U trendu

Balkankan

Žanr: komedija, akcija
Trajanje: 90 min.
Premisa: Smeh, suze, strah, stast… i bakica umotana u tepih!
Originalni naziv: Bal-Can-Can (2005)

Glavne uloge:

Vlado Jovanovski, Zvezda Angelovska, Branko Đurić, Seka Sabljić, Toni Mihajlovski, Nikola Kojo, Dejan Aćimović, Petar Božović, Miodrag Krivokapić, Irena Ristić, Vasko Todorov, Branko Ognjanovski, Petar Mirčevski, Emil Ruben, Goran Ilić, Adolfo Marđota (Adolfo Margiotta), Antonela Troaze (Antonella Troise)

Scenario:Darko Mitrevski
Režija:Darko Mitrevski

SINOPSIS

Jednom davno (tačnije, 1950. godine) u zemlji zvanoj Makedonija (delu zemlje koja se u to vreme zvala Titova Jugoslavija) živela su dva rođena brata – Vitomir i Serafim. Ova dvojica dinamičnih i šarmantnih džentlmena delili su visok rizik i veoma malo profita krijumčareći dobra s kapitalističkog Zapada na socijalistički Istok.

Međutim, jednog dana njihova rastuća slava zaintrigirala je zlog čoveka po imenu Šefket Ramadani, moćnog nemilosrdnog kralja podzemlja, od čijeg samog imena mnoge prolazi jeza. Pitao ih je da učestvuju u pljački voza, garantujući im večno bogatstvo. Nažalost, naši heroji su suviše kasno shvatili da je ta operacija „laka para“ ništa drugo do nameštaljka. Serafima je uhvatila policija, dok je Vitomir kukavički pobegao, zaronivši u Jadransko more i otplivavši do obala Italije. Tamo se samoinicijativno proglasio političkom izbeglicom i prihvatio izmišljeno ime Vito Đenoveze.

Prošlo je pola veka. Stari i imućni don Đenoveze na samrtničkoj postelji šapuće svoju poslednju želju na uho svoga sina Santina: „Imam dug da isplatim, sine moj“, šapuće on. „Izdao sam rođenog brata i ostavio ga da umre u zatvoru. Međutim, čuo sam da je ostavio sina za sobom. Ako se taj dečko ikada nađe u nevolji, moj dragi Santino, budi tu da mu pomogneš, budi tu da iskupiš grehe svog preminulog oca!“

U međuvremenu, u Makedoniji besni građanski rat. Siromašna kukavica Trendafil Karanfilov, sin preminulog Serafima, beži iz rodnog grada kako bi izbegao priključenje lokalnoj vojsci. Sa svojom ženom Ružom u žurbi pakuje sve vrste dobara (uključujući i taštu, opasnu majku Zumbulu) u porodična kola, pa pravac u komšijsku Bugarsku. Međutim, te 2001. leto je bilo suviše toplo, neverovatno toplo, i bakica Zumbula skapava usled vrućine! Suočen s birokratijom u stranoj zemlji i starim lešom koji počinje da truli, Trendafil odlučuje da prokrijumčari Zumbulino telo nazad u Makedoniju zamotano u tepih. Tako je i bilo – ali tepih je ukraden na povratku kući!

Tog dana u Santinovom noćnom klubu zazvoniće telefon: na vezi je njegov rođeni brat Trendafil, onaj koga nikada pre u životu nije video, i obraća mu se za pomoć! Glas pokojnog oca Vitomira odzvanja u njegovim ušima, pa tako Santino Đenoveze iz istih stopa kreće iz Italije da pomogne bratu kao što je i obećao. Njih dvojica započinju potragu za ukradenim tepihom u koji je zamotano bakičino telo – od antičke Grčke do Srbije i Crne Gore, preko Bosne i njenih planina do širokih polja Kosova, kroz čitavih devet paklenih krugova balkanskog kriminalnog podzemlja. Ludilo i patnja, život i smrt, suze i smeh, u jednoj od najuzbudljivijih avantura s ove strane planete: Balkankan!

O FILMU

Film je prikazan na 27. moskovskom filmskom festivalu, Sedmom filmskom festivalu u Motovunu, Hrvatska, i na 12. međunarodnom filmskom festivalu na Paliću, Srbija.

Premijera: 30. novembra 2005. godine u Centru „Sava“

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike