Pas često stavlja šapu na vas – šta to znači?

Psi osećaju našu energiju. Kad smo tužni ili neraspoloženi, oni to lako mogu da shvate i pokušaju da nas uteše. To ujedno može značiti i ‘volim te’, ‘hoću još češkanja’ itd., kaže veterinarka dr Sara Vuten.

– Zapravo je to jedno od ponašanja pasa koje najviše intrigira veterinare i stručnjake za pse – kaže Kolbi Liju, trener pasa iz SAD.

– U svom najosnovnijem obliku stavljanje šape na čoveka je oblik komunikacije. Ili, preciznije, reč je o inicijativi komunikacije, sličnoj pročišćavanju grla kako biste signalizirali sagovorniku da ćete progovoriti ili lupkanju prijatelja po ramenu kako biste privukli njegovu pažnju – dodala je.

Međutim, pas bi pažnju na sebe i želju za komunikacijom mogao izraziti i lajanjem, pa zašto onda koristi šapu?

– Mnogi psi su skloni da „govore“ i svojim „rukama“. Razlog je taj što smo ih mi tome naučili. Kad vam pas doda šapu, verovatno ćete pozitivno reagovati. Ponekad ćete ponuditi i nagradu, npr. pohvalu, fizičku naklonost ili poslasticu. Nagradom naših pasa za komunikaciju šapama, podstičemo ih da to čine iznova i iznova – objasnila je veterinarka Vuten.

Ako pas stavlja šapu na vas tokom maženja i češkanja, to pak znači da je zadovoljan i želi da nastavite da radite to što radite – mazite ga i češkate.

– To je jedan od najčešćih razloga zbog kojih će psi staviti šape na svoje ljude. Slično tome, pas može da vam stavi šapu ako ste mu pružali fizičku naklonost, ali ste prestali. To se obično događa vrlo brzo: čim počnete da povlačite ruku, pružiće vam šapu i dodirnuti vas, kao da kaže: ‘Hoću još’- dodala je Vuten.

Šapa može značiti i ‘sve će biti u redu’

– Bila ona dobra ili loša, psi osećaju našu energiju i važno im je kako se mi osećamo. Kad smo tužni ili neraspoloženi, naši psi to lako mogu da razumeju. To su situacije kad vas vaš pas može dodirivati šapom, kao da želi da kaže: ‘Hej, shvatam da prolaziš kroz nešto i želim da ti kažem da će sve biti u redu’ – pojasnila je Vuten.

– Dodirivanje šapom jedan je od načina na koji psi mogu da pokažu i ljubav. Baš kao što psi obožavaju češkanje po stomaku, čini se da i oni razumeju da njihovi ljudi vole da budu dodirnuti, a budući da nas vole, žele i da nas usreće – kaže veterinarka Sara Ohoa.

Ponekad pas tako pokazuje da on nije dobro

Davanje šape ponekad može značiti ‘ne osećam se tako dobro’ ili da pokaaže da je uznemiren zbog nečega.

– Psi povezuju davanje šape s dobijanjem nagrade od nas, ali ne dolaze sve nagrade u obliku pohvale, naklonosti ili hrane. Ponekad je nagrada ponuda udobnosti i pomoći kada se pas ne oseća dobro. Po govoru tela vašeg psa znaćete da li vam daje srećnu šapu ili onu ‘ne osećam se dobro’ – pojasnila je dr Ohoa.

– Naši psi mogu da se osećaju loše i fizički i emocionalno. Dakle, ako se vaš pas, na primer, oseća teško ili je pod stresom, može potražiti utehu nudeći šapu. U takvom slučaju ćete primetiti i kako vaš pas više puta liže njušku ili zeva. Osim toga, ako liže šape, to bi mogao biti znak da se oseća loše ili je pod stresom – nadovezala se veterinarka Kerolin Vajld.

Koliko dugo drži šapu na vama, otkriva…

Uglavnom je to kratak gest. Pas stavi šapu na vas i brzo je skloni. Međutim, ponekad može da stavi šapu i drži je na vama. Veterinarka je objasnila šta bi to moglo da znači.

– Razlozi za kratke i duge dodire pasa u osnovi su isti. Međutim, dugo držanje šape obično se događa kad su kratki dodiri izignorisani od strane vlasnika ili nije usledila nagrada na koju je pas navikao. S druge strane, ukoliko vam se čini da trajniji dodir šape došao niotkud, verojatno možete biti sigurni da ste upravo primili pseći ekvivalent „medveđem zagrljaju“ – rekla je veterinarka Dženifer Kouts, članica savetodavnog odbora na portalu ‘Pet Life Today’, piše Reader’s Digest, a prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pasšapa
Komentari (0)
Dodaj komentar