U trendu

Ne razmišljajte: ovo je NAJLEPŠE mesto za odmor na svetu (video)

Indonezija je najbrojniji tropski arhipelag na svetu, zemlja koja po najskromnijim procenama broji preko 17.500 ostrva, od kojih je oko 1000 trajno naseljeno.

To je jedna od najinteresantnijih država Azije, prebogate i raznovrsne kulturne baštine i zapanjujućih prirodnih lepota.

Zato je zaista neobično što je Bali, ostrvo pet puta manje od Sicilije, smešteno između Jave i Longboka i skoro nevidljivo na mapi, postao simbol turističke ponude čitave zemlje.

Prvi Danski putopisci početkom XX veka, nazvali su ga „RAJSKO OSTRVO“.

Isto tako lepo je i danas, uprkos mnogo većem broju posetilaca i zato se izgled ostrva morao promeniti, mnoga ribarska sela koja su pre 1970-ih brojala po nekoliko hiljada stanovnika, postali su moćni turistički centri.

Zanimljivo je da uprkos mnogim promenama koje je masovni turizam neminovno doneo sa sobom, duhovna snaga stanovništva nije nimalo oslabila. Posvećeni hinduisti, koji su ovu veru davno, u XI veku ujedinili sa animizmom, svakodnevno obilaze svoje svetinje, kuće duhova ili velike hramove i mnogobrojnim božanstvima prinose divne darovne aranžmane od voća, cveća i pirinča.

Bali je najveća enklava hinduista u najbrojnijoj muslimanskoj zemlji na svetu Blagi, nasmejani, tropski spori, ljubazni i gostoprimni, Balinežani doprinose spokojnoj atmosferi ostrva, koja okrepljuje dušu i telo posetilaca.

Svakog dana se može videti neka svetkovina, bilo da je u pitanju svadba, rođendan, svečanost kremacije ili sveti dan posvećen nekom božanstvu.

Interesantna arhitektura kuća, palata i hramova nabolje se doživi u Ubudu, kulturnoj prestonici ostrva.

Pogled privlače interesantne kapije od vulkanskog kamena i jarkonarandžaste cigle, on luta uz „Lotosov presto“- višespratni toranj posvećen kakvom božanstvu, po dvorištima kompleksnih balinežanskih domaćinstava, malim zanatskim radnjama i slikarskim ateljeima.

Pošto se nalazi na osam stepeni ispod Ekvatora, ostrvo ima tropsku klimu i samo dva godišnja perioda, suvi i monsunski. Zato je najbolje vreme za posetu ostrvu, odmah po prestanku velikih kiša, april i početak maja, kada nabujala priroda omamljuje bogatstvom boja i mirisa.

U ovom periodu nema ni velikih gužvi u saobraćaju koje su česte tokom novogodišnjih praznika i u letnjim mesecima.

Voziti se po Baliju je lako, taxi ili privatni transport i tako se može otići do vulkana Batur ili Agung, do predivnih hramova Tanah Lot, Uluh Danu, Taman Ayun ili Tirta Empul, neke od bašti začina i kafe i mnogobrojnih plaža.

Oko Balija živi više vrsta korala nego u čitavom području Karipskog mora…

Mnogi se tokom boravka na ostrvu pošteno ne okupaju u moru, toliko je toga za videti i isprobati, jer zabave je pregršt. Koliko god dana boravili na ovom ostrvu, nikad nije dovoljno. Dugo se može živeti u raju…

Zato verujemo da pravi raj postoji i da ga svaki posetilac ponese u svom srcu napuštajući ostrvo.

(Nebojša Jojić, Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.