Ključno pitanje: kada se vratiti na posao/u školu posle gripa?

Grip „kada dođe u kuću“ obično „duže ne izlazi“, jedna osoba oboli, a kada njoj prođe grip, onda oboli drugi član porodice i to može da potraje.

Obično se pacijent fokusira na „preživljavanje“ kritične nedelje (sedmice) dok traje grip: odmor, hidratacija, čajevi, lekovi…

Sprečavanje širenje gripa u porodici sprovodi se kroz zadržavanje bolesnika u karantinu unutar kuće. To znači da bolesnik ne ulazi u kuhinju, koristi samo jedno kupatilo, često pere ruke i lice i izduvava nos ili u lavabo ili u papirne maramice koje odmah baca u kantu (van prostorije) ili u toalet i odmara se ako može u posebnoj sobi ili na svojoj strani kauča (kreveta).

Pitanja

Ali pošto svi ukućani počnu da se oporavljaju, pojavljuje se drugi krug pitanja:

Kada možete izaći iz kuće i družiti se sa ljudima ako ste imali samo grip ili ste vodili brigu o nekome sa gripom?
Kada se možete vratiti na posao ili poslati svoju decu u školu bez brige o tome da ćete druge inficirati gripom?

Odgovori

Za osobe koje su imale grip, evo pitanja i odgovora:

Da li ste 24 sata bez groznice (bez povišene temperature), bez uzimanja acetaminofena, ibuprofena ili sličnog leka? Ako jeste, vi verovatno više niste zarazni. Ovo je dobar znak da se vaše telo konačno oporavilo!

Da li kašljete ili kijate? Virus gripa prvenstveno se širi od osobe do osobe putem kapljica u vazduhu. Najbolji način da zaštitite druge jeste da ostanete u kući dok se vaši simptomi ne poboljšaju. Ako više ne kašljete i ne kijate, verovatno niste zarazni.

Da li se i dalje osećate bolesno i malaksalo? To može biti teško pitanje: grip može proći, ali ako se ne osećate dobro i odmorno, uzmite još jedan dan za odmor i oporavak.

Za one koji su bili izloženi gripu, a osećaju se zdravo ili imaju grip bez vidljivih simptoma, nema pravog odgovora. Možete biti zarazni pre nego što se osećate bolesno, zato nastavite sa pranjem ruku, umivanjem i izduvavanjem nosa u lavabo. To će štititi vas i druge oko vas. Takođe, koristite zdrav razum – držite bebu ili malu decu dalje od sebe i preskočite zagrljaje, a naročito ljubljenje.

Ako počnu da se smanjuju simptomi gripa, pozovite svog doktora da biste dobili plan lečenja. Ako imate medicinska pitanja i bili ste izloženi gripu, pozovite lekara pre nego što se razbolite. Onda se odmarajte i brinite o sebi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gripgrip na poslugrip u kućioporavak od gripaprenošenje gripaprolazni simptomi gripasimptomi gripavirusne infekcije
Komentari (0)
Dodaj komentar