Kako dužina spavanja utiče na telesnu težinu?

Uobičajeno je mišljenje da se samo osobe koje duže spavaju brzo goje. Da li je baš tako?

Klinička studija pokazala je da samo normalna dužina spavanja ne utiče na telesnu težinu. Predugo ili prekratko spavanje uzrokuje brže gojenje!

Ovu kliničku studiju, rađenu na Laval univerzitetu u Kvebeku u Kanadi (Laval University, Quebec, Canada), sproveli su naučnici koji se bave problemom povećane telesne težine.

Ispitivanje je trajalo šest godina i pokazalo je da osobe koje spavaju 5-6 sati dnevno i one koje spavaju 9-10 sati dnevno – brže dobijaju telesnu težinu nego osobe koje spavaju preporučljivih 7-8 sati. Rezultati ove studije slažu se sa ranije objavljenim rezultatima o vezi dužine spavanja sa telesnim indeksom masti, tzv. BMD (body mass index).

Dona Arand, psiholog i specijalista za poremećaje spavanja u Ketering bolnici, Dajton, Ohajo, SAD (Donna Arand, experimental psychologist, Sleep Disorder Center, Kettering Hospital, Dayton, Ohio) kaže da sve što je viđeno poslednjih godina ukazuje na to da ako spavamo sedam do osam sati noću, imamo sve šanse da ne povećavamo telesnu težinu i da održavamo svoju normalnu telesnu težinu. Ako, međutim, spavamo više ili manje od toga, imaćemo problema sa gojaznošću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

debljinadijetagojaznisanspavanje
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Dragana Babić

    Isto.

  • Maja Đurašković

    Ja spavam 9-10 sati, a žgoljava sam 🙁