U trendu

Noje

Žanr: avantura, drama
Trajanje: 138 min.
Premisa: Kraj sveta je samo početak!

Glavne uloge:Rasel Krou (Russell Crowe), Dženifer Koneli (Jennifer Connelly), Rej Vinston (Ray Winstone), Ema Votson (Emma Watson), Entoni Hopkins (Anthony Hopkins), Logan Lerman (Logan Lerman)
Scenario:Daren Aronofski (Darren Aronofsky), Ari Hendel (Ari Handel)
Režija:Daren Aronofski (Darren Aronofsky)

 

SINOPSIS

Inspirisan epskom pričom o hrabrosti, požrtvovanju i nadi, reditelj Daren Aronofski („Izvor života“, „Crni labud“, „Rvač“) prenosi nam na veliko platno svoju adaptaciju večne priče o Noju. Dobitnik Oskara Rasel Krou igra ulogu čoveka izabranog za neverovatnu misiju spasavanja od apokaliptične poplave koja će uništiti svet. Nikada ranije nije priča o Noju ispričana na velikom platnu s takvom živošću, pozivajući publiku da iskusi ove neverovatne događaje kroz oči i emocije Noja i njegove porodice, dok prolaze kroz strah i veru, uništenje i trijumf, poteškoće i nade.

O FILMU

Cela priča o Noju i barci koju je sagradio pre nego što je planeta uništena zauzima samo nekoliko strana u Knjizi postanja. Ali tih nekoliko pasusa je tokom vremena imalo dubok i dugotrajan uticaj na milijarde ljudi širom planete, zato što priča potresa najveće dubine zla i najviše visine vere i održava nadu u iskupljenje posle katastrofe.

Priča je prvi put preneta na filmsko platno 1928. godine pod naslovom „Nojeva barka“. Bila je to kratkometražna holivudska produkcija biblijske poplave sa elementima drame Prvog svetskog rata. Od tada je napravljeno nekoliko Diznijevih kratkih animiranih adaptacija i nekoliko stripovanih varijanata, ali nikada niko nije obradio priču o Noju kao vizuelnu avanturu koja je i dugometražni film sa ozbiljnom produkcijom, vizuelni užitak koji oživljava stranice Biblije, niti je jedan reditelj ponirao direktno u njene osnovne motive – šta znači biti čovek. Aronofski smatra da Nojeva priča konačno može da se ispriča kako treba tehnologijom 21. veka, dok će se i dalje poštovatu snažna priča biblijskog teksta. „Nisam hteo da produbljujem predrasude koje već postoje u pop kulturi o Noju. Hteo sam da ovaj Noje bude svež, neposredan i realan“.

Aronofski je prvi put došao u dodir sa ovom pričom već sa 13 godina kada je, kao deo školskih aktivnosti, napisao pesmu o Potopu. Tek kada je krenuo da režira, počeo je da razvija filmsku ideju za ovu biblijsku priču i njeno moderno predstavljanje. Znao je da će ovaj projekat biti najveći izazov njegove karijere, jako ambiciozan film koji zahteva i strastven pristup i veliku pažnju prema detaljima. Pošto je tekst o Noju u Knjizi postanja jako kratak i skoro da nema dijaloga ni Nojevih razmišljanja o samoj poplavi, Aronofski i scenarista Ari Hendel tražili su tražili izvor boljeg razumevanja Nojevih postupaka u velikom broju religijskih, istorijskih i školskih spisa.

„Potreban vam je neko ko može da kombinuje vizuelnu lepotu sa emotivnim intenzitetom, a Daren ima tu jedinstvenu kombinaciju. Želeli smo da unesemo veličinu dostojnu ove priče, ali unutar toga i da iznenadimo gledaoce elementima koje ne očekuju od ove priče.“ Hendel dodaje: „U ‘Postanju’ piše da je Noje sagradio barku u koju je smestio dve jedinke od svake vrste životinja. Kako ne postoji opis ovoga, Daren je smislio kinematografsko uzbudljivo rešenje gde Noje prikuplja materijal za barku i sakuplja jedinke svih životinja na planeti. Ta rešenja ne postoje u Bibliji, iako ne protivreče samoj priči, ali priči dodaju čudesan kvalitet koji odgovara duhu priče“.

S druge strane, Aronofski kaže da je epski obim priče samo deo njegovog interesovanja za nju: „Krenuli smo od teksta ‘Postanja’ i onda nastavili priču kao porodičnu dramu. U tekstu ‘Postanja’ Noje ne progovori dok ne siđe sa barke u Novi svet, tako da njihovi dijalozi ostaju otvoreni za konstrukciju. Ali čitate o Noju koji se napija kada stigne u Novi svet. Iako ovo nije objašnjeno u ‘Postanju’, nama je to služilo kao uvid u njegovu psihu koju smo hteli da istražimo i razumemo. Kakvu vrstu poteškoća i napora je doživeo Noje ako je prva stvar koju uradi kada siđe sa barke ta da se napije? Kako možemo da pomirimo činjenice da je Noje ‘pravedan čovek’ koji pijan i go proklinje deo svog potomstva na večito robovanje?“

Srce senarija je Nojeva neverovatna odlučnost i istrajnost u bezizlaznoj situaciji. Kada ga Tvorac upozori na propast i kada mu naredi da spase životinje, Noje to uradi s bezrezervnom verom – bez otpora ili neverice koje bismo možda očekivali. „Nojev deda je hodao sa Adamom, tako da on ne sumnja da Bog postoji i ne sumnja u njegove zapovesti, ali dva velika pitanja za Noju su: kako biti siguran da potpuno razumeš zadatak koji ti je zadat i kako izvršiti traženo.“ Samo zamišljanje Nojevog sveta i okruženja – u Bibliji obeleženo kao burno vreme prepuno greha između Pada čovečanstva i dolaska velike poplave – podvig je sam po sebi. Postoje biblijska upućivanja na vreme opake rđavosti i anđeoskih „divova na zemlji“, ali su dosta ograničena, što je režiseru pružilo mogućnost da razvija priču, a da ne menja njen biblijski materijal.

Oficijelni sajt

Premijera: 26. mart 2014. godine u Centru „Sava“

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike