U trendu

Čarobna Rusija: 10 neobičnih činjenica o najvećoj državi na svetu

Da su Rusi specifičan narod vidimo iz dana u dan. U ovoj državi koja se prostire na dva kontinenta ima svega, ali ipak postoje neke činjenice za koje znaju tek retki.

1. Rusija je zemlja predsednika sa zanimljivim hobijima. Aktuelni ruski predsednik Vladimir Putin voli džudo. On je 2008. izdao DVD pod nazivom Naučimo džudo sa Vladimirom Putinom.

S druge strane, Mihail Gorbačov izdao je album romantičnih balada po imenu Pesme za Raisu. Raisa je bila njegova žena.

2. Muzej seksa i erotike u Sankt Peterburgu ima jedan neobičan eksponat – penis ruskog vidovnjaka i carskog savetnika Grigorija Raspućina. Bar tako tvrdi vlasnik muzeja. Stručnjaci sumnjaju u istinitost tih tvrdnji, iako je u muzeju zaista izložen odsečen polni ud.

3. Karačajsko jezero u južnom Uralu, koje je Sovjetski savez nekada koristio za odlaganje radioaktivnog otpada. Danas se smatra najzagađenijim mestom sa nuklearnim otpadom na svetu. Jačina radijacije toliko je visoka da čovek može da primi smrtonosnu dozu ako samo sat stoji na njegovoj obali.

4. Sudbina Ćilibarske sobe je jedna od najvećih misterija Drugog svetskog rata. Reč je o prostoriji Katarinine palate u Carskom selu kod Sankt Peterburga, koja je bila ukrašena zlatom, nakitom i drugim vrednim materijalima, a koju su nacisti opustošili tokom svojih osvajanja.

5. Ruski tim zakasnio je na Olimpijske igre u Londonu 1908. godine čak 12 dana jer su se služili Julijanskim kalendarom. Ostali sportisti vreme su računali po Gregorijanskom kalendaru.

6. Ruske vlasti razmišljaju o pretvaranju nekadašnjih ozloglašenih gulaga u turističke atrakcije. Neke statistike pokazuju da je kroz ove koncentracione logore za prisilni rad i medicinske eksperimente prošlo više od 18 miliona ljudi.

7. Čak 1835 osoba skinulo se u kupaće kostime i spustilo na skijama ili snoubordom sa sibirskog odmarališta Šeregeš u želji da budu upisani u Ginisovu knjigu rekorda.

8. Rusija može da se pohvali sa najvećom ljuljaškom na svetu koja je duga čak 170 metara. Postavljena je u adrenalinskom Skaj parku u Sočiju, koji obuhvata i jedan od najdužih visećih pešačkih mostova na svetu.

9. U Moskvi je nekada postojao restoran D tvin stars. Kao što mu ime kaže, zapošljavao je isključivo blizance i bliznakinje koji su u identičnoj odeći posluživali goste.

10. Promet na moskovskim ulicama toliko je gust da bogati Rusi unajmljuju lažna vozila hitne pomoći i pomoću njih se lakše provlače kroz gužvu.

(Punkufer.hr)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.