Luksemburg ukratko

Luksemburg je zemlja sa preko hiljadu godina starom istorijom, prepuna raznih blaga i smeštena u predivnom okruženju. Neretko se događa da se već pri prvoj poseti putnici zaljube u ovu minijaturnu metropolu koja ima nešto preko 80.000 stanovnika. Ona je zaista nešto posebno, a sjaj metropole daje joj bankarski svet. "Stomaci Luksemburga", kako ih zovu, jesu utvrđeni podrumi ispod zidina Starog grada. Taj podzemni lavirint prepun hodnika i stepenica dopire do 40 metara ispod Gornjeg grada, a može se delimično i razgledati. Napravljen je u 18. veku, a kroz njega su prošle hiljade vojnika, zajedno s konjima i opremom. Podjednako je impozantan i Corniche, "najlepši balkon Evrope". S bedema sagrađenog u 17. veku možete uživati u predivnom pogledu na Donji grad.
Donji grad zovu i Grund (temelj). Razne radionice protežu se uz obalu reke Alzete. Nekada su tu živeli kožari i bojari, mlinari i tkači. Do njega možete stići na dva načina – pešice preko romantične Chemin de la Corniche ili, ako ne želite da se previše umorite, besplatnom žičarom do Place du St. – Esprit. Među najzanimljivije muzeje spada Musee National d´Histoire et d´Art na Marche aux Poissons. Između ostalog, tu možete pogledati dela Rubensa i Van Dajka. Svojim posebnim izgledom privlači Galerie Am Tunnel. Taj muzej moderne umetnosti nalazi se ispod Luxemburger Staatssparkasse, u tunelu dugačkom 350 metara.
Obavezno treba pogledati i originalne eksponate s gradske Open Air izložbe, kao i zid koji je napravljen od kugli napunjenih vodom na Place Guillaume II. Luksemburg je prepun prvoklasnih restorana. U njih se ubraja raj za gurmane Jan Scheneidewind u Rude de Cure u blizini Place d´Armes. Tu radi kuvar koji je kuvao za državnike iz celog sveta. Ako ne želite baš da odrešite kesu, idite do La Table du Pain u Avenue Monterey. Salate, bageti i supe, između ostalog, posluženi su na velikom drvenom stolu za 30 ljudi. Ako želite, samo sednete i uživate u raznim jelima. Pored odličnih restorana, u Luksemburgu možete naći razne delikatesne prodavnice. Jedna od njih je Kaempff-Kohler. U ovoj jedinstvenoj radnji nudi se 145 vrsta sira i oko 160 različitih vrsta vina.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

evropaluksemburgputovanjaukratko
Komentari (0)
Dodaj komentar