U trendu

Nenadmašni simbol luksuza (foto)

Poslovno-trgovački deo grada zove se Deira, a u njemu se nalazi i čuveni „Deira stari suk“. U jednom delu suka prodaje se pirinač, u drugom tekstil, a u trećem je odeća. Najzanimljiviji je deo u kome se prodaju začini, koji će vas prosto ošamutiti i zavesti svojim mirisima i predivnim bojama. Tu je i čuveni „zlatni suk“, po kome je Dubai poznat i kao „grad zlata“. U nekoliko ulica koje čine ovaj deo suka smeštene su desetine zlatarskih radnji. Naravno, i tu je moguće i poželjno cenkanje, a moguće je i menjati „staro za novo“ zlato.

Na drugoj strani zaliva koji čini ovaj grad, a koji je poznat pod imenom Bur, nalaze se prodavnice najsavremenijih marki kompjutera i sve moguće tehničke robe.

Foto: Patrese/Pixabay.com
Foto: Patrese/Pixabay.com

Specifičnost ovog grada i ono po čemu je nadaleko poznat i prepoznatljiv svakako su njegovi hoteli.

Najprestižniji među njima je Burdž Al Arab (Arapska kula), koji svojom jedinstvenom arhitekturom u obliku jedra dominira celom obalom. Njega i ostale hotele u gradu prosto je nemoguće kategorisati, jer zbog raskoši i kvaliteta usluge u njima svakako zaslužuju bar po još nekoliko zvezdica pored onih koje već imaju. Svakom gostu se poklanja izuzetna pažnja, a spram vaših potreba u hotelima vam se nude sobe koje su, na primer, opremljene kao poslovne kancelarije sa svom pratećom opremom; porodicama se nudi poseban deo namenjen baš takvoj vrsti gostiju, dok se starijim damama i gospodi nudi smeštaj u posebnom delu hotela, kako im se ne bi remetio mir i odmor.

Dubai je bukvalno preplavljen restoranima koji vam nude uživanje u jelima svih svetskih kuhinja. Najomiljenija je libanska kuhinja, gde preovlađuju jela od govedine, jagnjetine, piletine, zatim pirinač, urme i jogurt, a sve to začinjeno obiljem svežih morskih plodova.

Foto: Charly-G/Pixabay.com
Foto: Charly-G/Pixabay.com

Klima u Dubaiju je suptropska. Padavine su retke i neuobičajene. Prosečna temperatura kreće se od 21,4 stepena Celzijusa u januaru do 41 stepena u julu.

Najpovoljniji period za posetu ovom gradu je od oktobra do aprila. Tokom posete možete skoknuti na neke od izleta koji vam se nude i upoznati i druge gradove Emirata, pre svega Abu Dabi, glavni grad, ili Šaržu, koja je sada već skoro srasla s Dubaijem. Takođe, možete krenuti na vožnju džipovima po pustinji ili u posetu nekom beduinskom selu, farmi kamila ili uživati uz arapske plesove uz neizostavne trbušne plesačice.

Prodavnice rade dvokratno, a neradni dani su četvrtak posle podne i petak, ili petak i subota. Vremenska razlika je +4 sata u odnosu na naše vreme.

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.