Nije sve crno-belo: FEST 2014 (četvrtak, 6. mart)

Ovogodišnji FEST, 42. po redu, održaće se od 28. februara do 9. marta.

Danas je na programu film „Sve smo rekli“ američke rediteljke Nikol Holofsiner. Ona ima bogatu televizijsku karijeru koja uključuje i rad na serijama „Seks i grad“, „Gilmore girls“, „Six feet under“, „Parks and recreation“ i mnoge druge. Snimila je pet igranih filmova, od kojih je najviše uspeha imala s filmom „Friends with money“, koji je prikazan na Sandensu i nominovan za nagradu Nezavisni duh za najbolji scenario, a glumica Frensis Makdormand osvojila je nagradu za glumu. Njen sledeći film – „Please give“, takođe je prikazan na Sandensu, ali i na festivalu Tribeka i festivalu u Berlinu.

Film „Sve smo rekli“ („Enough said“) najnovije je ostvarenje ove rediteljke, romantična komedija koja je premijeru imala na festivalu u Torontu, i dočekana je sa skoro univerzalnim odobravanjem kritičara, s posebnim pohvalama za prirodnost dijaloga i likova u scenariju. Džulija Luis-Drajfus (Julia Luis-Dreyfus) bila je nominovana za Zlatni globus, a pokojni Džems Gandolfini (James Gandolfin) nominovan je za nezavisnu nagradu za svoju ulogu, a za istu nagradu nominovan je i scenario koji potpisuje Holofsinerova. Ovo je pretposlednja Gandolfinijeva uloga. Nažalost, nije stigao da je pogleda na filmskom platnu jer je tragično preminuo u junu prošle godine, nekoliko meseci pre premijere filma.

Aplikacija FEST 2014 sada je dostupna i za Android i za iPhone mobilne telefone, pa u svakom trenutku možete da budete u toku sa programom i vestima 42. FEST-a.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „Lepotica i zver“ („Beauty And A Beast / La Belle & La Bete“)
Zemlja porekla: Francuska, 2014
Termin prikazivanja: četvrtak, 6. mart, 11 časova
Žanr: drama
Trajanje: 112 min.

Glavne uloge: Vensan Kasel (Vincent Cassel), Lea Sejdu (Lea Seydoux), Andre Disolije (Andre Dussollier), Eduardo Norijega (Eduardo Noriega), Mirjam Šarlen (Myriam Charleins), Sara Žirodo (Sara Giraudeau), Odri Lemi (Audrey Lamy), Džonatan Demirže (Jonathan Demurger), Nikolas Gob (Nicolas Gob), Luka Meliava (Louka Meliava), Ivon Katerfeld (Yvonne Catterfeld), Dejan Bucin (Dejan Bucin), Ričard Samel (Richard Sammel)
Scenario: Kristof Gans (Christophe Gans), Sandra Vo-An (Sandra Vo-Anh)
Režija: Kristof Gans (Christophe Gans)

 

SINOPSIS

Gansov scenario baziran je na najranijoj poznatoj verziji tradicionalne bajke iz zbirke Gabrijel-Suzan Vilnev „La Jeune Ameriquaine et les Contes Marins“ („Mladi Amerikanac i morske priče“) iz 1740. godine. Neobično je što se u njoj pojavljuje veoma surova zver. Reč je o višeslojnoj bajci za decu i odrasle koja govori o snazi snova i sukobu ljubavi i materijalnih vrednosti, zbog čega je izuzetno aktuelna i danas. Pre Gansovog filma, jedna od najznačajnijih ekranizacija ove priče bila je Koktoova iz 1946. godine. Često se kaže kako je Kokto bio prvi veliki pesnik koji je film shvatio ozbiljno. Međutim, istina je da mu je tek film omogućio da postane značajan umetnik. „Filmski ekran pravo je ogledalo mojih snova“, govorio je Kokto. Jedno od njegovih najpoetičnijih ostvarenja bio je film „Lepotica i zver“. Gans se potrudio da pruži novu verziju filmskog klasika.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „The Grand Budapest Hotel“ („The Grand Budapest Hotel“)
Zemlja porekla: SAD, Nemačka, 2014
Termin prikazivanja: četvrtak, 6. mart, 13.30 časova
Žanr: drama, komedija
Trajanje: 100 min.

Glavne uloge: Rejf Fajns (Ralph Fiennes), F. Mjuri Abraham (F. Murray Abraham), Matje Amalrik (Mathieu Amalric), Vilem Dafo (Willem Dafoe), Soris Ronan (Saoirse Ronan), Toni Revolori (Tony Revolori), Tilda Svinton (Tilda Swinton), Lea Sejdu (Lea Seydoux)
Scenario: Ves Anderson (Wes Anderson), Hugo Ginis (Hugo Guinness)
Režija: Ves Anderson (Wes Anderson)

 

SINOPSIS

Film rekonstruiše avanture Gustava H., legendarnog nastojnika čuvenog evropskog hotela između dva rata, i belboja Mustafe, dečaka koji postaje njegov najverniji prijatelj. Film prikazuje krađu i povratak neprocenjivo vredne renesansne slike, kao i bitku za ogromno porodično bogatstvo u vreme dramatičnih promena u Evropi.

Programska celina: Hollywood – Centar „Sava“
Naziv filma: „Sve smo rekli“ („Enough Said“)
Zemlja porekla: SAD, 2013
Termin prikazivanja: četvrtak, 6. mart, 16.30 časova
Žanr: drama, komedija, romansa
Trajanje: 93 min.

Glavne uloge: Džulija Luis-Drajfus (Julia Louis-Dreyfus), Džems Gandolfini (James Gandolfini), Ketrin Kiner (Catherine Keener), Toni Kolet (Toni Collette), Tavi Gevinson (Tavi Gevinson), Ben Falkone (Ben Falcone), Trejsi Fervej (Tracey Fairway), Iv Hjuson (Eve Hewson)
Scenario: Nikol Holofsiner (Nicole Holofcener)
Režija: Nikol Holofsiner (Nicole Holofcener)

 

SINOPSIS

Luis-Drajfusova pojavljuje se u očaravajućoj ulozi Eve, razvedene žene koja počinje da se izdržava kao terapeutski maser. Jedne večeri na zabavi upoznaje ljubaznog Alberta (Gandolfini), televizijskog arhivara koji ima kćerku na koledžu. Posle prvog sastanka njih dvoje se zbližavaju. Dok je Albert srdačan i duhovit, Eva ostaje nepoverljiva. Teret propalog braka sprečava je da se potpuno veže. Njena nova prijateljica Marijana (Ketrin Kiner), suprotno tome, oseća se prilično udobno u svojoj ogorčenosti.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „Velika lepota“ („The Great Beauty“ / „La Grande Belezza“)
Zemlja porekla: Italija, Francuska, 2013
Termin prikazivanja: četvrtak, 6. mart, 19 časova
Žanr: drama
Trajanje: 142 min.

Glavne uloge: Toni Servilo (Toni Servillo), Karlo Verdone (Carlo Verdone), Sabrina Ferili (Sabrina Ferilli), Karlo Bučirozo (Carlo Buccirosso), Jaja Forte (Iaia Forte), Pamela Vilorezi (Pamela Villoresi), Galatea Ranci (Galatea Ranzi)
Scenario: Paolo Sorentino (Paolo Sorrentino), Umberto Kontarelo (Umberto Contarello)
Režija: Paolo Sorentino (Paolo Sorrentino)

 

SINOPSIS

Aristokratkinje, ambiciozni pojedinci, političari, kriminalci, novinari, glumci, dekadentni plemići, umetnici i intelektualci – autentični ili umišljeni – pletu tkivo neuhvatljivih odnosa unutar beznadežnog Vavilona smeštenog u antičke palate, skupocene vile i na najlepše trgove grada. Đep Gambardela ima šezdeset pet godina. Ravnodušan i razočaran, alkoholom zamućenog pogleda, posmatra ovu paradu ispražnjenog, na propast osuđenog, moćnog, depresivnog čovečanstva. Moralno mrtvilo od koga se vrti u glavi. A u pozadini, leto u Rimu. Veličanstven i nezainteresovan grad, kao diva na umoru.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „Poslovni klub Dalas“ („Dallas Buyers Club“)
Zemlja porekla: SAD, 2013
Termin prikazivanja: četvrtak, 6. mart, 22 časa
Žanr: drama, biografski, istorijski
Trajanje: 117 min.

Glavne uloge: Metju Makonahi (Matthew McConaughey), Dženifer Garner (Jennifer Garner), Džared Leto (Jared Leto)
Scenario: Kreg Borten (Craig Borten), Melisa Volak (Melisa Wallack)
Režija: Žan-Mark Vale (Jean-Marc Vallee)

 

SINOPSIS

Tokom 1986. sida je izazivala neshvatljivi strah, alarmirajući javnost i zbunjujući lekare u potrazi za lekom. U Teksasu, Ron Vudruf nije se plašio bolesti. Nije imao ni ideju o njoj. Zato, kada ovaj razmetljivi ženskaroš dobije HIV, njegova reakcija je instinktivna: nema šanse! Film prikazuje istinitu priču o čoveku kome je ostalo još samo trideset dana života i koji pregovara s doktorkom o upotrebi eksperimentalnog leka retrovira. Ne želeći da se podvrgne bolničkom lečenju, on krade lekove i prvi put ih uzima s pivom, alkoholom i kokainom. Kada mu pozli, počinje da traži drugi lek. Ne poštujući pravila, Vudruf krijumčari nedozvoljene lekove preko meksičke granice. Na svom putu dobija neočekivanu podršku slatkorečivog, ali problematičnog transvestita Rajona, koga maestralno igra Džared Leto. Njih dvojica počinju da prodaju lekove narastajućem broju pacijenata obolelih od HIV-a, ne želeći da čekaju rezultate zvanične medicine.

Kao i prethodnih godina, festival će se održati u Centru „Sava“ kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Fontana na Novom Beogradu, a ponovo ove godine i u Domu sindikata. Ulaznice po ceni od 220 do 350 dinara u prodaji su od 1. februara samo na blagajnama ovih dvorana. Zbog velikog interesovanja film „Nimfomanka“ biće na programu FEST na bis 10. marta u 22 časa u Domu sindikata.

Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beogradfestfilmski festivalkinematografija
Komentari (0)
Dodaj komentar