U trendu

Ljubav

Žanr: drama, triler
Trajanje: 93 min.
Originalni naziv: Love (2005)
Zemlja porekla: SAD, Srbija
Festivali: Tribeka, Moskva, Valensija, Barselona, Fest, Frankfurt

Glavne uloge:

Sergej Trifunović, Geno Lechner, Peter Gevisser, Didier Flamand, Liat Glick

Scenario:Vladan Nikolić
Režija:Vladan Nikolić

SINOPSIS
Jedna apsurdna slučajnost isprepletaće živote jugoslovenskog plaćenog ubice, njegove bivše žene, u koju je očigledno i dalje zaljubljen, i njenog dečka, njujorškog policajca, čiji je otac bio kriminalac.
Ujka Vanja (Sergej Trifunović) je bivši pripadnik elitnih jedinica bivše Jugoslovenske armije iz rata u bivšoj Jugoslaviji. Živi u Njujorku i radi ono što jedino ili najbolje zna – plaćeni je ubica. Odrastao je u sirotištu u Bosni i ne zna da li je Srbin, Hrvat ili Musliman, ali zna da nijedan čovek sam po sebi nije ni dobar ni loš. Konstantno u potrazi za nekim novim identitetom, stalno se, sticajem okolnosti, suočava s prošlošću, koja ga prati i podseća ko je, šta je i odakle je.
On stalno želi da odustane od posla, ali ga njegov šef, bivši tajni agent, sprečava ucenama. Vanjin navodno poslednji posao je razmena novca za drogu u hotelu gde je sve pošlo naopako. On uzima taoca, ali se ispostavlja da je taj talac njegova bivša žena Ana. Njen dečko, policajac Dirk Malou ubrzo im ulazi u trag, kao i Vanjin šef i dvojica njegovih momaka, ilegalni imigranti iz Libana i Italije.
Dok beže, Vanja i Ana se svađaju oko svoje prošlosti, ponovo otkrivaju svoju strast, ali i iznova shvataju da ne mogu da budu zajedno. Dirk ih konačno pronalazi, ali shvata da je Ana otišla dobrovoljno s kidnaperom. Kroz brojne sukobe razrešavaju se njihovi životi i veze. Za neke je kraj novi početak, a za neke ponavljanje iste priče.
O FILMU
Smešten u Njujork, s likovima pristiglim sa svih strana sveta, film istražuje priče s različitih gledišta. Kroz subjektivne realnosti svojih likova film rekonstruiše njihove konflikte, drame i postupke koji iz njih proizilaze.
Kao i Vanja, njegova bivša žena i večita ljubav Ana, njen verenik Dirk (policajac koji želi da postane pisac), tako i svi ostali likovi u filmu rade to što rade, verujući da staju u odbranu ljubavi – što iz njihovih pojedinačnih perspektiva čak i ne mora da bude netačno. Svi su oni u vrtlogu neke paralelne njujorške stvarnosti. Menhetn nije njihov svet, on se samo nazire u daljini, kao neki željeni „normalan“ život kome se stremi.
„Ljubav“, koprodukcija SAD i SCG, urađen je s ukupnim budžetom od svega 50.000 američkih dolara uz učešće glumaca iz 12 i članova ekipe iz 28 zemalja. Sniman je na velikom broju lokacija i u delovima Njujorka koji se retko pojavljuju u filmovima. S druge strane, na špici se čita ime prestižnog producenta Džima Starka, koji je, pored ostalog, radio neke rane Džarmušove filmove.
Ovaj film je imao američku premijeru na njujorškom Tribeka festivalu, i to u okviru takmičarskog dela programa, nakon čega je uspešno prikazan na Festivalu u Veneciji, gde je imao svetsku premijeru u okviru netakmičarskog programa „Dani autora“.
„Misteriozan i prkosan, ‘Ljubav’ izlazi iz imigrantskih okvira indiferentnog Njujorka, u zabačene klubove, oronule zgrade gde se prošlost i sadašnjost prepliću. ‘Ljubav’ je tužan triler o mitu o asimilaciji i načinima prilagođavanja ili, još preciznije, nemogućnosti prilagođavanja, uobličavanja identiteta i karaktera“, rekla je kritičarka „Njujork tajmsa“.
O REŽISERU
Vladan Nikolić (reditelj i scenarista)
Beograđanin koji već dugo živi i radi u Njujorku, a za film „Ljubav“, koji je premijerno predstavio na 34. FEST-u u Beogradu, u martu 2006. godine dobio je nagradu za najboljeg reditelja na Tiburon međunarodnom filmskom festivalu u Kaliforniji. Američkoj javnosti je poznat i po prvencu „Burn“.
O GLUMCIMA
Sergej Trifunović (ujka Vanja)
Rođen je 3. septembra 1972. u Mostaru od oca glumca i majke pravnice. Rano se pojavio se na sceni i napravio filmski debi. Otelovljuje retku eneriju mlade generacije glumaca. Jednako komotan na sceni i ekranu, radio je neprekidno od svog upečatljivog debija kao Lukas u Paskaljevićevoj „Tuđoj Americi“. Kao glumac s dobrim engleskim izgovorom, pojavio se u „Spasiocu“ s Denisom Kvejdom i Nastasjom Kinski. Posle mnoštva značajnih uloga u domaćim filmovima i pozorištu, Sergej Trifunović gradi karijeru u Americi.
Filmografija (izbor): Sve džaba (2006), Karaula (2006), Aporia (2006), Uslovna sloboda (2005), Pogled sa Ajfelovog tornja (2005), Kad porastem, biću Kengur (2004), Munje! (2001), Ljubavnici (1999), Bure baruta (1998), Stršljen (1998), Ubistvo s predumišljajem (1995), Tuđa Amerika (1995).
Oficijelni sajt:
Love (2005)
Premijera: FEST 06
U bioskopima: 22 mart 2007. godine u Domu omladine

1 komentar
  1. Nenad Begović

    Hvala za opis ovog, nadam se izvanrednog, ostvarenja. Hvala i Sergeju što, u svom najboljem glumačkom svetlu, predstavlja Srbiju!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike