Novi trendovi u ishrani u 2017. godini

Vreme novogodišnjih i božićnih praznika je iza nas, a to je obično vreme za obećanja, pre svega sebi a zatim i najbližima. Najčešća obećanja koja se tada mogu čuti vezana su za zdravlje, i to za prestanak pušenja, ostavljanje alkohola i promenu načina ishrane.

Sa druge strane, proizvođači hrane, pića, duvana i ostalih prehrambenih i neprehrambenih proizvoda sumirajući rezultate odlazeće godine planiraju promene i inovacije za Novu godinu.

Najviše promena i inovacija očekuje se u prehrambenoj industriji, gde proizvođači hrane reaguju na sve zastupljeniji trend zdrave ishrane i dijeta. Inovacije koje se očekuju svode se na naglašavanje biljnih namirnica poput algi, morskih trava, gljiva i dr.

Navedene namirnice već su u ponudi, a sada se, od nove godine, očekuje veća proizvodnja i bolja marketinška pokrivenost novih trendova.

Alge

Alge su vekovima sastavni deo azijske kuhinje, a sada sve više i više počinju da budu zastupljene i u Evropi i u SAD. Alge sadrže malo kalorija (25-30) i masti po obroku, a obezbeđuju dosta vitamina A,B,C, vlakana, gvožđa, joda, cinka i magnezijuma.

Poređenja radi, većina čipseva sadrži 150 do 160 kalorija po pakovanju, kao i veću količinu štetnih masti (i do pet puta više).

Pečurke (gljive)

Dobra pljeskavica ili hamburger su uvek u trendu, a inovacija koja dolazi jeste pomešana smesa hamburgera od mesa i pečuraka za koju se smatra da je ukusnija i zdravija. Takav hamburger je već prihvaćen od strane nekih najkreativnijih kuvara u prehrambenoj industriji. Naravno, poželjnije je više pečuraka, a manje mesa.

Testenine

Nizak nivo ugljenih hidrata vraća testenine na velika vrata u 2017. godini. Pasta je sve popularnija, i to u svim oblicima (rigatoni, tortelini, pene, fusuli, lingvini). Pasta je ključna komponenta i mediteranske ishrane koja se smatra zlatnim standardom zdrave ishrane. Naravno, pasta sa nekaloričnim prelivima jer ako nabacate svakakvog masnog mesa i slično a malo povrća – onda to i nije baš zdrava hrana.

Novi trendovi u ishrani u 2017. godini već su u ponudi, a hoće li se data obećanja za zdraviji život i sprovesti u delo – ostaje da se vidi, a vi se nađite u tome.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

algekalorijemediteranska ishranapastapecurketesteninazdrava hranazdrava ishrana
Komentari (0)
Dodaj komentar