najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Jupiter: uzdizanje

Žanr: akcija, avantura, fantazija
Trajanje: 127 min.

Glavne uloge: Čening Tejtum (Channing Tatum), Mila Kunis (Mila Kunis), Edi Redmejn (Eddie Redmayne), Šon Bin (Sean Bean), Teri Gilijam (Terry Gilliam)
Scenario: Vačovski (The Wachowskis)
Režija: Endi Vačovski (Andy Wachowski), Lana Vačovski (Lana Wachowski)

SINOPSIS

Jupiter Džouns (Mila Kunis) rođena je pod zvezdanim nebom i sa znacima koji su predviđali da je predodređena za velika dela. U stvarnosti, sada odrasla Jupiter obična je čistačica. Stvari se menjaju kada genetski modifikovani bivši vojnik Kejn Vajsa (Čening Tejtum) dođe na Zemlju sa namerom da je pronađe. Njen genetski kod govori da se radi o osobi koja može poremetiti ravnotežu u svemiru. Njih dvoje zajedničkim snagama boriće se za sudbinu planete i njenih stanovnika.

O FILMU

Rediteljski par Vačovski, autori Matriks trilogije, predstavlja nam novu naučnofantastičnu priču “Jupiter: uzdizanje”. U ulozi Jupiter i vojnika Kejna pojavljuju se Mila Kunis i Čening Tejtum, najpopularniji glumci mlađe generacije Holivuda, a lik zlog Balema ovekovečio je Edi Redmejn. Pored Kunisove i Tejtuma u filmu igraju i Šon Bin, Vanesa Kirbi i Teri Gilijam.

Film krasi spektakularna raskoš fotografije. Ekipa je za potrebe ovog filma razvila sistem „Panokam”, rig od šest kamera koje se postavljaju na helikopter kako bi se snimile grandiozne panorame, koje kombinovane sa vrhunskom animacijom daju utisak slike veće od života. “Dizajn i estetika oduvek su bili važni za našu odluku da se prihvatimo nekog projekta. Hteli smo prikazati neverovatnu lepotu i detaljnost našeg sveta i preneti to na platno. Zapanjujuće je koliko smo toga snimali na pravim lokacijama, s obzirom na to da se radi o naučnom filmu”, kaže Lana Vačovski. Na početku vidimo Čikago, a zatim se selimo na Jupiter, pa u Kalikuein Alkazar na planeti Cerise, da bismo onda otišli na svemirski brod u maglini Kleopeides i na planetu Orous, gde je navodno nastala ljudska rasa. Sve to osmislili su brat i sestra Vačovski, a dizajn je bio neverovatan poduhvat s obzirom na to gde se sve odvija radnja. Zanimljivo je i da je muzika rađena ranije no što je to uobičajeno, kako bi inspirisala ekipu i glumce.

Daleko od Zemlje i Sunca je jedna od najmoćnijih dinastija u svemiru, koja vlada već milenijumima. Nakon smrti vladarke, Balem, Kalikue i Titus ratuju za presto i kontrolu nad kućom abrasaks. No postoji još neko. Mlada žena rođena na Zemlji nije ni svesna da ima pravo na nasleđe i budućnost koju nije mogla ni zamisliti i da upravo ona ima moć da promeni sudbinu svoje planete. Jupiter Džouns će morati da napusti sve što joj je poznato i suoči se sa svojom istinskom sudbinom, u čemu će joj pomoći bivši vojnik i lovac na glave. U filmu “Jupiter uzdizanje”, Zemlja je samo mali deo ogromnog prostranstva i sitnica u ogromnoj mašineriji svemirske trgovine – nagrada za pobednika – pa joj preti okupacija i uništenje onoga što je na njoj najvrednije, a to su ljudi.

Osim što se radi o naučnofantastičnom filmu, radi se i o trileru sa akcionim elementima, a ujedno je to i priča o ljubavi dvoje ljudi koji se nikad ne bi sreli da nije došlo do jednog neverovatnog događaja – a to je Ponavljanje – rođenje čoveka sa potpuno istim genetskim kodom kao što je onaj koji je već postojao. Ta osoba je Jupiter Džouns. Njen genetski profil istovetan je profilu žene koja je pre misteriozne smrti vladala jednom od najmoćnijih porodica u svemiru. Tako je Jupiter naslednica nezamislivog bogatstva i moći u monumentalnoj borbi, a Zemlja je plen u toj igri.

Lana Vačovski ističe kako priča počinje i završava sa teleskopom – metaforom perspektive života. Jupiter je rođena u tami, bespomoćna, bez doma i oca. Zna samo za teška vremena i ne voli svoj život. Ipak, želi videti čemu se to divio njen otac i šta je to tako posebno u zvezdama. Želi kroz teleskop da vidi širu sliku, jer onda je sve jasnije – vidite ceo svemir prilika koje vam se pružaju.

O REŽISERU

Lana i Endru Vačovski (reditelji, producenti)
Nedavno su predstavili film “Cloud Atlas”, zasnovan na bestseleru Dejvida Mičela, u kojem su glavne uloge ostvarili Tom Hanks i Hale Beri. Filmovi koje su pre toga radili: “Speed Racer”, trilogija “Matriks”. Producirali su “Ninja Assassin” i napisali i producirali “V for Vendetta”. Trenutno za “Netflik” kao autori i izvršni producenti rade naučnofantastičnu dramsku seriju “Sense 8”.

Oficijelni sajt:

 

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.