Bojić
Filmski kritičar:
Dejan Dabić
Predsednik vlade i ministar policije Republike Srbije:
Ivica Dačić
Kompozitor:
Nenad Hadži Maričić
Direktor fotografije:
Matija Munjiza Petrović
Narator:
Bojan Krivokapić
Montažer:
Andreja Maričić
Izvršni producent:
Miroslav Bata Petrović
Komandir:
Stojan Gajić
Scenario: Branka Bešević Gajić
Režija: Branka Bešević Gajić

 

SINOPSIS

„Lauš“ govori pre svega o jednom zlom vremenu kroz koje smo svi prošli, predstavlja i jednu i drugu stranu i realizovan je uz saosećanje i uz dužno poštovanje prema svim akterima nemilog tragičnog događaja. Kroz igrane delove, naraciju, sećanja kolega, prijatelja i citiranjem određenih delova iz knjige „Godina prođe, dan nikad“, koju je umetnik napisao za vreme svoje najteže životne etape, predstavlja se težina njegove sudbine. Cilj ovog projekta je da se oslika život jednog glumca blistave karijere, koji je u jeku najvećeg uspeha nestao sa scene usled bahatosti jednog prevrtljivog vremena.

O FILMU

„Lauš“ je dokumentarno-igrani film, koji se bavi istinitim događajima i fenomenom ličnosti umetnika Žarka Lauševića. Film govori o jednom preseku vremena koje je doprinelo tragediji koja se dogodila u životu umetnika Žarka Lauševića, o pojavi višestranačkog sistema, nacionalizma, šta je značila predstava „Sveti Sava“ u tom periodu, zašto je glavni akter ove priče nosio pištolj sa sobom, o njegovom životu pre i posle tragedije 1993. godine, kada je nakon svađe u kafani u Podgorici u samoodbrani usmrtio dve i ranio jednu osobu, zbog čega je osuđen na 15 godina zatvora.

Ovaj projekat ima izuzetan kulturološki značaj jer predstavlja ličnost koja je zauzimala posebno mesto u jugoslovenskoj kinematografiji. Baveći se njegovom sudbinom, film se zapravo bavi svima nama i predstavlja dokument jednog vremena.

„Film „Lauš“ istražuje fenomen vrlo kompleksne ličnosti i teškog vremena koje je donelo dosta posledica i koje je uzrok mnogih nedaća koje su nas kao društvo zadesile. Mislim da smo napravili poučan i autentičan film koji priča priču o čoveku, koji je u istom trenutku velika zvezda, izuzetna ličnost, krivac, ubica, žrtva, osuđenik, begunac, pisac, slikar i iskonski pokajnik. Govorimo o tome zašto smo ga izgubili, koji je uzrok njegovog nestanka i šta je to što nas najviše dotiče, pridobija i ostaje kao trajna vrednost. Ovim filmom smo pokušali da odgovorimo na pitanja šta se zapravo dogodilo, šta je uzrok tragedije, zašto i na koji način se našao pištolj u rukama jednog umetnika“ – istakla je rediteljka Branka Bešević Gajić.

„Lauš“ je rađen tri i po godine i kombinacija je igranih, retoričkih i dokumentarnih segmenata. Igrani delovi, govore o težini koja pritiska glavni lik, o patnji kroz koju prolazi, o kajanju, o tome što ga je u tim trenucima mučilo, što i danas oseća u svojoj duši. Kombinovanjem igranih i retoričnih delova, stiče se opšta slika o Laušu zahvaljujući ljudima koji govore o njemu i tom vremenu, sa jedne strane, a sa druge strane kroz glumca (Andreja Maričić) koji će dočarati njegovo stanje. Ti se delovi montažno prepliću sa naracijom tekstova iz Žarkove knjige.

Premijera: 22. februar 2014. godine u Centru „Sava“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biografijaglumacdokumentarni filmŽarko LauševićLauš
Komentari (0)
Dodaj komentar