Tipično atipični – Radiohead

U današnje vreme, kada se marketinške kampanje organizuju proračunato do poslednje sitnice, retki su slučajevi da se neki popularan bend, bez straha od komercijalnog neuspeha, odvaži da u prvi plan stavi svoju stvaralačku slobodu i autonomnost u odnosu na sve, pa i na publiku. Ali „veoma neuobičajeno“ je epitet koji prati Radiohead od samog nastanka.

Bend se sprema da izda mnogonajavljivani četvrti album, „Kid A“. Sasvim u maniru atipičnosti, tako svojstvenom Radiohead-u, ovoga puta neće biti ni singla, ni uobičajenog video spota, niti severnoameričke turneje, barem ne do kraja godine, a tada bi već mogao da se pojavi novi album!

„Kid A“, datiran za 02. oktobar u Evropi i dan kasnije u Severnoj Americi, je dugo očekivani „naslednik“ albuma „OK Computer“ iz 1997, koji je prodat u 1,2 miliona primeraka u SAD; odnosno 4,5 miliona u celom svetu.

„Radije ne bismo pravili ploču, nego da pravimo još jednu koja zvuči kao „OK Computer““, kaže gitarista Ed O“Brajen (Ed O“Brien) u izjavi za „Billboard“. „Uradili smo to. Kakav je smisao ako se to što radiš ne poklapa sa tvojim načinom života? Snimili smo ovu ploču jer želimo da nastavimo da pravimo jednu godišnje, ali do sad nismo bili u poziciji da odlučujemo o tome“.

Javna je tajna da je snimanje albuma „Kid A“ često bilo praćeno periodima kreativne praznine. Ipak, posle više od godinu dana snimanja, završeno je više od dvadeset pesama, od kojih će neke ugledati svetlost dana već sledećeg leta.

Na nedavnoj promociji albuma „Kid A“ u njujorškom Sony IMAX bioskopu, kojoj je prisustvovalo oko 200 novinara i 400 fanova-srećnika – od kojih su neki čekali cele prethodne noći kako bi ušli – prvi put je pušten snimak naslovne numere. Na platnu visokom dvadesetak metara su, za to vreme, prikazivani 3D prizori morskog dna u fantastičnoj rezoluciji.

Radiohead se trenutno nalaze na evropskoj promotivnoj turneji, a trebalo bi da tokom oktobra održe i jedan koncert u SAD.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar