Nije sve crno-belo: FEST 2014 (nedelja, 9. mart)

Ovogodišnji FEST, 42. po redu, održaće se od 28. februara do 9. marta.

Danas je na programu FEST-a ruski blokbaster „Metro“, poznat je kao prvi veliki ruski film katastrofe. S budžetom od 13 miliona evra ovaj film je fascinantno tehnološko dostignuće i triler do sada neviđen u ruskoj kinematografiji. Najveći utisak koji film ostavlja je u domenu vizuelnog; scenografija, režija i specijalni efekti su na neverovatnom nivou, a mnogi ističu da je s budžetom daleko manjim od budžeta tipičnog holivudskog filma uspeo da postigne daleko više. Iako pozajmljuje klišee i zaplete iz sličnih ostvarenja (mnogi ga upoređuju sa Staloneovim filmom „Daylight“), „Metro“ je ipak specifičan ruski film. Scenario se ne bavi samo pukim rešavanjem katastrofalnog urušavanja tunela i sudbinom putnika već i ličnim dramama preživelih. Film je i kritika ekonomskog progresa u savremenoj Rusiji. Podzemni tuneli bukvalno se urušavaju pod teretom novih zgrada, a hitne službe ne mogu da dođu do mesta nesreće zbog gužve u saobraćaju.

Pobednik prošlogodišnjeg festivala u Kanu, film „Plavo je najtoplija boja“, u javnosti je poznat kao jedan od najkontroverznijih, ali i najboljih filmova 2013. godine. Miljenik kritičara, dočekan je stojećim ovacijama na premijeri, ali je i ovenčan brojnim nagradama, uključujući nagradu FIPRESCI žirija u Kanu, nagradu „Luj Delik“ za najbolji francuski film; nominovan je za dve nagrade BAFTA i tri nagrade Satelit. Iako nije nominovan za Oskara zbog greške u prijavljivanju, nominovan je za čak osam francuskih Oskara, tj. nagrada Cezar, i bio je u konkurenciji za Zlatni globus. Najveće dostignuće svakako je Zlatna palma u Kanu koja je prvi put u istoriji dodeljena reditelju Abdelatifu Kešišu i dvema glavnim glumicama – Lei Sejdu i Adel Egzarhopulos. U kategoriji kojom dominiraju muškarci glumice su napravile pomak budući da je ovo tek drugi put u istoriji da ženska osoba osvoji Zlatnu palmu, makar i počasnu. Dok je snimao svoj drugi film, Kešiš je počeo da razmišlja o filmu koji bi pratio život jedne učiteljice, ali njegova ideja je svoj konačni oblik dobila kada je naišao na grafičku novelu Žili Maro pod imenom „Plavo je najtoplija boja“. Njegov film nije adaptacija novele, Kešiš je samo nadogradio ljubavnu priču na svoju priču o odrastanju jedne devojke, zbog čega je originalni naziv filma „Adelin život: Poglavlje 1 i 2“.

Zvanični program FEST-a zatvoriće film „Duran Duran“ reditelja Dejvida Linča. Ovo je snimak koncerta izvedenog 23. marta 2011. u Majanskom teatru u Los Anđelesu. Linč je režirao snimak koji je uživo prenošen na Internetu i koji je pratilo nekoliko miliona ljudi.

Aplikacija FEST 2014 sada je dostupna i za Android i za iPhone mobilne telefone, pa u svakom trenutku možete da budete u toku sa programom i vestima 42. FEST-a.

Programska celina: Fest predstavlja – Centar „Sava“
Naziv filma: „Mamula“ („Dark sea“)
Zemlja porekla: Srbija, 2013
Termin prikazivanja: nedelja, 9. mart, 11 časova
Žanr: horor, fantazija
Trajanje: 88 min.

Glavne uloge: Kristina Klib (Kristina Klib), Franko Nero (Franko Nero), Natali Bern (Natali Burn), Dragan Mićanović, Miodrag Krstović, Slobodan Stefanović, Sofija Rajović, Zorana Kostić Obradović
Scenario: Marko Backović, Bari Kiting (Bari Kiting), Milan Konjević
Režija: Milan Todorović

 

SINOPSIS

Dve Amerikanke dolaze u Crnu Goru u posetu starom prijatelju. Nakon nekoliko dana odlučuju da odu do napuštene vojne tvrđave Mamula, koja se nalazi na nenaseljenom ostrvu. Tokom ovog izleta shvataju da nisu same. Još neko je na ostrvu i učiniće sve da zaštiti tajne koje čuva decenijama. Postoji mračna sila koja vreba duboko ispod Mamule. Užas tek počinje.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „Filomena“ („Philomena“)
Zemlja porekla: Velika Britanija, SAD, Francuska, 2013
Termin prikazivanja: nedelja, 9. mart, 13.30 časova
Žanr: drama
Trajanje: 94 min.

Glavne uloge: Stiv Kugan (Steve Coogan), Džudi Denč (Judi Dench), Sofi Kenedi Klark (Sophie Kennedy Clark), Čarls Edvards (Charles Edwards)
Scenario: Stiven Kugan (Steven Coogan), Džef Poup (Jeff Pope)
Režija: Stiven Frirs (Stephen Frears)

 

SINOPSIS

U Irskoj 1952. godine Filomena ostaje u drugom stanju, posle čega odlazi u manastir radi povratka na pravi put. Kao odojče, njeno dete poslato je u Ameriku na usvajanje. Sledećih pedeset godina Filomena bezuspešno traži svoje dete. Upoznaje Martina Siksmita, političkog novinara koga privlači njena priča. Zajedno kreću na put u Ameriku, gde će se zbližiti i otkriti neobične detalje o Filomeninom sinu. Film nudi uverljivu priču o ljudskoj ljubavi i gubicima, suštinski slaveći život.

Programska celina: Fokus Rusija – Centar „Sava“
Naziv filma: „Metro“ („Metro“)
Zemlja porekla: Rusija, 2013
Termin prikazivanja: nedelja, 9. mart, 16.30 časova
Žanr: akcija, triler
Trajanje: 132 min.

Glavne uloge: Sergej Puskepalis (Sergey Puskepalis), Anatolij Belij (Anatoliy Belyy), Svetlana Kodčenkova (Svetlana Khodchenkova), Aleksej Bardukov (Aleksey Bardukov), Anfisa Vistigauzen (Anfisa Vistingauzen), Ksenija Berezina (Kseniya Berezina)
Scenario: Denis Kurišev (Denis Kuryshev), Viktorija Jevsejeva (Viktoriya Yevseyeva), Anton Megerdičev (Anton Megerdichev)
Režija: Anton Megerdičev (Anton Megerdichev)

 

SINOPSIS

„Metro“ je prvi ruski film katastrofe u poslednjih dvadeset pet godina. Zbog izgradnje stambenih i poslovnih zgrada između dve metro stanice u Moskvi pojavljuje se pukotina koja će ugroziti živote hiljade korisnika podzemne železnice. Voda iz reke Moskve počinje da kulja preteći da uništi podzemni saobraćaj, ali i ceo grad. Među ugroženima nalaze se i lekar gradske bolnice Andrej Garin i njegova kći Ksjuša. U pokušaju da spase što više putnika, Garin je u situaciji da se bori za život ljubavnika svoje supruge. On mora da pobedi gnev i strah, mora da preživi kako bi povratio nekadašnju sreću koju je imao u porodičnom krugu.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „Plavo je najtoplija boja“ („La vie d’Adele – Chapitres 1 et 2″/“Blue Is the Warmest Color“)
Zemlja porekla: Francuska, Belgija, Španija, 2013
Termin prikazivanja: nedelja, 9. mart, 19 časova
Žanr: drama, romansa
Trajanje: 179 min.

Glavne uloge: Lea Sejdu (Lea Seydoux), Adel Egzahopulos (Adele Exarchopoulos), Salim Kešiuš (Salim Kechiouche), Mona Valraven (Mona Walravens), Žeremi Laert (Jeremie Laheurte), Alma Jodorovski (Alma Jodorowsky), Orelijen Rekoan (Aurelien Recoing), Katrin Sale (Catherine Salee), Fani Moren (Fanny Maurin), Benžamin Siksu (Benjamin Siksou), Šandor Funtek (Sandor Funtek)
Scenario: Abdelatif Kešiš (Abdellatif Kechiche), Galja Lakroa (Ghalya Lacroix)
Režija: Abdelatif Kešiš (Abdellatif Kechiche)

 

SINOPSIS

S petnaest godina Adela ne dovodi u pitanje svoju seksualnost. Njen život iznenada se menja kada upozna Emu, mladu ženu plave kose, koja će joj omogućiti da otkrije strast, da sazri i ostvari se kao žena. U prisustvu drugih Adela traži, gubi i ponovo nalazi sopstvenu ličnost.

Programska celina: Fest party – Centar „Sava“
Naziv filma: „Duran Duran“ („Duran Duran: Unstaged“)
Zemlja porekla: SAD, 2013
Termin prikazivanja: nedelja, 9. mart, 22 časa
Žanr: dokumentarni, muzički
Trajanje: 121 min.

Glavne uloge: Sajmon Lebon (Simon Le Bon), Džon Tejlor (John Taylor), Rodžer Tejlor (Roger Taylor), Nik Rouds (Nick Rodes), Džerard Vej (Gerard Way)
Scenario: Piter Deming (Peter Deming)
Režija: Dejvid Linč (David Lynch)

 

SINOPSIS

Samo jedna noć na sceni u Los Anđelesu bila je dovoljna kultnom bendu „Duran Duran“ da naprave događaj za sva vremena, uz prisustvo najpoznatijih zvezda u muzičkoj istoriji. Režiju potpisuje uvaženi filmski autor Dejvid Linč, koji svojim prepoznatljivim vizuelnim stilom stvara nezaboravno muzičko iskustvo.

Kao i prethodnih godina, festival će se održati u Centru „Sava“ kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Fontana na Novom Beogradu, a ponovo ove godine i u Domu sindikata. Ulaznice po ceni od 220 do 350 dinara u prodaji su od 1. februara samo na blagajnama ovih dvorana.

Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beogradfestfilmski festivalkinematografija
Komentari (0)
Dodaj komentar