Priprema, pozor, FEST (ponedeljak, 25. februar 2013)

U okviru poznatih programskih celina na 41. FEST-u naći će se 75 premijernih filmova. Glavni program donosi filmove omiljenih autora FEST-ove publike, ali i nekih koje nismo imali prilike da vidimo duže vreme. Među njima ćemo gledati: "Jadnike" Toma Hopera, "Master" Pola Tomasa Andersona, "Rimu s ljubavlju" Vudija Alena, "Obećanu zemlju" Gasa van Santa, "Strast" Brajana de Palme, "Anđeoski deo" Kena Louča, "U kući" Fransoa Ozona, "Na putu" Valtera Salaša, "Skrivena lepota" Marka Belokija, "Hičkoka" Saše Gervazija, "Najbolja ponuda" Đuzepa Tornatorea, a posle desetogodišnje pauze imaćemo priliku da vidimo novo ostvarenje Bernarda Bertolučija, film "Ja i ti".

Programska celina: Glavni program – Centar "Sava"
Naziv filma: "U dobru i u zlu" ("Silver Linings Playbook")
Zemlja porekla: SAD, 2012
Festivali i nagrade: Toronto (Nagrada publike – režiseru), Filadelfija (Nagrada publike – Specijalna diploma – režiseru), Holivud (Nagrada Režiser godine, Epizodni glumac godine – Robert de Niro, Glavni glumac godine – Bredli Kuper), Hemptons (Nagrada publike za narativni film – režiseru), Ostin (Nagrada publike za narativni film – režiseru), Nagrade Američkog filmskog instituta (Film godine, AFI film godine)
Termin prikazivanja: ponedeljak, 25. februar, 11.00 časova
Žanr: komedija, drama, romansa
Trajanje: 117 min.

Glavne uloge: Bredli Kuper (Bradley Cooper), Dženifer Lorens (Jennifer Lawrence), Robert de Niro (Robert De Niro), Džeki Viver (Jacki Weaver)
Scenario: Dejvid O. Rasel (David O. Russell), Metju Kvik (Matthew Quick) – roman
Režija: Dejvid O. Rasel (David O. Russell)

SINOPSIS
Pat Solatano (Bredli Kuper) je izgubio sve – kuću, suprugu i posao. Završava na psihijatrijskoj klinici i osam meseci kasnije vraća se da živi s roditeljima (Robert de Niro i Džeki Viver), ali nezadovoljan odlučuje da učini sve kako bi vratio svoj stvari život. Pat upoznaje misterioznu devojku Tifani (Dženifer Lorens), koja i sama ima mnogo problema, i njihovi životi počinju još više da se komplikuju. Ona odlučuje da mu pomogne da vrati svoj stari život ako on zauzvrat pomogne njoj. Međutim, sve će se promeniti kada sudbina upetlja svoje prste.

Programska celina: Programska celina: Holivud – Centar "Sava"
Naziv filma: "Linkoln" ("Lincoln")
Zemlja porekla: SAD, Indija, 2012
Termin prikazivanja: ponedeljak, 25. februar, 13.30 časova
Žanr: biografija, drama, istorijski
Trajanje: 150 min.

Glavne uloge: Danijel Dej Luis (Daniel Day-Lewis), Sali Fild (Sally Field), Dejvid Stratern (David Strathairn)
Scenario: Toni Kušner (Tony Kushner), Doris Kirs Gudvin (Doris Kearns Goodwin) – knjiga
Režija: Stiven Spilberg (Steven Spielberg)

SINOPSIS
Dok građanski rat divlja zemljom, američki predsednik Abraham Linkoln pokušava da izdrži u borbi za ukidanje ropstva, sukobljavajući se ne samo sa političkim protivnicima već i sa ljudima iz svog kabineta.

Programska celina: Program "Panorama svetskog filma" – Centar "Sava"
Naziv filma: "Kao neko zaljubljen" ("Like Someone in Love")
Zemlja porekla: Francuska, Japan, 2012
Festivali i nagrade: Kan, Solun, Čikago
Termin prikazivanja: ponedeljak, 25. februar, 16.30 časova
Žanr: drama
Trajanje: 109 min.

Glavne uloge: Rin Takanaši (Rin Takanashi), Tadeši Okuno (Tadashi Okuno), Rio Kase (Ryo Kase)
Scenario: Abas Kijarostami (Abbas Kiarostami)
Režija: Abas Kijarostami (Abbas Kiarostami)

SINOPSIS
Stariji čovek i mlada žena sreću se u Tokiju. Ona ne zna ništa o njemu, on misli da je poznaje. Zove je u svoj dom, ona mu nudi svoje telo. Ali, mreža koja se plete između njih tokom 24 sata nema nikakve veze sa okolnostima njihovog susreta.

Programska celina: Glavni program – Centar "Sava"
Naziv filma: "Master" ("The Master")
Zemlja porekla: SAD, 2012
Festivali i nagrade: Venecija ("Srebrni lav" za režiju, nagrada "Volpi" za najboljeg glumca – Žoakin Finiks i Filip Simor Hofman, nagrada FIPRESCI), Holivud (Nagrada za epizodnu žensku ulogu godine – Emi Adams), Udruženje filmskih kritičara Los Anđelesa (Najbolja režija, Najbolji glumac – Žoakin Finiks, Najbolja ženska epizodna uloga – Emi Adams, Najbolja scenografija), Udruženje filmskih kritičara San Dijega (Najbolji originalni scenario, Najbolja muzika), Toronto, Ljubljana
Termin prikazivanja: ponedeljak, 25. februar, 19.00 časova
Žanr: drama
Trajanje: 137 min.

Glavne uloge: Filip Simor Hofman (Philip Seymour Hoffman), Žoakin Finiks (Joaquin Phoenix), Ejmi Adams (Amy Adams)
Scenario: Pol Tomas Anderson (Paul Thomas Anderson)
Režija: Pol Tomas Anderson (Paul Thomas Anderson)

SINOPSIS
Po povratku iz mornaričke službe tokom Drugog svetskog rata, Fredi se bori sa posttraumatskim stresom i alkoholizmom. Posle serije nervnih slomova, pokušava da se prilagodi poratnom društvu. Budućnost mu je potpuno neizvesna sve dok ne sretne Lankastera Doda, harizmatičnog vođu filozofskog pokreta koji se bavi vežbama za čišćenje od emocija. Potpuno osvojen time, Fredi postaje vezan za njih. Ali, da li to nešto iz osnove menja njegov život?

Programska celina: Glavni program – Centar "Sava"
Naziv filma: "Vreli Majk" ("Magic Mike")
Zemlja porekla: SAD, 2012
Festivali i nagrade: Karlove Vari, Nagrada Kruga njujorškig filmskih kritičara (Najbolji epizodni glumac – Metju Mekonahi)
Termin prikazivanja: ponedeljak, 25. februar, 22.00 časova
Žanr: komedija, drama
Trajanje: 110 min.

Glavne uloge: Čening Tejtum (Channing Tatum), Aleks Petifer (Alex Pettyfer), Olivija Mun (Olivia Munn)
Scenario: Rid Kerolin (Reid Carolin)
Režija: Stiven Soderberg (Steven Soderbergh)

SINOPSIS
Majk godinama živi američki san. Danju dizajnira nameštaj, za koji bi bio presrećan da ga proda, a noću je zvezda svih izvođenja, očaravajući dame u striptiz klubu. Što žene više upiru oči na njegovo telo, to više novca stiže u trezor vlasnika kluba. Ali, on je sada sebi pronašao nov izazov – da devetnaestogodišnjeg Kida uputi u tajne zanata: kako da pleše, zavodi žene i zaradi laku lovu.
Kao i prethodnih godina Festival će se održati u Centru "Sava" kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Kinoteci, a novost je da će se filmovi prikazivati i u bioskopu Fontana na Novom Beogradu. Ulaznice su u prodaji od 1. februara 2013. godine po ceni od 150 do 350 dinara na blagajnama pomenutih dvorana.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beogradfestfestivalfilm
Komentari (0)
Dodaj komentar