U trendu

Dalida (video)

Foto: MCF MegaCom Film

Žanr: biografska drama
Trajanje: 124 min

Glavne uloge:
Sveva Alviti (Sveva Alviti), Riccardo Scamarcio, Jean-Paul Rouve, Patrick Timsit, v Vinsent Perez (Vincent Perez), Nicolas Duvauchelle, Niels Schneider, Michael Cohen, Brenno Placido, Alessandro Borghi
Scenario:
Lisa Azuelos, Orlando (knjiga)
Režija:
Liza Azuelos (Lisa Azuelos)

SINOPSIS

Film je zasnovan na životnoj priči ikone popularne muzike Dalide, koja se proslavila tokom 50-ih, da bi tokom karijere duge tri decenije prodala više od 130 miliona ploča širom sveta. Od njenog rođenja u Kairu, 1933. godine, do prvog nastupa u pariskoj dvorani Olimpija 1965, od braka sa Lisjenom Morisom, preko disko večeri do spiritualnih putovanja u Indiju i globalnog uspeha sa numerom „Gigi l’Amoroso“ 1974. godine,

O FILMU

Dalida je intimni portret jedne kompleksne i harizmatične žene koja je bila ispred svog vremena. Uprkos njenom tragičnom odlasku 1987. godine, Dalidino nasleđe nastavlja da zrači do današnjih dana.

Film „Dalida“ francuske rediteljke Lize Azuelos prikazan je u okviru programa Fokus Evropa na ovogodišnjem FEST-u. Liza Azuelos je francuska rediteljka, scenaristkinja i producentkinja marokanskog porekla. Ćerka francuske pevačice i glumice Mari Lafore, ovoga puta nam donosi priču o jednoj od najpoznatijih francuskih pevačica i jednoj od poslednjih diva – Dalidi. Liza Azuelos poznata je po ostvarenjima „Un moment d’eragement“, rimejku istoimene komedije iz 1977. godine, sa Vinsentom Kaselom u glavnoj ulozi, kao i po uspešnoj komediji o odrastanju „LOL“, od koje je kasnije napravljen rimejk istog naslova u holivudskoj produkciji, takođe u režiji Azuelosove.

„Dalida“ prati turbulentan život slavne pevačice koja je pevala na preko deset jezika, osvojila najznačajnije svetske muzičke nagrade i priznanja, ali i isto tako nije imala sreće u privatnom životu, što je dovelo do njene prerane smrti 1987. godine. O značaju i popularnosti Dalide govori to što se njen spomenik nalazi u središtu Monmartra, najpoznatijeg umetničkog kvarta na svetu. „Dalida“ je ujedno i spektakl, pored toga što je intimni portret velike zvezde i pokušava gledaocima da prikaže i drugu stranu medalje. Scenario za film „Dalida“ napisan je po romanu Dalidinog mlađeg brata Orlanda.

Uz poznatije kolege iz Italije i Francuske, sa poznatim glumcem i rediteljem Vinsentom Perezom na čelu, Sveva Alviti u naslovnoj roli čini glumačku podelu filma „Dalida“. Svevi Alviti, mladoj i relativno nepoznatoj italijanskoj glumici, kritike već prognoziraju veliku karijeru, što u Italiji, što u Francuskoj, nakon filma „Dalida“, gde debituje u francuskom filmu.

Oficijelni sajt: Dalida (2016)

Premijera: 27. jul 2017. godine

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar