Operacija Arktik (video)

Žanr: avantura, porodični
Trajanje: 87 min
Originalni naziv: Operasjon Arktis
Zemlja porekla: Norveška (2014)

Glavne uloge: Kaisa Gurine Antonsen, Lars Arentz-Hansen, Nicolai Cleve Broch
Scenario: Grethe Boe-Waal, Leif Hamre (roman)
Režija: Grethe Boe-Waal
SINOPSIS

Julija i njen brat i sestra, bliznaci Sindre i Ida, sele se sa majkom u mali grad. Očajnički pokušavajući da dopru do oca koji radi u južnoj Norveškoj, krišom uskaču u helikopter koji leti u njegovom pravcu. Na nesreću, helikopter menja rutu i oni se uskoro nađu izgubljeni i sami na napuštenom ostrvu. Njih troje su sada prinuđeni da se suoče sa epskim silama prirode, dok mećava i gladni medvedi ugrožavaju njihov opstanak.

O FILMU

Norveški dečji film koji je, uz animirane filmove “Ledeno kraljevstvo” i drugi deo “Kako da dresirate svog zmaja”, u samom vrhu najboljih i najinspirativnijih filmova u Norveškoj. Film “Operacija Arktik”, sniman je po istoimenoj noveli dečijeg norveškog pisca Leifa Hamrea o deci iz vojničke porodice, tinejdžerki Juliji i osmogodišnjim blizancima Idi i Sindreu, koje želja da konačno vide dugo odsutnog tatu dovodi u neočekivanu avanturu sa nikada do tada doživljenim izazovima.

Plašeći se kazne nastavnika nakon tuče u školskom dvorištu, Julia i blizanci beže iz škole i nailaze na obližnji helidrom gde se krišom ukrcavaju na let za koji su uvereni da će ih odvesti do grada u kojem se nalazi njihov otac. Helikopter odlazi drugim pravcem, tajni putnici se iskrcavaju i igrom čudnih okolnosti – ostaju zarobljeni na izolovanom i nenaseljenom ostrvu Polumeseca.

Boravak na Severnom polu je potpuno iznenađenje za ove odvažne heroje, koji ipak dečije snalažljivo uče kako da se prilagode novonastaloj situaciji i prirodi u svojoj veličini, lepoti, ali i surovosti. Društvo im pravi Arija, divna ženka samojeda, uz povremene posete polarne medvedice i njenih mladunčadi.

“Operacija Arktik” je, pored velikog uspeha među domaćom norveškom publikom, dobitnik nagrade za najbolji film u selekciji The People Choice Award i nosilac Amanda nagrade za najbolji norveški dečiji film 2015. godine.

Oficijelni sajt: Operasjon Arktis (2014)

Premijera: 25. februar 2016. godine u bioskopu

Ostavite komentar

Oznake