Ovaj grad jedva čeka da ga otkrijete (foto)

Antonio Gaudi, Katalonija, kastanjete, zvuči li vam poznato? A da li ste znali da je taj isti Gaudi za života bio prilično nepopularan i da je Katalonija bila kraljevstvo koje se protezalo sve do Malte i Sicilije? Pripremite se za mnoga iznenađenja, jer Barselona jedva čeka da je otkrijete.

Foto: Pcdazero/Pixabay.com

Retki su gradovi na koje je neko izvršio toliki uticaj kao što je Antonio Gaudi uticao na oblikovanje Barselone. On je bio, moglo bi se reći, neshvaćeni genije.

Njegovi radovi bili su veoma kritikovani. Čak je i Džordž Orvel, koji je u Barseloni boravio za vreme Španskog građanskog rata, nazvao katedralu Sagrada Família jednom od najodvratnijih građevina na svetu. I dan-danas Gaudi izaziva polemike, divljenje i čuđenje, ali ne može se poreći jedinstvenost izražaja i bajkovitost njegovih dela, koja se i dalje oseti na svakom koraku.

Ovaj veliki arhitekta imao je veliku sreću što je iza njega stajao bogati industrijalac, kasnije i prijatelj, Eusebio Gvelj (Eusebio Güell), koji je finansirao njegove „poduhvate“. Jedan od takvih projekata je Park Gvelj (Park Güell), verovatno najneobičniji park koji ćete videti. Na tom mestu su hteli da izgrade elitno naselje s vilama okruženim zelenilom. Međutim, od planiranih 60 kuća dovršene su samo dve. Projekat je doživeo potpuni komercijalni neuspeh, ali je zato Barselona dobila jedinstveno mesto za opuštanje, koje je poznato i po zmijolikoj i verovatno najdužoj klupi na svetu.

Foto: Floragrauso/Pixabay.com

Najveće Gaudijevo delo, kojem je potpuno posvetio poslednjih 15 godina svog života, jeste Sagrada Família. Rad na ovoj velelepnoj katedrali započeo je davne 1882. godine, ali ona još uvek nije dovršena. Od 18 planiranih tornjeva, 12 za apostole, četiri za jevanđeliste i po jedan za Isusa Hrista i Majku Božju, uspeo je da završi samo jedan kad je saobraćajna nesreća okončala život ovog velikana. I sahranjen je u katedrali Sagrada Família, gde je „ostavio“ najveći deo svog života.

Foto: Maromgon/Pixabay.com

Barselona ima mnogo da ponudi i ako niste ljubitelj Gaudija. Obavezno posetite Las Ramblas, jedan kilometar dugačak spoj nekoliko ulica koje povezuju Plaza de Catalunya i 60 metara visok spomenik Kristoferu Kolumbu. U toj ulici odlično možete osetiti sav šarm Barselone. Puna je raznih zabavljača, pršti od boja i živosti. Tu se možete zaputiti i u šoping, jer na Rambli počinje prava šoping zona, dugačka čak pet kilometara.

Barselona je i prava sportska metropola. Posebno je veliki zamah dobila organizovanjem Olimpijskih igara 1992. godine, kada je sagrađena odlična sportska infrastruktura. Ovde se održavaju trka Formule 1 i veliki teniski turnir, ali je Barselona najpoznatija po istoimenom sportskom kolektivu, jednom od najvećih u Evropi, koji obuhvata fudbalski, košarkaški, rukometni i vaterpolo klub, kao i mnoge druge klubove. Najpoznatiji je, naravno, onaj fudbalski. Nemojte zaboraviti da obiđete muzej u sklopu stadiona, inače najposećeniji muzej u celoj Kataloniji, koji se takođe smatra najboljim fudbalskim muzejem na svetu.

Grad je poznat i po dugim peščanim plažama. U užem delu grada nalazi se oko pet kilometara uređenih plaža, a gradska vlast se trudi da obezbedi i nova kupališta. Slično Madridu, i Barselona ima reputaciju grada s odličnim noćnim provodom. Nekoliko kvartova poznato je kao kvartovi za izlaske, od kojih treba izdvojili Ramblu, gde je mnogo turista. Treba paziti na uobičajene turističke kafiće. Pre nego što napustite Barselonu, obavezno pogledajte Čarobne fontane, Font Màgica, zaista predivnu igru svetla i vode, čija se „predstava“ odvija u letnjim večerima i traje petnaestak minuta. Ova igra boja je kao vatromet koji vas pozdravlja na odlasku i zove da se barem još jednom vratite u ovaj jedinstveni grad.

Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

antonio gaudibarselonaeusebio gveljfontanekatalonijanou kamppark gveljputovanjasagrada familijaspanija
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Jenny S

    Barselona je sve to i još više… Grad koji definitivno ne treba propustiti, koji vam se ureže u srce i tera da mu se stalno vraćate i iznova ga upoznajete…Najtoplije preporučujem!