Nije sve crno-belo: FEST 2014 (subota, 8. mart)

Ovogodišnji FEST, 42. po redu održaće se od 28. februara do 9. marta.

Čuveni italijanski glumac Franko Nero ponovo dolazi u posetu Srbiji, ovog puta povodom premijere filma „Mamula“ Milana Todorovića, gde igra jednu od glavnih uloga. On je izjavio da voli da pomaže mladim rediteljima jer je i njegov sin reditelj, zbog čega je prihvatio ulogu u filmu, kao i da mu je drago što je imao priliku da snima u Crnoj Gori.

Film „Mamula“ imaće svetsku premijeru na FEST-u, a reč je o horor filmu, žanru koji je slabo zastupljen u domaćoj kinematografiji. Reditelj Milan Todorović diplomirao je produkciju, ali se prihvatio režije 2009. kada je snimio prvi srpski zombi film „Zona mrtvih“. Mamula nastavlja u istom maniru, i bazira se na priči o zastrašujućim tajnama koje krije jadransko ostrvo na kome je napuštena vojna tvrđava Mamula, a reditelj ga je uporedio sa filmom „Osmi putnik“. Iako je sniman u Crnoj Gori, glumačka ekipa je internacionalna i predvode je Franko Nero i Kristina Klib, ali i Dragan Mićanović, Slobodan Stefanović i drugi.

Jedan od najznačajnijih poljskih reditelja, Andžej Vajda u svojoj osamdeset sedmoj godini režirao je film o jednom od najznačajnijih poljskih političara – „Leh Valensa: Čovek nade“. „Film je namenjen svima, ali bih voleo da ga pogleda mlađa publika, jer je Leh odličan primer praktičnog učešća u političkom životu“, rekao je Vajda o svom poduhvatu. Vajda je istakao da cilj njegovog dela nije da zabavi zapadni svet, nego da otkrije istorijsku istinu poljskoj publici. Scenarista, poznati poljski pisac Januš Glovački, izjavio je da njegov scenario nije apoteoza Valense, već ga pokazuje kao čoveka od krvi i mesa, vođu velike snage, ali takođe kao nekog ko ima svoje slabosti.

„Filomena“ je film urađen po knjizi „Izgubljeno dete Filomene Li“ novinara Martina Siksmita i baziran je na istinitim događajima. Autorska ekipa filma, koju čine reditelj Stiven Frirs, scenarista Džef Poup i koscenarista i glavni glumac Stiv Kugan, biće gosti FEST-a. „Filomena“ trenutno živi uspešan festivalski život, sa čak devet nagrada na festivalu u Veneciji, po tri nominacije za Zlatni globus i BAFTA (osvojena BAFTA za najbolji adaptirani scenario) i četiri za Oskara. Film je takođe imao veliki uticaj na to da se pokrene istraga o sličnim slučajevima nelegalnog usvajanja u Irskoj.

Aplikacija FEST 2014 sada je dostupna i za Android i za iPhone mobilne telefone, pa u svakom trenutku možete da budete u toku s programom i vestima 42. FEST-a.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „Nesrećna Džasmin“ („Blue Jasmine“)
Zemlja porekla: SAD, 2013
Termin prikazivanja: subota, 8. mart, 11 časova
Žanr: komedija, drama
Trajanje: 98 min.

Glavne uloge: Kejt Blanšet (Cate Blanchett), Alek Boldvin (Alec Baldwin), Peter Sarsgard (Peter Sarsgaard), Sali Hokins (Sally Hawkins)
Scenario: Vudi Alen (Woody Allen)
Režija: Vudi Alen (Woody Allen)

 

SINOPSIS

Pošto joj se sruši ceo život, uključujući i brak s bogatim biznismenom Halom, elegantna Džasmin, nekadašnja pripadnica njujorške elite, useljava se u skromni stan svoje sestre Džindžer, tražeći spas u San Francisku. Međutim, u pokušaju da zaboravi na svoje narcističke potrebe koje je progone, ona polako gubi bitku. Stare navike i nove laži počinju da zagorčavaju sve živote, a posebno njen.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „Nevidljiva žena“ („The Invisible Woman“)
Zemlja porekla: Velika Britanija, 2013
Termin prikazivanja: subota, 8. mart, 13.30 časova
Žanr: biografski, drama. romansa
Trajanje: 111 min.

Glavne uloge: Rejf Fajns (Ralph Fiennes), Felisiti Džouns (Felicity Jones), Kristin Skot Tomas (Kristin Scott Thomas), Tom Holander (Tom Hollander), Džoana Skanlan (Joanna Scanlan), Perdita Viks (Perdita Weeks), Amanda Hejl (Amanda Hale), Tom Berk (Tom Burke), Džon Kavana (John Kavanagh), Majkl Markus (Michael Marcus)
Scenografija: Marija Đurković
Scenario: Ebi Morgan (Abi Morgan)
Režija: Rejf Fajns (Ralph Fiennes)

 

SINOPSIS

Neli Ternan bila je glumica u londonskom teatru Hajmarket kada ju je zapazio Čarls Dikens i kasnije angažovao u produkciji „The Frozen Deep“. Bilo je to 1857. godine. Dikens je imao četrdeset pet godina i bio je dvadeset godina u braku. Ternanova je imala samo sedamnaest. Između njih je počela afera koju su za života držali u tajnosti. Ova veza postala je jedna od najvećih ljubavnih priča u istoriji književnosti, inspirišući razne spekulacije zasnovane na poznatim činjenicama.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „Leh Valensa: Čovek nade“ („Walesa. Man Of Hope“ / „Walesa. Czlowiek Z Nadziel“)
Zemlja porekla: Poljska, 2013
Termin prikazivanja: subota, 8. mart, 16.30 časova
Žanr: drama, biografski
Trajanje: 128 min.

Glavne uloge: Robert Vjeckjevič (Robert Wieckiewicz), Agnješka Grohovska (Agnieszka Grochowska), Maria Rozarija Omađo (Maria Rosaria Omaggio)
Scenario: Januš Glovacki (Janusz Glowacki)
Režija: Andžej Vajda (Andrzej Wajda)

 

SINOPSIS

Leh Valensa, kontroverzna ličnost, pomogao je milionima da ostvare snove koje su krili duboko u sebi, utirući put promenama o kojima niko nije mogao ni da sanja. Takođe, Valensina priča nije lokalnog karaktera. Ona je utkana u međunarodnu politiku. Život prostog električara koji se borio za prava radnika odjek je udaljenih dešavanja, a sam Valensa je uz pomoć velikog broja seljaka postao udarna vest narednih nekoliko godina. Nekada je borba za slobodu neophodna, nekada slobodu treba braniti, ali nikada ne postoje okolnosti u kojima se o slobodi ne razmišlja.

Programska celina: Glavni program – Centar „Sava“
Naziv filma: „Filomena“ („Philomena“)
Zemlja porekla: Velika Britanija, SAD, Francuska, 2013
Termin prikazivanja: subota, 8. mart, 19 časova
Žanr: drama
Trajanje: 94 min.

Glavne uloge: Stiv Kugan (Steve Coogan), Džudi Denč (Judi Dench), Sofi Kenedi Klark (Sophie Kennedy Clark), Čarls Edvards (Charles Edwards)
Scenario: Stiven Kugan (Steven Coogan), Džef Poup (Jeff Pope)
Režija: Stiven Frirs (Stephen Frears)

 

SINOPSIS

U Irskoj 1952. godine Filomena ostaje u drugom stanju, posle čega odlazi u manastir radi povratka na pravi put. Kao odojče, njeno dete poslato je u Ameriku na usvajanje. Sledećih pedeset godina Filomena bezuspešno traži svoje dete. Upoznaje Martina Siksmita, političkog novinara koga privlači njena priča. Zajedno kreću na put u Ameriku, gde će se zbližiti i otkriti neobične detalje o Filomeninom sinu. Film nudi uverljivu priču o ljudskoj ljubavi i gubicima, suštinski slaveći život.

Programska celina: Fest predstavlja – Centar „Sava“
Naziv filma: „Mamula“ („Nymph“)
Zemlja porekla: Srbija, 2013
Termin prikazivanja: subota, 8. mart, 22 časa
Žanr: horor, fantazija
Trajanje: 88 min.

Glavne uloge: Kristina Klib (Kristina Klib), Franko Nero (Franko Nero), Natali Bern (Natali Burn), Dragan Mićanović, Miodrag Krstović, Slobodan Stefanović, Sofija Rajović, Zorana Kostić Obradović
Scenario: Marko Backović, Bari Kiting (Bari Kiting), Milan Konjević
Režija: Milan Todorović

 

SINOPSIS

Dve Amerikanke dolaze u Crnu Goru u posetu starom prijatelju. Nakon nekoliko dana odlučuju da odu do napuštene vojne tvrđave Mamula, koja se nalazi na nenaseljenom ostrvu. Tokom ovog izleta shvataju da nisu same. Još neko je na ostrvu i učiniće sve da zaštiti tajne koje čuva decenijama. Postoji mračna sila koja vreba duboko ispod Mamule. Užas tek počinje.

Kao i prethodnih godina, festival će se održati u Centru „Sava“ kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Fontana na Novom Beogradu, a ponovo ove godine i u Domu sindikata. Ulaznice po ceni od 220 do 350 dinara u prodaji su od 1. februara samo na blagajnama ovih dvorana.

Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beogradfestfilmski festivalkinematografija
Komentari (0)
Dodaj komentar