Šta jesti za bolji imunitet protiv korone?

Zdrava, uravnotežena ishrana samo je jedan od glavnih načina jačanja imunog zdravlja, što može pomoći da se smanji šansa da virus korona nađe put do vas.

Šta jesti za bolji imunitet protiv korone?

Borovnice, pored vitamina Ce, sadrže vrstu flavonoida zvanog antocijanin koji ima antioksidativna svojstva koja mogu pomoći jačanju imunološkog sistema osobe. Studija iz 2016. godine utvrdila je da flavonoidi igraju suštinsku ulogu u imunološkom odbrambenom sistemu disajnih puteva.

Istraživači su otkrili da su ljudi koji su jeli hranu bogatu flavonoidima imali manje verovatnoće da će dobiti infekciju gornjih disajnih puteva ili običnu prehladu od onih koji to nisu učinili.

Svi citrusi, pre svega pomorandže, ali i kivi, odličan su izvor vitamina Ce, a to je vitamin koji se mnogo traži u zimsko vreme kada vlada grip. Vitamin Ce može da smanji trajanje simptoma obične prehlade i poboljša funkciju imunološkog sistema.

Za sve koji pokušavaju da izbegnu šećer u voću, crvene paprike su odličan alternativni izvor vitamina Ce.

Beli luk kao narodni lek može da pomogne i u sprečavanju obične prehlade, pa se odavno koristi i u narodnoj medicini. Jedno istraživanje potvrdilo je da konzumiranje belog luka smanjuje rizik od prehlade.

Kefir je fermentisani proizvod od mleka koji sadrži žive kulture bakterija korisnih za zdravlje. Prvobitna istraživanja sugerišu da konzumiranje kefira može da pojača imuni sistem. Prema istraživanju iz 2017. godine, redovno konzumiranje kefira ima antibakterijsko i protivupalno delovanje, a i povećava antioksidativne aktivnosti.

Losos, tuna i druge masne ribe bogat su izvor omega-3 masnih kiselina. Prema istraživanju iz 2014. godine, dugotrajni unos omega-3 masnih kiselina može umanjiti rizik od autoimunih bolesti. Pored toga, riba je lako svarljiva i bogata proteinima.

Semenke suncokreta mogu da budu ukusan dodatak raznim salatama, ali i žitaricama za doručak. One su bogat izvor vitamina E, važnog antioksidansa. Na isti način kao i drugi antioksidansi, vitamin E poboljšava imunološku funkciju. To čini borbom protiv slobodnih radikala.

Bademi su još jedan odličan izvor vitamina E. Sadrže i mangan, magnezijum i vlakna. Mala šaka ili četvrtina šoljice badema je zdrava grickalica (užina) koja može da koristi imunološkom sistemu.

Tamna čokolada sadrži antioksidans nazvan teobromin, koji može da pomogne u jačanju imunološkog sistema, štiteći ćelije od delovanja slobodnih radikala. Uprkos svojim potencijalnim prednostima, tamna čokolada je bogata kalorijama i zasićenim mastima, pa je važno jesti je umereno.

Brokoli je još jedan izvor vitamina Ce. Sadrži i snažne antioksidante, poput sulforafana. Iz tih razloga, dobro ga je jesti redovno kako bi se održalo dobro zdravlje imunološkog sistema.

Slatki krompir ili batat bogat je beta karotenom, vrstom antioksidansa koji koži krompira daje narandžastu boju. Beta karoten je izvor vitamina A. Odličan je izbor za zdravu kožu i može čak da pruži određenu zaštitu od oštećenja kože od ultraljubičastih (UV) zraka.

Spanać može da pojača imuni sistem, jer sadrži mnogo osnovnih hranljivih sastojaka i antioksidanata, uključujući: flavonoide, karotenoide, vitamin Ce, vitamin E. Vitamini Ce i E pozitivno utiču na imunološki sistem. Istraživanje takođe pokazuje da flavonoidi mogu da pomognu u sprečavanju prehlade kod inače zdravih ljudi.

Stanovnici Kine i Dalekog istoka redovno koriste đumbir u različitim jelima i dezertima, kao i u čajevima. Prema istraživanjima, đumbir ima protivupalna i antioksidativna svojstva i definitivno pozitivno utiče na imunitet.

Kurkuma je žuti začin koji mnogi koriste u kuvanju. Prisutna je i u nekim alternativnim lekovima. Konzumiranje kurkume u vidu začina može poboljšati imuni odgovor organizma.

Jasna Vujičić, nutricionista, „Politika“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

imunitetishranakorona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar