Liverpul – nekadašnji grad siromašnih radnika, štrajkova i Bitlsa (1)

Dugo je Liverpul bio sinonim za slom engleske industrije, siromaštvo, nezaposlenost i štrajkove. Međutim, nije oduvek bilo tako. Tokom industrijske revolucije, kao važan pomorski centar i industrijska luka, grad je postao jak centar Velike Britanije, a bogatstvo je stekao trgovinom tekstilom, pamukom, šećerom i robljem. Za vreme Drugog svetskog rata je intenzivno bombardovan i sporo se oporavljao. U šezdesetim godinama prošlog veka doživljava eksploziju pop muzike i Bitlsa, a devedesetih pokušava da popravi imidž dosadnog urbanog centra u koji se pretvorio. A šta je to što ga danas čini prestižnim engleskim gradom?
Velika čast koju Liverpul ima i koju deli sa još dva britanska grada, Edinburgom i Batom, jeste to što je na Uneskovoj listi svetske baštine. Liverpulsku razglednicu čine jedinstveni lučki dok – Albert dok, i tri gracije, zgrade na obali, zaštitni znak grada. Izbor Liverpula za kulturnu metropolu 2008. iznenadio je mnoge njegove stanovnike. Ipak, navikli na uspone i padove grada tokom istorije, brzo su se snašli i prionuli na planiranje bogatog programa u toku cele godine, nadajući se da će to biti grad kulture za pamćenje. Od tog trenutka milioni funta slili su se u razvoj i obnovu grada, posebno centra, što se i te kako primeti. Podignuti su novi trgovački centri, poslovni prostori i restorani. A grad nije izgubio na šarmu. Novo je lepo usklađeno sa starim.
Inače, stanovnici Liverpula imaju zajednički naziv Scouse, dobijen po jeftinom jelu koje se najčešće kuvalo u periodu velikog siromaštva. Imaju jedinstven i teško razumljiv naglasak, kao i svoj rečnik. Ponosni su na svoj grad, i to s pravom, jer su se zajedno s njim borili u preživljavanju, obnovi i ponovnom usponu. U posleratnim godinama mnoge starije generacije morale su da prodaju svoje farme kako bi preživele teške dane. Ali, marljivo radeći na imanjima, stekli su veliko bogatstvo koje je njihovim naslednicima omogućilo lagodniji život i lakšu borbu u modernom svetu. Danas se u Engleskoj život na selu veoma ceni, pa se mnogi iz gradova sele u obližnja sela. Mladi Englezi danas biraju poslove. S druge strane, državljani novih članica EU su jeftina radna snaga, pa oni rade na poslovima koje Englezi ne žele.
Pošto turista iziđe iz podzemne stanice Lime Street, grad odvažno predstavlja svoje bogatstvo renesansnih fasada zgrada. Muzeji se nalaze svuda oko stanice. Istina je da Liverpul ima više galerija i muzeja nego bilo koji drugi britanski grad izuzev Londona. Tu se nalaze poznata Walker Art Gallery s jednom od najvećih evropskih kolekcija umetničkih predmeta, World Museum Liverpool i St George’s Hall s elegantnim fasadama i stepenicama na kojima se domaće stanovništvo rado sastaje. A nebu pod oblake ide TV toranj iz 60-ih godina, dom radio stanice Radio City. Moderno i staro ukusno se prepliće na ulicama tog dela grada.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

albert dokbitlsiengleskaenglezievertongalerijakatedralakavern klublfcliverpulmuzejputovanjascousevelika britanija
Komentari (0)
Dodaj komentar