Jahu: Hakovano oko 500 miliona korisnika

Američka internet kompanija Jahu potvrdila je da su nalozi oko 500 miliona korisnika bili izloženi napadima hakera prošlog meseca.

Kako prenosi „Dojče vele“, za sada nepoznati hakeri ukrali su privatne informacije skoro pola milijarde njihovih korisnika.

Podaci uključuju korisnicka imena, lozinke i licne informacije kao što su datumi rodenja i sekundarne mejl adrese.

U saopštenju „Jahua“ se navodi: „Jahu obaveštava potencijalno ugrožene korisnike da je preduzeo korake kako bi obezbedio njihove naloge. To podrazumeva brisanje bezbednosnih pitanja i odgovora kako se oni ne bi mogli koristiti za pristup nalozima i promenu lozinki“, naveo je RTS.

„Jahu“ je takode preporucio korisnicima koji nisu menjali lozinke od 2014. da to ucine.

Ranije ovog leta, „Jahu“ je naveo da aktivno istražuje tvrdnje hakera da su napali oko 200 miliona naloga. Sajber kriminalci tvrde da su podatke prodali na crnom tržištu.

U kompaniji veruju da ukradene informacije ne ukljucuju podatke o karticama ili bankovnim racunima.

„Jahu“ je saopštio da preduzima bezbednosne mere.

„Ukradene informacije datiraju još iz 2014. godine i među njima su najverovatnije korisnička imena, mejl adrese, brojevi telefona, datumi rođenja, kao i sigurnosne šifre, ali možda nisu sve one bez zaštite, podaci kartica ili naloga“, navode iz Jahua, dodajući da istraga nije pronašla dokaze da je u ovom trenutku neko ko radi za vladu prikačen na njihovu mrežu, prenosi „Blic“.

Kako navode mediji, sumnja se da je podatke hakovao neko ko ima državnu podršku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hakovaninternetJahukompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar