Mister Bin na odmoru

Žanr: komedija
Trajanje: 89 min.
Premisa: Katastrofa ima pasoš!
Zemlja porekla: Engleska

Glavne uloge:

Rouan Atkinson (Rowan Atkinson), Vilem Dafo (Willem Dafoe), Ema de Kon (Emma de Caunes)

Scenario: Robin Driskol (Robin Driscoll), Sajmon Mekberni (Simon McBurney)
Režija: Stiv Bendelak (Steve Bendelack)

SINOPSIS
Luckasti, glupavi Mister Bin osvaja odmor na jugu Francuske, a uz to dobija i video-kameru da snimi svoje putešestvije. Ubrzo upoznaje sina čuvenog ruskog reditelja, a njih dvojica će na putu ka Kanu upoznati i čuvenu francusku starletu.
O FILMU
Mister Bin, čiji je život započeo u britanskoj televizijskoj seriji 1990. godine, postao je zvezda poznata širom sveta zahvaljujući jedinstvenoj sposobnosti Rouana Atkinsona da u jednom liku spoji dopadljivu fizičku komediju i slepstik s očaravajućom ličnošću. Serija se prikazivala širom sveta, što je podstaklo koscenariste Roana Atkinsona i Ričarda Kertisa da snime igrani film „Bean: The Ultimate Disaster Movie“, koji je glavnog junaka smestio u umetnički svet Los Anđelesa.
Nakon međunarodnog uspeha prvog filma o Mister Binu – 1997. zaradio je preko 260 miliona dolara širom sveta – bilo je pitanje trenutka kada će stvaraoci odlučiti da i drugo ostvarenje donesu na veliki ekran. Međutim, ovog puta autori su bili odlučni u tome da ne slede istu putanju ni u stilu ni u pripovedanju. Povodom lika Karsona Kleja obratili su se Vilemu Dafou, jednom od najpoznatijih američkih glumaca, koji je, između ostalog, igrao u nagrađivanim filmova „Engleski pacijent“, „Život vodeni sa Stivom Zisuom“ pored Bila Mareja i „Spajdermen“.
„On je zabavan karakter“, objašnjava koproducent Kerolin Hjuit, „zato što je to karikatura pretencioznog režisera umetničkih filmova koji mora da snima reklame kako bi sastavio kraj s krajem, a onda snima i najdosadniji umetnički film svih vremena“. „Vilem je tome pristupio potpuno otvoreno i odmah je prihvatio. Za scenu na crvenom tepihu dali smo mu devojku koja je viša od njega oko tri metra. Razumeo je i složio se s tim.“ Bilo je potrebno malo ubeđivanja da bi Dafo prihvatio ulogu.
„Ja sam veliki Rouanov obožavalac“, kaže on, „i stvarno mi se dopala uloga“. „Igram jednu primadonu od umetnika, autora koji je zvezda u sopstvenim filmovima, ali snima reklame za jogurt da bi zaradio pare. Na neki način, on je suprotnost Mister Binu, koji mu je stalno trn u oku“. Snimanje se odvijalo tokom 12 nedelja u leto 2006. godine, u Londonu, Parizu, Luberonu i Kanu, gde su korišćene i plaže i Le Pale, koji su najviše poznati po Kanskom festivalu. Zahvaljujući organizatorima festivala, prvi put u istoriji ekipi je bilo dozvoljeno da snima crveni tepih u toku samog festivala.
„Bilo je fantastično što smo mogli tamo da snimamo“, kaže Hjuitova. „Ispostavilo se da je Žil Žakob, predsednik festivala, obožavalac Mister Bina i da mu se ideja zaista dopala. Bili su izuzetno gostoprimljivi i predusretljivi u svakom smislu. Jednu scenu smo snimali uživo kao da je prava filmska ekipa išla crvenim tepihom. Za jednu od najsloženijih scena uzeli smo ekvivalent tri javne plaže na Kroazeti.“
Smeštanje filma u Kan bilo je samo jedan od načina da Mekberni od filma „Mister Bin na odmoru“ načini omaž umetničkom filmskom stvaralaštvu. U toku celog filma Bin ima kameru i deo pripovedanja obavlja se preko slika koje je Bin snimio video-kamerom. „Veoma važan element priče jeste to da Mister Bin ima video-kameru sa sobom sve vreme“, kaže Atkinson. „U našem filmu odvijaju se dva ostvarenja – jedno je film koji mi snimamo, a tu je i film koji je Mister Bin napravio od svojih sećanja s putovanja. Zanimljivo je kako se te dve stvari spajaju i preklapaju tako da su film i filmsko stvaralaštvo u središtu priče.“
Oficijelni sajt:
Mr. Bean’s Holiday (2007)
Premijera: 3. april 2007. godine u Domu sindikata

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mister binrowan atkinsonwillem dafoeodmor
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Marko Ivanović

    Dajte gde se može gledati Mister Bin na odmru.