Srodna duša vas ne prepoznaje

Kad se priča o ljubavi, mnogi vole da zamišljaju da će naći svoju srodnu dušu. Dešava se i da pomislite da ste je našli – ali, eto, ona vas nije prepoznala. Premda ne isključujemo u potpunosti ideju nalaženja srodne duše, s tom idejom ipak treba biti oprezan.

Naime, neretko se dešava da neko za nekog pomisli da mu je srodna duša na osnovu jako malog broja stvari – recimo, način na koji se ta osoba osmehuje, jedna stvar koju je rekla, to što samo vas dvoje u vašoj školi volite tu-i-tu grupu… A na osnovu jedne-dve stvari ne možete znati da li vam je neko srodna duša.

Možete znati da li ste zainteresovani za tu osobu, ali da biste zaista nekog mogli da smatrate srodnom dušom, tu osobu morate poznavati. A ono što se često desi jeste da se na osnovu veoma oskudnih podataka (lep način na koji se ona kreće, dopao joj se isti film, ima lep osmeh) ostatak zamisli u sopstvenoj glavi – i da taj ostatak nema nikakve veze sa stvarnom osobom. Onda ispadne da ta vaša srodna duša postoji samo u vašoj glavi, dok je ona osoba od krvi i mesa znatno drugačija, i ne, ne smatra da ste joj srodna duša, niti želi vezu s vama.

Nije teško zaleteti se i izvesti brzoplet zaključak. Kad ste u pubertetu, hormoni se intenzivno luče, i oni vam jako pojačavaju emocije. Onda je lako za nekog za koga biste inače pomislili da je simpatičan zaključiti da vam je srodna duša. Ako vam nije srodna duša, zbog čega su vaša osećanja prema toj osobi tako jaka? Zbog kombinacije dopadanja i hormona koji se luče u vašem telu. U slučaju veze s tom osobom, sasvim je moguće da biste se brzo razočarali i zaključili da ste pogrešili, da ta osoba nije onakva kakvu ste vi zamislili, da nije vaša srodna duša – ali pošto vas ona odbija i „ne prepoznaje“ kao srodnu dušu, možete da ubeđujete sebe da ona ne uviđa kako ste vi savršeni jedno za drugo, nije vaša greška što jurite nekog ko vas neće.

Ne kažemo, nije nemoguće da naiđete na srodnu dušu. Samo, budite oprezni pre nego što za nekog zaključite da vam je srodna duša – za početak, razmislite koliko uopšte poznajete tu osobu, koliko toga znate o njoj, kako teče vaš razgovor (ako razgovora nema, onda vam to sigurno nije srodna duša), koliko dobro se osećate u društvu jedno drugog. Ako o toj osobi ne znate skoro ništa, možda ste progovorili dve-tri rečenice i nikada ne provodite vreme zajedno, tu može biti reči o tome da vam je ta osoba simpatija, ali jednostavno ne možete znati da li vam je srodna duša.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

srodna dusavezadevojkeljubavmomcitinejdžeri
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Ma pusti ime.

    Priču o srodnim dušama izmislili su oni koji vrlo malo poznaju svrhu, smisao i cilj postojanja života na ovoj planeti, a samim tim svrhu, smisao i cilj postojanja nas kao humanih bića. Svako bi hteo da mu se dogodi ljubav kakvu samo poželeti može, međutim, život nam nudi nešto mnogo više od toga. Nudi nam da stičemo iskustva i izrastamo do jedne mnogo više i uzvišenije ljubavi koju ne možemo dosegnuti preko emotivne ljubavi kakvu tražimo u drugoj osobi. Mala podudarnost između dve osobe može doći iz mnogo različitih razloga i mnoge ljubavi započnu na toj osnovi, ali u većem broju slučajeva takve veze najčešće i nisu zamišljene da traju, i to sa velikim i na našu sreću veoma zdravim razlogom. Oni koji bu da nešto više o tome saznaju preporučio bih knjižicu „Spiritual Wisdom on Relationships“ (Duhovna mudrost o odnosima).