Nije sve crno-belo: FEST 2014 (nedelja, 2. mart)

Ovogodišnji FEST, 42. po redu, održaće se od 28. februara do 9. marta. Danas je na programu film braće Koen – dua koji uvek pobeđuje. Od 1984. zajedno pišu i režiraju svoje filmove, a ponekad ih i montiraju pod pseudonimom Roderik Džejns. Bili su nominovani za ukupno četrnaest Oskara, a osvojili su četiri zlatne statue. Godina 2011. nagrađeni su priznanjem Den Dejvis – nagradom od milion dolara za „kreativno partnerstvo jedinstveno u istoriji filma“.

„U glavi Luina Dejvisa“ je njihov najnoviji film, melanholična muzička kreacija koja balansira između komedije i drame. Film prati jednu nedelju u životu folk pevača Luina Dejvisa, izmišljene ličnosti inspirisane autobiografijom muzičara Dejva van Ronka. Nakon što su se fanovi muzičara žalili da je Ronk bio potpuno drugačiji nego što je prikazano u filmu, braća Koen su istakla da je Luin Dejvis samostalna kreacija i da su od Ronka pozajmili samo muzičku i kreativnu crtu koju su uneli u svoj lik.

Većinu muzike u filmu izvode glumci, i originalni snimci njihovih muzičkih nastupa ušli su u konačnu verziju filma. To i nije bio toliki izazov s obzirom na to da je postava sačinjena od Oskara Isaka, glumca i pevača iz Gvatemale, Džastina Timberlejka i Keri Maligan, kojoj ovo nije prvi put da zapeva na filmu. Muziku je producirao T Boun Burnet, bivši gitarista u bendu Boba Dilana i uspešni muzički producent. On je s Koenima sarađivao i na filmu „O brate, gde si?“, čiji je saundtrek prodat u osam miliona primeraka.

Aplikacija FEST 2014 sada je dostupna i za Android i za iPhone mobilne telefone, pa u svakom trenutku možete da budete u toku sa programom i vestima 42. FEST-a.

Programska celina: Hollywood – Centar „Sava“
Naziv filma: „Avgust u okrugu Osejdž“ („August: Osage County“)
Zemlja porekla: SAD, 2013
Termin prikazivanja: nedelja, 2. mart, 11 časova
Žanr: drama
Trajanje: 131 min.

Glavne uloge: Meril Strip (Meryl Streep), Dermot Malruni (Dermot Mulroney), Džulija Roberts (Julia Roberts), Kris Kuper (Chris Cooper), Juan Mekgregor (Ewan McGregor), Sem Šepard (Sam Shepard), Džulijet Luis (Juliette Lewis), Ebigejl Breslin (Abigail Breslin), Benedikt Kamberbeč (Benedict Cumberbatch)
Scenario: Trejsi Lets (Tracy Letts)
Režija: Džon Vels (John Wells)

 

SINOPSIS

Beverli Veston je pesnik iz Oklahome koji se bori protiv alkoholizma, dok njegova supruga Vajolet ima tumor i zavisna je od lekova. Neposredno pošto joj nađe negovateljicu, Beverli nestaje, primoravajući porodicu da se ujedini kako bi ga pronašla i došla do neočekivanog rezultata. Majka i kćerke koje se nikada nisu međusobno suočile konačno se hvataju u koštac sa posledicama.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „Nesrećna Džasmin“ („Blue Jasmine“)
Zemlja porekla: SAD, 2013
Termin prikazivanja: nedelja, 2. mart, 13.30 časova
Žanr: komedija, drama
Trajanje: 98 min.

Glavne uloge: Kejt Blanšet (Cate Blanchett), Alek Boldvin (Alec Baldwin), Peter Sarsgard (Peter Sarsgaard), Sali Houkins (Sally Hawkins)
Scenario: Vudi Alen (Woody Allen)
Režija: Vudi Alen (Woody Allen)

 

SINOPSIS

Pošto joj se sruši ceo život, uključujući i brak s bogatim biznismenom Halom, elegantna Džasmin, nekadašnja pripadnica njujorške elite, useljava se u skromni stan svoje sestre Džindžer, tražeći spas u San Francisku. Međutim, u pokušaju da zaboravi na svoje narcističke potrebe koje je progone, ona polako gubi bitku. Stare navike i nove laži počinju da zagorčavaju sve živote, a posebno njen.

Programska celina: Evropa – Centar „Sava“
Naziv filma: „Obećanje“ („A Promise“)
Zemlja porekla: Francuska, Belgija, 2013
Termin prikazivanja: nedelja, 2. mart, 16.30 časova
Žanr: drama, romansa
Trajanje: 94 min.

Glavne uloge: Rebeka Hol (Rebecca Hall), Alan Rikman (Alan Rickman), Ričard Mejden (Richard Madden)
Scenario: Patris Lekont (Patrice Leconte), Žerom Toner (Jerome Tonnerre), Štefan Cvajg (Stefan Zweig) – roman „Journey Into the Past“
Režija: Patris Lekont (Patrice Leconte)

 

SINOPSIS

Prema književnom predlošku Štefana Cvajga, Patris Lekont snima svoju prvu produkciju na engleskom jeziku, smeštajući radnju u Nemačku u predvečerje Prvog svetskog rata. Primenjujući prepoznatljiv stil, majstor neočekivanog pronalazi inspiraciju u uzavreloj romansi opisanoj u Cvajgovoj knjizi. Ovo je elegantno režirana i oštroumno ispričana ljubavna priča.

Hofmajster je poštovani vlasnik fabrike. Iscrpljen i bez elana za rad, odlučuje da potraži mladog pomoćnika. Ludvig impresionira Hofmajstera poudanošću i mladalačkim duhom, i stari fabrikant počinje sve više da se oslanja na njegovu pomoć. Istovremeno, Hofmajsterova mlada supruga traži učitelja njihovom detetu i čini se da je Ludvig pravo rešenje. Kada se useli u njihov dom, razvija se emotivni trougao. Socijalni okviri moraju biti poštovani, ali se uzavrele strasti ne mogu kontrolisati.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „Dvanaest godina ropstva“ („12 Years a Slave“)
Zemlja porekla: SAD, Velika Britanija, 2013
Termin prikazivanja: nedelja, 2. mart, 19 časova
Žanr: biografija, drama, istorijski
Trajanje: 134 min.

Glavne uloge: Čivetel Edžiofor (Chiwetel Ejiofor), Majkl Vilijams (Michael K. Williams), Majkl Fasbender (Michael Fassbender)
Scenario: Džon Ridli (John Ridley), Solomon Nortap (Solomon Northup) – „Twelve Years a Slave“
Režija: Stiv Makvin (Steve McQueen)

 

SINOPSIS

Filmom „Glad“, a zatim i ostvarenjem „Sramota“, Stiv Makvin se dokazao kao prvorazredni reditelj i filmski autor u stalnoj potrazi za istinom. Zasnovan na šokantnoj priči iz stvarnog života, „Dvanaest godina ropstva“ prikazuje bolje od bilo kog prethodnog filma kako je izgledalo biti rob u Americi. U Saratoga Springsu, u državi Njujork, godine 1841. Solomon Nortup je slobodan čovek i zarađuje kao muzičar. Pošto prihvati ponudu dvojice muškaraca da nastupa u cirkusu, uskoro ga kidnapuju, prebacuju na jug i prodaju u roblje. Pod novim imenom, zajedno s drugim porobljenim crncima, preživljava strahote iscrpljujućeg rada, svakodnevnih poniženja, postajući svedok rasturanja porodica. Za Nortupa nastupa noćna mora u kojoj čezne za slobodom koju je donedavno imao.

Programska celina: Hollywood – Centar „Sava“
Naziv filma: „U glavi Luina Dejvisa“ („Inside Llewyn Davis“)
Zemlja porekla: SAD, Francuska, 2013
Termin prikazivanja: nedelja, 2. mart, 22 časa
Žanr: drama, muzički
Trajanje: 104 min.

Glavne uloge: Oskar Isak (Oscar Isaac), Keri Maligan (Carey Mulligan), Džon Gudman (John Goodman), Džastin Timberlejk (Justin Timberlake)
Scenario: Itan Koen (Ethan Coen), Džoel Koen (Joel Coen)
Režija: Itan Koen (Ethan Coen), Džoel Koen (Joel Coen)

 

SINOPSIS

Film prikazuje nedelju dana u životu mladog folk pevača koji se pokušava da se probije na sceni Grinič vilidža 1961. godine. Luin Dejvis je na raskršću. Tegleći gitaru, boreći se s oštrom njujorškom zimom, pokušava da uspe kao muzičar, suočavajući se s poteškoćama. Za neke od njih je i sam kriv. Luin Dejvis verzija je Dejva van Roka na velikom ekranu, amblem Grinič vilidža i pogonska snaga folka. On je učio Boba Dilana prvim akordima. Dejvisova priča ilustruje privatni svet njujorške folk scene u trenucima njenog formiranja.

Kao i prethodnih godina, festival će se održati u Centru „Sava“ kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Fontana na Novom Beogradu, a ponovo ove godine i u Domu sindikata. Ulaznice po ceni od 220 do 350 dinara u prodaji su od 1. februara samo na blagajnama ovih dvorana. Zbog velikog interesovanja film „Nimfomanka“ biće na programu FEST-a na bis, 10. marta u 22 časa u Domu sindikata.

Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beogradfestfilmski festivalkinematografijakultura
Komentari (0)
Dodaj komentar