U trendu

Evo kako sami možete izlečiti upalu grla

Upala grla izazvana iritacijom ili infekcijom naziva se laringitis i najčešće prolazi bez nekih problema za nekoliko dana.

Stručnjaci sa klinike „Mejo“ ukratko su na svom internet portalu izneli savete kako se treba ponašati ako imate probleme sa glasnim žicama i laringitisom.

Akutni laringitis često „prođe sam od sebe“ u roku od nedelju dana. Običnim merama i brigom o sebi možemo znatno smanjiti simptome.

Tremani za hronični laringitis imaju kao cilj lečenje uzroka, a uzroci su obično: gorušica, pušenje ili prekomerna upotreba alkohola.

Lekovi

Lekovi koji se koriste u slučajevima kada laringitis prate lakše komplikacije:

Antibiotici – u gotovo svim slučajevima laringitis se ne leči antibioticima jer su uzroci najčešće virusi, ali ako imate bakterijske infekcije, lekar vam može preporučiti neki antibiotik.

Kortikosteroidi – ponekad kortikosteroidi mogu pomoći u smanjenju upale glasnih žica. Međutim, ovaj tretman se koristi samo kada postoji hitna potreba za lečenjem laringitisa – na primer, kada je potrebno da pacijenti koristite svoj glas da pevaju ili da govore ili imaju neku usmenu prezentaciju. Kortikosteroidi se koriste u nekim hitnim slučajevima kada dete ima laringitis povezan sa mogućnostima gušenja.

Kako životni stil pomaže?

Neke metode i briga o sebi i kućnoj terapiji mogu olakšati simptome upale grla i smanjiti opterećenje glasnih žica:

Dišite vlažan vazduh – koristite ovlaživač kako bi vazduh u vašem domu ili kancelariji bio vlažan. Udisati paru iz posude sa toplom vodom ili ispod toplog tuša.

Čuvajte svoj glas koliko je to moguće – izbegavajte duge razgovore ili glasne govore pred skupovima. Nemojte pevati previše glasno ili predugo. Ako treba da govorite pred velikim grupama, pokušajte da koristite mikrofon ili megafon, a ne da vičete na sav glas.

Pijte dosta tečnosti kako biste sprečili isušivanje grla (izbegavajte alkohol i kofein).

Navlažite grlo – probajte sa sisanjem bombona, ispiranjem grla slanom vodom ili žvakanjem žvakaće gume.

Izbegavajte lekove koji suše grlo.

Izbegavajte šaputanje – ako ste promukli i šapućete, to vrši još veći pritisak na vaš glas nego uobičajeni govor.

Prevencija

Da bi se sprečilo isušivanje ili iritacija glasnih žica:

  • Ne pušite i izbegavajte pasivno pušenje – dim suši grlo i iritira glasne žice.
  • Ograničite alkohol i kofein – alkohol i kofein dovode do gubitka ukupne količine vode u organizmu.
  • Pijte puno vode – tečnost pomaže da se sluz u grlu formira i zadržava u vidu tankog sloja.
  • Izbegavajte začinjenu hranu – začinjena hrana može da izazove stomačne kiseline koje se kreću od želuca do jednjaka i u grlo, a to izaziva gorušicu, odnosno gastroezofagijalni refluks.
  • Uključujte žitarice, voće i povrće u svoju ishranu – ove namirnice sadrže vitamine A, E i C i pomažu da se stvara sluzna membrana u grlu.
  • Izbegavajte ispiranje grla hemikalijama – to čini više štete nego koristi, jer abnormalno izaziva vibracije glasnim žicama i može povećati oticanje. Ispiranje grla i uzrokuje izlučivanja više sluzi i osećaj koji više iritira.
  • Izbegavajte respiratorne infekcije – perite ruke često, a izbegavajte kontakt sa osobama koje imaju respiratorne infekcije kao što su: grip, prehlada, kijavica, kašalj.
1 komentar
  1. Berodual

    Imao sam laringitis,lecio samo sa sisanjem tableta.Nocu me probudi gusenje takvog inteziteta da sam jedva dosao do beroduala kojeg sam vec u ropcu uspeo da ubrizgam.Sledece sekunde gusenje je popustilo.,.Berodualu je i prosao rok,jer nisam imao potrebu za njim,siguran sam da nije bilo beroduala da bi bio ugusen.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike