Excel – Reference

U prethodnom tekstu smo govorili o ćelijama i blokovima ćelija, iz toga znamo da su to područja na radnom listu sa kojima se, u određenom trenutku, može izvršiti neka operacija. Referenca je u Excel-u u stvari adresa jedne ćelije ili bloka ćelija, i ona predstavlja jedan segment nad kojim se može izvršiti neka operacija ili koji mogu učestvovati u nekim formulama.

U sledećem primeru videćemo šta znači relativno i apsolutno referenciranje. Na slici (levo) imamo podatke poređane po godinama i mesecima, i u poslednjoj ćeliji (B8) ukupni zbir numeričkih podataka. Ta ćelija koja predstavlja zbir, za sadržaj ima formulu „SUM(B3:B7)“. Cada tu ćeliju postavimo za aktivnu i kopiramo njen sadržaj u Clipborad pomoću menija „Edit -> Copy“ ili jednostavno prečice „Ctrl+C“, te postavimo za aktivnu ćeliju „C8“ i u nju „otpustimo“ sadržaj Clipboard-a. Šta se u stvari desilo? Iz jedne ćelije u drugu se preneo relativni odnos položaja same zbirne ćelije u odnosu na blok ćelija sabiraka. Prostije rečeno, polazni blok ćelija bio je relativna referenca sumirajuće formule, Excel je to ovako referencirao: „polazni blok čine ćelije koje se nalaze u istoj koloni, najdalja ćelija od formule je daleko pet ćelija a najbliža samo jednu ćeliju iznad“.

U slučaju da sadržaj Clipboard-a „ispustimo“ u ćeliju iznad koje nema pet ćelija sa numeričkim sadržajem dobićemo kao rezultat nulu (0), a ukoliko iznad te ćelije uošte nema pet ćelija (npr. 3) dobićemo poruku o grešci „#REF!„. Ovo je zbog toga što iznad zbirne ćelije uopšte nema ćelije koja je vertikalno udaljena pet mesta.

Drugi način referenciranja je apsolutno referenciranje, gde uz jednu ili obe koordinate ćelija unosimo znak „$“. Kada ispred adrese neke ćelije postavimo „$“, ta adresa-koordinata će se smatrati fiksnom. Evo kako to izgleda u praksi, obrišite naša dva zbira i u ćeliji prvog zbira unesite „SUM ($B$3:$B$7)„. Sada Excel ovu ćeliju čita apsolutno kao „blok ćelija od B3 do B7“. Ukoliko sada ovaj sadržaj iskopiramo u ćeliju drugog zbira (C8), dobićemo isto rešenje kao u prvoj zbirnoj ćeliji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar