Ovaj vitamin sprečava prehladu, grip i upalu pluća

Vitamini su važan deo naše ishrane. U različitim namirnicama je različit i sadržaj vitamina. Jedan od važnih vitamina za naš organizam je i vitamin D.

Prema novom istraživanju iz Velike Britanije, vitamin D smanjuje rizik od prehlade, gripa i drugih respiratornih infekcija poput bronhitisa i upale pluća. Unos ovog vitamina u organizam možemo povećati izborom namirnica ili dužim izlaganjima Suncu i dnevnoj svetlosti.

Prema studiji, povećan unos vitamina D uslovio je kod jedne grupe ispitanika oko 12% manje slučajeva infekcije respiratornog trakta na godišnjem nivou. Međutim, istraživanja poslednjih godina o vitaminu D bila su predmet žestokih rasprava u medicinskim i akademskim krugovima. Po jednima, bilo je dovoljno dokaza, a po drugima nije bilo dovoljno dokaza da vitamin D pomaže kod prehlade.

Razlog rasprave je taj što se vitamin D može naći u nekoliko namirnica, najviše u ribi, ali se ipak najviše dobija izlaganjem Sunčevoj svetlosti. Nekoliko ranijih istraživanja pokušalo je da utvrdi da li vitamin D može poboljšati imuni sistem organizma na viruse i bakterije. Međutim, dokazi su pokazivali konfliktne rezultate pa konkretni zaključci nisu doneti.

Novo istraživanje

Zbog svega ovoga najnovije istraživanje pokušava da na osnovu svih istraživanja u poslednjih 25 godina sa ukupno 10.933 posmatranih osoba uzrasta od rođenja pa do 95 godina, donese konačnu odluku o vitaminu D.

Zaključci istraživanja bili su pozitivni po pitanju dodatka vitamina D namirnicama jer se pokazalo da su dodaci bezbedni za upotrebu kao i da su nuspojave retke. Pokazalo se da prisutnost vitamina D u organizmu smanjuje rizik od prehlade i drugih respiratornih infekcija.

Istraživači iz Velike Britanije na osnovu svih podataka predlažu novo određivanje vitamina po važnosti, kao i bolju promociju unosa vitamina D. Savetovanje i promovisanje vitamina D naročito se preporučujee zimi, kada je većina ljudi u riziku od manjka vitamina D (slabija ishrana i manje izlaganja svetlosti) i kada je ujedno i najveći rizik od respiratornih bolesti i infekcija.

Međutim, bez obzira na dokaze, reakcije u mnogim zvaničnih zdravstvenih insitucijama iste su kao i pre. Neki se slažu sa dokazima a neki tvrde da i dalje nema dovoljno dokaza da vitamin D pomaže kod respiratornih infekcija i bolesti. Hoće li se to promeniti i doći do jedinstvenog stava – ostaje da se vidi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

prehlada
Komentari (0)
Dodaj komentar