Nije sve crno-belo: FEST 2014 (petak, 7. mart)

Ovogodišnji FEST, 42. po redu, održaće se od 28. februara do 9. marta.

Na 42. FEST nam dolazi i ekipa filma „Nevidljiva žena“. Pored već, možemo reći redovnog FEST-ovog gosta, reditelja i glumca Rejfa Fajnsa i producentkinje filma – Gabrijel Tana, dolazi nam i glavna glumica – Felisiti Džouns. Džounsova je počela da glumi kao tinejdžerka, na nagovor ujaka Majkla Hedlija, koji je takođe glumac. Njena prva veća uloga bila je u seriji „The Worst witch“. Iako se bavila glumom na televiziji i radiju, paralelno je studirala engleski na Oksfordu. Pojavila se u BBC seriji „Servants“, epizodi serije „Doctor Who“, a na filmu je ostvarila značajne uloge, pojavivši se u filmu „The Tempest“, adaptaciji Šekspirovog dela s Helen Miren u glavnoj ulozi, i „Cemetery junction“ Rikija Džervaisa. Interesantno je da se u tom filmu prvi put susrela sa Rejfom Fajnsom, koji je glumio njenog oca, a u njegovom novom rediteljskom ostvarenju, „Nevidljiva žena“, njih dvoje glume ljubavni par.

U filmu „Nevidljiva žena“ Felisiti tumači naslovnu ulogu, Neli Ternan, tajnu ljubavnicu Čarlsa Dikensa o kojoj se dosta spekuliše, ali ništa zaista ne zna. Felisiti je dobila fantastične komentare za svoju ulogu Neli, a čini se da je pred njom svetla karijera. U postprodukciji je holivudski blokbaster „Čudesni Spajdermen 2“, u kome glumi jednu od uloga, a takođe će se naći u filmu „Theory of everything“ u ulozi Džejn Hoking, žene Stivena Hokinga.

Danas je na programu i film „Nimfomanka“ Larsa fon Trira. Zbog velikog interesovanja publike taj film će imati još tri projekcije – za vikend 8. i 9. marta u 23 časa u bioskopu Fontana i u ponedeljak, 10. marta, u 22 časa u Domu sindikata. Ulaznice su u prodaji u navedenim dvoranama po ceni od 400 din.

Aplikacija FEST 2014 sada je dostupna i za Android i za iPhone mobilne telefone, pa u svakom trenutku možete da budete u toku sa programom i vestima 42. FEST-a.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „Poslovni klub Dalas“ („Dallas Buyers Club“)
Zemlja porekla: SAD, 2013
Termin prikazivanja: petak, 7. mart, 11 časova
Žanr: drama, biografski, istorijski
Trajanje: 117 min.

Glavne uloge: Metju Makonahi (Matthew McConaughey), Dženifer Garner (Jennifer Garner), Džared Leto (Jared Leto)
Scenario: Kreg Borten (Craig Borten), Melisa Volak (Melisa Wallack)
Režija: Žan-Mark Vale (Jean-Marc Vallee)

 

SINOPSIS

Tokom 1986. sida je izazivala neshvatljivi strah, alarmirajući javnost i zbunjujući lekare u potrazi za lekom. U Teksasu, Ron Vudruf nije se plašio bolesti. Nije imao ni ideju o njoj. Zato, kada ovaj razmetljivi ženskaroš dobije HIV, njegova reakcija je instinktivna: nema šanse! Film prikazuje istinitu priču o čoveku kome je ostalo još samo trideset dana života i koji pregovara s doktorkom o upotrebi eksperimentalnog leka retrovira. Ne želeći da se podvrgne bolničkom lečenju, on krade lekove i prvi put ih uzima s pivom, alkoholom i kokainom. Kada mu pozli, počinje da traži drugi lek. Ne poštujući pravila, Vudruf krijumčari nedozvoljene lekove preko meksičke granice. Na svom putu dobija neočekivanu podršku slatkorečivog, ali problematičnog transvestita Rajona, koga maestralno igra Džared Leto. Njih dvojica počinju da prodaju lekove narastajućem broju pacijenata obolelih od HIV-a, ne želeći da čekaju rezultate zvanične medicine.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „Velika lepota“ („The Great Beauty“ / „La Grande Belezza“)
Zemlja porekla: Italija, Francuska, 2013
Termin prikazivanja: petak, 7. mart, 13.30 časova
Žanr: drama
Trajanje: 142 min.

Glavne uloge: Toni Servilo (Toni Servillo), Karlo Verdone (Carlo Verdone), Sabrina Ferili (Sabrina Ferilli), Karlo Bučirozo (Carlo Buccirosso), Jaja Forte (Iaia Forte), Pamela Vilorezi (Pamela Villoresi), Galatea Ranci (Galatea Ranzi)
Scenario: Paolo Sorentino (Paolo Sorrentino), Umberto Kontarelo (Umberto Contarello)
Režija: Paolo Sorentino (Paolo Sorrentino)

 

SINOPSIS

Aristokratkinje, ambiciozni pojedinci, političari, kriminalci, novinari, glumci, dekadentni plemići, umetnici i intelektualci – autentični ili umišljeni – pletu tkivo neuhvatljivih odnosa unutar beznadežnog Vavilona smeštenog u antičke palate, skupocene vile i na najlepše trgove grada. Đep Gambardela ima šezdeset pet godina. Ravnodušan i razočaran, alkoholom zamućenog pogleda, posmatra ovu paradu ispražnjenog, na propast osuđenog, moćnog, depresivnog čovečanstva. Moralno mrtvilo od koga se vrti u glavi. A u pozadini, leto u Rimu. Veličanstven i nezainteresovan grad, kao diva na umoru.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „Nulta teorema“ („The Zero Theorem“)
Zemlja porekla: SAD, Rumunija, 2013
Termin prikazivanja: petak, 7. mart, 16.30 časova
Žanr: drama, fantazija, naučna fantastika
Trajanje: 107 min.

Glavne uloge: Kristof Valc (Christoph Waltz), Met Dejmon (Matt Damon), Melani Tijeri (Melanie Thierry), Tilda Svinton (Tilda Swinton)
Scenario: Pet Rašin (Pat Rushin)
Režija: Teri Gilijam (Terry Gilliam)

 

SINOPSIS

Ekscentrični usamljeni kompjuterski genije, koji oseća egzistencijalne teskobe, radi na tajnom zadatku čiji je cilj pronalaženje svrhe života ili utvrđivanje da ta svrha zapravo ne postoji. On je samo jednom osetio ljubav i strast, i to mu je bilo dovoljno da nastavi da živi.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „Nevidljiva žena“ („The Invisible Woman“)
Zemlja porekla: Velika Britanija, 2013
Termin prikazivanja: petak, 7. mart, 19 časova
Žanr: biografski, drama. romansa
Trajanje: 111 min.

Glavne uloge: Rejf Fajns (Ralph Fiennes), Felisiti Džouns (Felicity Jones), Kristin Skot Tomas (Kristin Scott Thomas), Tom Holander (Tom Hollander), Džoana Skanlan (Joanna Scanlan), Perdita Viks (Perdita Weeks), Amanda Hejl (Amanda Hale), Tom Berk (Tom Burke), Džon Kavana (John Kavanagh), Majkl Markus (Michael Marcus)
Scenografija: Marija Đurković
Scenario: Ebi Morgan (Abi Morgan)
Režija: Rejf Fajns (Ralph Fiennes)

 

SINOPSIS

Neli Ternan bila je glumica u londonskom teatru Hajmarket kada ju je zapazio Čarls Dikens i kasnije angažovao u produkciji „The Frozen Deep“. Bilo je to 1857. godine. Dikens je imao četrdeset pet godina i bio je dvadeset godina u braku. Ternanova je imala samo sedamnaest. Između njih je počela afera koju su za života držali u tajnosti. Ova veza postala je jedna od najvećih ljubavnih priča u istoriji književnosti, inspirišući razne spekulacije zasnovane na poznatim činjenicama.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „Nimfomanka“ („Nymphomaniac“)
Zemlja porekla: Danska, Nemačka, Francuska, Belgija, Velika Britanija, 2014
Termin prikazivanja: petak, 7. mart, 22 časa
Žanr: drama
Trajanje: 240 min.

Glavne uloge: Šarlot Gejnsboro (Charlotte Gainsbourgh), Stelan Skarsgard (Stellan Skarsgard), Stejsi Martin (Stacy Martin), Šaja Labuf (Shia La Beouf), Kristijan Slejter (Christian Slater), Uma Turman (Uma Thurman), Koni Nelson (Connie Nielsen)
Scenario: Lars fon Trir (Lars von Trier)
Režija: Lars fon Trir (Lars von Trier)

 

SINOPSIS

„Nimfomanka“ je strasna, poetska priča o životnom putu jedne žene od njenog rođenja do pedesete godine – glavne junakinje Džo, koja sebi postavlja dijagnozu nimfomanke. Jedne hladne zimske noći šarmantni neženja Seligman nailazi na pretučenu Džo. Dovodi je u svoju kuću kako bi joj pomogao. Tokom sledećih osam poglavlja filma naratorka Džo rekonstruiše svoj zamršeni, višestruki život koji vrvi od asocijacija i isprepletanih događaja.

Kao i prethodnih godina, festival će se održati u Centru „Sava“ kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Fontana na Novom Beogradu, a ponovo ove godine i u Domu sindikata. Ulaznice po ceni od 220 do 350 dinara u prodaji su od 1. februara samo na blagajnama ovih dvorana.

Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beogradfestfilmski festivalkinematografija
Komentari (0)
Dodaj komentar