Šta vas čeka na grčkim aerodromima?

Grčka je najavila da će od 15. juna ponovo otvoriti svoje aerodrome za letove iz određenog broja zemalja, a ministar turizma Hari Teoharis pojasnio je da ulazak u Grčku neće zavisiti od državljanstva putnika, već od toga da li je njihov polazni aerodrom u nekoj od tih zemalja.

Na spisku zemalja sveta iz kojih će letovi u Grčku biti dozvoljeni nalaze se, između ostalih, Srbija i veći broj država regiona jugoistočne Evrope, a sletanja, kojih dosad nije bilo zbog pandemije virusa korona, biće dozvoljena samo na međunarodne aerodrome u Atini i Solunu, objavila je grčka agencija ANA.

Teoharis je rekao da je spisak aerodroma sa kojih će biti mogući turistički letovi uvršten u listu koju objavljuje agencija Evropske unije za bezbednost u vazduhoplovnom saobraćaju.

Turisti koji dolaze sa tih aerodroma obavezni su da se testiraju na virus korona po sletanju u Grčku i da, do dobijanja rezultata testiranja, borave jedan dan u određenom hotelu, rekao je grčki ministar.

Ako je test negativan, posetioci će morati u sedmodnevni karantin, a onima čiji uzorak bude pozitivan, sledi dvonedeljni karantin tokom kojeg će njihovo zdravstveno stanje biti praćeno, preneo je Tanjug.

Testiranje putnika na aerodromima nadležni će vršiti nasumično, dodao je Teoharis.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.