Pupijeva potraga

Žanr: animirani, komedija
Trajanje: 93 min.
Originalni naziv: SeeFood (Kina, Malezija)

Glavne uloge: Stiven Bon (Steven Bone), Kolin Čong (Colin Chong), Či-Ren Čung (Chi-Ren Choong)
Scenario: Džefri Čijang (Jeffrey Chiang)
Režija: Aun Ho Goh (Aun Hoe Goh)

SINOPSIS
Dok ga zaigrano lovi zastrašujući morski pas Julije, slatko morsko pseto Pupi beži u daleke morske dubine, gde još nikada nije bilo. S uzbuđenjem otkriva prostrani vertikalni koralni greben sa jajašcima morskih pasa svoje vrste.
Ali, tamo nije sam. Dva ronioca pokušavaju da sakupe jajašca. Uprkos svojim nastojanjima, Pupi ne uspeva da zaštiti jajašca od lovokradica. Koliko god neverovatno zvučala mogućnost da Julije i Pupi mogu da budu prijatelji, Julije pokušava da oraspoloži Pupija, pa ga odvodi do svog doma, potopljenog broda s blagom, punog zlatnika.
Pupi, Julije i njihova hrana nisu svesni toga da u njihovo carstvo podmorja prodire crni talog otrovnog industrijskog otpada. Izliva se u more iz obližnje fabrike. Polako se ispušta niz vertikalni koralni greben, uz plitko morsko dno, prema dubokom mračnom rasedu na dnu okeana, nastanjenom zastrašujućim divovskim rakovicama.

O FILMU
"Morski pas na kopnu" bio je naslov koji je reditelj filma "Pupijeva potraga" zamislio za svoj animirani film. Godine 2000, kada su holivudski kompjuterski generisani animirani filmovi već postajali sve bolji, Goh je sanjao o postizanju istog takvog uspeha u rodnoj Maleziji.
Goh je od početka bio svestan da tehnologija neće predstavljati najveći problem: "Okupili smo se oko prvobitnog koncepta – morski pas izlazi na kopno tražeći novi izvor hrane samo zato što mu je totalno dosadila podmorska gastronomska ponuda." Kroz smeh se priseća: "Jednako smo tako bili sigurni da moramo da imamo kokoške. I tada smo se našli pred kreativnom blokadom."
Goh i njegov kreativni tim iz studija "Silver Ant" nastavili su da rade na izgledu morskog psa i sveta u kome bi on boravio. Jedan od ključnih elemenata scenografije bilo je "odelo" koje bi morski pas nosio kada se uputi u svoju avanturu na kopnu. Kasnije se pokazalo da je ovaj jedinstveni dizajn pravi inspiracijski katalizator za konačni tok priče ovog filma.
Godine 2007. Goh je ponovo obrisao prašinu s ideje za film "Pupijeva potraga", ali ovog puta se činilo da su mu zvezde naklonjene. Te godine je studio "Silver Ant" dobio nekoliko međunarodnih nagrada za jedan od svojih prethodnih projekata i privukao pažnju "Al Jazeera Children’s Channel"-a. Goh je iskoristio mogućnost i njihovim rukovodiocima prikazao trejler za film "Pupijeva potraga". Odluka je donesena odmah. Iako nije postojao scenario, "Pupijeva potraga" je dobila zeleno svetlo.
I Goh i njegov tim u studiju bili su svesni izazova koji predstavlja stvaranje 90-minutnog animiranog filma. Mali tim koji je na raspolaganju imao izuzetno ograničene resurse trebalo je da odradi zaista velik posao. Verovali su da će njihova strast, ali i radna etika podstaći stvaranje i da će uspeti da postignu željeni rezultat – visokokvalitetan dugometražni animirani film koji zadovoljava sve međunarodne norme.
Svestan da je okosnica projekta sama priča, kao i toga da je dobar scenario najhitnija stvar u svetu animacije, Goh je koncept za film "Pupijeva potraga" poslao većem broju scenarista. Scenarista Džefri Čijang i reditelj Goh su se potom upoznali. Čijang se priseća: "Ideja o morskom psu koji izlazi na kopno i jede piletinu bila je tanka, ali zanimljiva. Međutim, ono što me zaista privuklo i zainteresovalo bilo je ‘odelo’ morskog psa. To je bilo nešto što nikad ranije nisam video. Upravo je ono predstavljalo ključ moje inspiracije."
Čijang je kod kuće te večeri nažvrljao sedam stranica scenarija koji se otprilike zasnivao na prezentaciji. Te impresivne stranice dale su scenaristi pravu snagu i projekat "Pupijeve potrage" se pokrenuo. Čijang se kroz smeh priseća: "Nije to mogla da bude priča samo o morskom psu i piletini. Morala je da ima širu bazu da bi mogla da motiviše gledaoce i emocionalno. Moralo je da se radi o bogatim likovima i njihovoj potrebi da ostvare svoju priču, svoju sudbinu i ono zbog čega su važni."
Likovi nazvani Pupi i Julije zasnivaju se na prastaroj strukturi priča o prijateljima. Uz njih, tu je i mnoštvo likova koji žive na predivnom grebenu, koji samo što nisu uništile zverokradice, zagađenje i jedna podla pomahnitala murina. Čijang nastavlja: "Kada pišem, istraživanje mi je od najveće važnosti. Ono udahnjuje život u priču, posebno u likove."
Pupi, glavni lik filma "Pupijeva potraga", morski je pas iz porodice Hemiscylliidae (engl. bamboo shark) za koga su istraživanja dokazala da može da preživi na kopnu do 12 sati. Čijang kaže: "To je bila iskra koja je potpalila Gohov inicijalni koncept. Od tog trenutka scenario se gotovo sam napisao." Njegovu mudrost očito je trebalo izazvati potpunom suprotnošću. Tako stiže zujavi i ne baš pametan Julije, morski pas iz porodice modrulja – Carcharhinidae (engl. white-tipped shark).
O REŽISERU
Goh Aun Ho (reditelj)
Studirao je animaciju u Japanu, u tokijskom Nippon Electronic College. Po povratku u Maleziju radio je kao umetnik i 3D animator za jednu producentsku kuću, a zatim je 1995. godine prešao u animacijsku kompaniju Fat Lizard. Tokom godina, zahvaljujući živopisnom stilu i viziji, izrastao je u jednog od pionira 3D animacije u Japanu. Godine 1999. osnovao je studio "Silver Ant" i producirao trejlere za velike japanske kompanije koje produciraju igrice. Film "Pupijeva potraga" prvi je dugometražni animirani film njegovog studija.
O LIKOVIMA
Julije
Morski pas zlatnog srca. To je otprilike najvažnije reći o njemu. Kad ste saterani u ćošak, Julije će se naći na tom mestu da vas izbavi. Činjenica da se radi o morskom psu – "večno gladnom čudovištu" – ostavlja pogrešan utisak. Sva morska bića blizu koralnog grebena prestravljena su njime. Njegov herojski postupak za spas grebena iz kandži zlih sila prosvetliće svakoga.
Pupi
Inteligentan i razuman za tako mlado biće, uvek žuri da dokaže svoju vrednost. Kad mu "porodicu" otmu lovokradice, preokrenuće svaki kamen ne bi li našao način da je spase. Za svoju misiju će iskoristiti mogućnost disanja na kopnu, ali uskoro će otkriti da svoj zadatak ne može da obavi sam. Naučiće da mora da se oslanja na pomoć prijatelja.
Okto
Genijalni morski pronalazač koji uživa u petljanju s potopljenom olupinom i ostalim otpadom. Špijunira inženjere ljudske vrste da bi dobio inspiraciju za svoj najveći projekat – vozilo koje će ga odneti daleko od grebena i neprekidne pretnje koju u njegovim očima predstavlja morski pas Julije. Kad se Pupi nađe u opasnosti, mora da zanemari svoje predrasude i pokloni poverenje Juliju da bi spasao prijatelja.
Mertl
Mudra kornjača koja već duže od stoleća luta okeanskim strujama. Sakriva odbojnost koju oseća prema morskim psima, ali to će prebroditi kada shvati da je Julije dobronameran. Ona je "spona" koja u kobnim vremenima drži na okupu sve prijatelje sa grebena. Mertl će naučiti da se ni o čemu ne sme suditi na osnovu izgleda, već da treba sagledati istinske namere.
Oficijelni sajt

Premijera: 3. maj 2012. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

crtanipupijeva potraga
Komentari (0)
Dodaj komentar