Pakleno brz internet pete generacije

Na nedavno završenom sajmu mobilne telefonije u Barseloni „Samsung” nije predstavio svoj najnoviji smartfon, ali je osvojio jednu od nagrada tehnološkog magazina „Pi-si”, i to za uređaj koji će značajno promeniti brzinu interneta. Južnokorejski džin predstavio je kućni ruter za internet pete generacije (5G) , tehnologiju koja je još daleko od široke komercijalne primene, ali je svakako deo budućnosti u kojoj će sve što koristimo biti povezano na internet.

Ruter u idealnim uslovima dostiže brzinu od 4 Gbps (gigabita po sekundi). To je 500 megabajta po sekundi, što znači da bi igra od 50 gigabajta mogla da se skine za manje od dva minuta, a film najboljeg kvaliteta od 100 GB za manje od četiri minuta.

Sa svakom novom generacijom dolaze značajna poboljšanja brzine prenosa podataka. Brzine protoka podataka u 4G mobilnoj mreži najčešće su oko 100 Mbps prilikom preuzimanja i do 40 Mbps pri postavljanju sadržaja, što je do tri puta brže nego kod 3G.

Prosečna brzina interneta u Sjedinjenim Američkim Državama bila je prošle godine 55 megabita u sekundi, ili 6,5 megabajta u sekundi. Američki novinari usput su se požalili da skupo plaćaju internet. U Njujorku je brzina od 70 Mbps 65 dolara mesečno, dok su u Barseloni videli da je 200 Mbps samo 21 dolar. Iako je novi ruter još u fazi testiranja i cena nije pomenuta, izrazili su nadu da će s njim dobiti brži, a jeftiniji internet.

„Samsungov” ruter je u vreme demonstracije brzine bio odmah pored prenosne 5G ćelije. To znači da su pomenute brzine od 4 Gbps moguće samo u savršenim uslovima, kada je ruter izuzetno blizu ćelije, bez ikakvog mešanja, prepreka ili zagušenosti mreže.

Ipak i kad bi dostigao samo 50 odsto obećanog, kod kuće bismo imali brzine od 2 gigabita u sekundi, pa čak i 25 odsto bi bilo sjajno u poređenju sa sadašnjim stanjem američkog interneta, piše „Pi-si” magazin.

Brzine izražene u gigabitima nisu novost, ali su izuzetno retke. U SAD ih nudi nekolicina provajdera, uglavnom zbog toga što je infrastruktura neverovatno skupa. Podrazumeva se raskopavanje puteva da bi se postavili kilometri kablova sa optičkim vlaknima i potom povezali sa određenim adresama. U jednom paketu mesečni paket interneta brzine 500 Mbps košta 275 dolara.

Kod bežičnih 5G milimetarskih talasa je najbolje to što provajderi interneta ne moraju da grade skupu infrastrukturu. Internet se isporučuje bežično kao mobilna telefonska mreža.

„Samsungov” 5G kućni ruter najbolje radi kada se postavi u prozoru koji gleda na baznu stanicu. Ispred prozora se postavlja antena koja prima signal.

Američka telekomunikaciona kompanija „Verajzon” počeće testiranje interneta 5G u 11 američkih gradova u prvoj polovini ove godine.

U ovoj fazi mobilni telefoni sa 5G tehnologijom još nisu na vidiku i mogu se očekivati tek 2019. ili 2020. godine.

(Jelena Kavaja, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

5Ginternetkompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar