Bali – doživljaj, mirisi i ukusi (2)

Drugi po redu hram je neobični Tanah Lot. Smešten je na obali okeana, gde možete da uživate u predivnom zalasku sunca. Čak su postavljene i stolice kako bi turistima bilo što udobnije i kako bi im se tom prilikom mogle ponuditi razglednice, majice, suveniri i sve ostalo što deca prodavci mogu poneti u rukama. Verujemo da nećete moći da odolite nasmejanim licima dečice i da ćete kupiti barem razglednice. Jedan od najfascinantnijih hramova je plutajući hram Ulun Danu Bratan, koji se nalazi na planinskom jezeru Bratan. Do hrama se može doći kroz park koji ukrašava bezbroj cvetova ljiljana i kane, a još zanimljivije je do njega doći vodenim putem, i to veslajući. Naravno, ne veslaju turisti, već domaći, a takav doživljaj koštaće vas samo koju rupiju, pa zato uživajte.
Teško bi bilo nabrojati sve hramove, jer ih ima na skoro svakom koraku. Iako na ostrvu ima mnogo javnih svetilišta, stanovnici Balija održavaju i tradiciju privatnih hramova, pa tako svaka kuća ima svoje malo mesto za molitvu i prinošenje žrtvenih korpica u kojima su pirinač, latice cveća, poneki novčić i mirisni štapić. Jedna od aktivnosti koje će vas na Baliju verovatno razveseliti jeste obilazak hramova kraj kojih "stanuju" majmuni. U stvari, Balinežani se ljute kada turisti takve hramove nazivaju "hramovima majmuna", ali činjenica je da se oni nalaze uz šume iz kojih, u potrazi za hranom, izlaze cele porodice majmuna. Na ulazu u te hramove možete kupiti kesice s kikirikijem i njime ih hraniti, ali pri tom morate paziti da vam dlan bude širom otvoren. Ukoliko držite stisnutu šaku, znatiželjni majmun će pokušati da vam je na silu otvori, misleći da se u njoj krije još neki kikiriki. U takvim područjima naći ćete i ukrotitelje zmija i velikih slepih miševa, čija glava dostiže veličinu glave vučijaka (čak i liči na nju), a raspon krila može biti i do dva metra. To je prilika za fotografisanje, a oni hrabriji mogu slepim miševima dati i koka-kolu iz flašice, koju prosto obožavaju, i sve to za poneku rupiju.
Ako biste birali gde ćete da provedete dan, na peščanoj plaži ili zelenom pirinčanom polju, ovo poslednje bi verovatno uvek prevagnulo. Plaže se mogu usput pomenuti, jer one i nisu tako privlačne kao na nekim drugim destinacijama, na primer, na Mauricijusu, Karibima ili u Francuskoj Polineziji, ali Indonežansko more je zaista predivno. Za ljubitelje plavih dubina ovo je pravi tropski raj. S druge strane, pirinčana polja su nešto posebno. Kažu da zelena boja smiruje i odmara, a pogled na intenzivnozelene mlade zasade pirinča koji terasasto padaju stvarajući privid talasa stvarno očarava. Zato nije neobično što su se najluksuzniji mali hoteli smestili baš u unutrašnjosti Ubudua i okolini, na obroncima pirinčanih polja. Iz hotelskih bazena pruža se pogled na pirinčane terase oivičene redovima banana – pravi raj za istinski odmor.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

avionbalihinduizamkuhinjamajmuniplazereligijabananebesakihbratandenpasarindonezijakutamoreodmorpirinačpoljatanah lotulun danuhramovi
Komentari (0)
Dodaj komentar