Procurelo tri milijarde mejlova i lozinki: Proverite da li ste i vi ugroženi

Više od tri milijarde imejl adresa i lozinki se pojavilo na „crnom tržištu“.

Kako prenosi portal CyberNews, na popularnom hakerskom forumu pojavilo se oko oko 3,2 milijarde procurelih kredencijala (kombinacija e-mail adresa i lozinki) koji obuhvataju neke od najpopularnijih internet-stranica, kao što su Netflix, LinkedIn i druge.

Da budemo potpuno jasni – ovde ne spadaju samo šifre za pristup određenoj mejl adresi, već kredencijali korišćeni za pristupanje bilo kojem od naloga na ostalim sajtovima. Za one koji koriste isto korisničko ima i lozinku za sve servise, to može predstavljati veliki problem, prenosi B92.

Nije na meti bio ni neki određeni mejl klijent – svi su podjednako pogođeni, (i Hotmail, i Gmail, Yahoo, i ostali).

Portal takođe navodi kako je verovatno u pitanju kompilacija onih korisničkih imena i lozinki koji su ranije već bili na meti hakera – dakle, ne novi napad, već zbir raznih ranije procurelih podataka, što nikako ne umanjuje ozbiljnost čitavog poduhvata, jer se retko dešava da ih je ovoliko na jednom mestu

Ukoliko želite da proverite da li je i vaša imejl adresa obuhvaćena napadom hakera, odnosno da li je njena bezbednost bila ugrožena, možete to da proverite ovde. Samo ukucajte svoju imejl adresu i, ako je nema u bazi podataka, dobro je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

lozinkepasswordsifre
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • David

    dobro je