Dva kineska meteorološka satelita puštena u rad

Dva meteorološka satelita, zajedno sa sistemima za primenu na zemlji, zvanično su počela da rade, saopštila je kineska meteorološka uprava.

Probni rad dva satelita, Fengjun-3E (FY-3E) i Fengjun-4B (FY-4B), počeo je u junu ove godine, prenosi Sinhua. Oni će pružati podatke posmatranja i aplikacije za globalne korisnike.

FY-3E, lansiran 5. jula 2021, bio je prvi svetski meteorološki satelit u ranoj jutarnjoj orbiti za civilnu upotrebu.

Probni rad je pokazao da je satelit poboljšao prognoze, ojačao interakciju između posmatranja i prognoze i poboljšao tačnost predviđanja putanje. Njegova asimilacija podataka povećala je sposobnost numeričkog sistema za predviđanje padavina.

FY-3E će formirati mrežu sa FY-3C i FY-3D kako bi obezbedio globalnu pokrivenost podataka posmatranja svakih šest sati, poboljšavajući tačnost i pravovremenost vremenske prognoze.

FY-4B, lansiran 3. juna 2021. godine, bio je prvi kineski meteorološki satelit nove generacije u geostacionarnoj orbiti. Tokom probnog rada pokazao se izvanredno u posmatranju padavina, jake konvekcije i tajfuna.

Satelit će se umrežiti sa FY-4A kako bi zadovoljio potrebe meteorološkog praćenja i predviđanja, prevencije katastrofa i ublažavanja posledica za Kinu i zemlje duž Pojasa i puta.

Kina je lansirala ukupno 19 meteoroloških satelita Fengjun, od kojih je sedam trenutno u orbiti. Oni pružaju proizvode i usluge podataka u 124 zemlje i regiona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar