U trendu

Akademik Lojanica: Rekonstrukcija spašava Palatu SANU

BEOGRAD – Palata Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) biće rekonstruisana zato što je tokom vremenom devastirana, postala je neuslovna i potrebno je njeno osavremenjivanje, izjavio je danas akademik Milan Lojanica.

Predstavaljajući plan rekonstrukcije, Lojanica je rekao da „zgradu treba spašavati kao istorijsko, nacionalno i kulturno blago“ i da je sada „vreme za rekonstrukciju“ – sto godina od kako je palata podignuta u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici.

„Nadamo se da će projektna dokumentacija, koja je u toku, biti završena do maja čime se otvaraju uslovi za početak radova. Radovi bi trebalo da budu završeni do 2024. godine“, rekao je Lojanica.

Upitan za finansijsku konstrukciju predstojećih radova na sedišta SANU, Lojanica je rekao da u Akademiji od države imaju „uverenja da je obezbeđena“.

Konkursom je izrada projekta poverena domaćoj kompaniji Biro kljub partners u okviru koje je u toku izrada projekta na čijem čelu su arhitekti Lojanica, Miodrag Mirković i Milan Rašković.

Prema rečima Lojanice, njihov projekat bi trebalo da dovede do „značajnih poboljšanja u ambijentalno-estetskom i upotrebnom smislu“, kao i da se poprave ozbiljni nedostaci zgrade sa mogućnošću da se ona funkcionalno transformiše.

„Zgrada je prošla kroz period prilične devastacije. Nalazi se u tehnički neuslovnom stanju. Njena građevinska konstrukcija i tehnička opremljenost nisu u skladu sa savremenim potrebama“, naglasio je Lojanica.

Prema njegovim rečima, predviđena „značajna rekonstrukcija“ obuhvatiće sve delove zgrade sa ciljem da se Palata održi u svojoj istorijskoj vrednosti, ali i da se značajno osavremeni.

„Zgrada nema centralni prostor, hol kog bi palata ovog tipa morala imati. Ulazi se u nju na neprimeren način i prilazi glavnim funkcijama. Penjete se u (svečanu) dvoranu bez ijednog hola bočnim stepeništima, a slično je i sa prostorom biblioteke“, naveo je Lojanica.

Kako je naveo, i arhiv, koji je bitna funkcija Akademije, je u veoma lošem stanju jer je grubo pođimenzionisan prostorno, dok je „centralni atrijum rupa bez prave namene“.

Planom rekonstrukcije predviđena je „značajna intervencija, najobimnija u bazičnom delu građevine – prizemlju, međuspratu, mezaninu i suterenskoj, a potom i na krovnoj etaži“.
Lojanica je rekao da je plan da kupola Palate uz manje intervencije ostane „kakva jeste“, dok će u potkrovlju biti umetnički centar SANU, gde će umesto dosadašnjih nekoliko ateljea čitav etaž biti namenjen umetničkim zbivanjima.

Rekonstrukcijom je predviđeno da će „pravo naspram ulaza posetilac nailaziti na centralno stepenište kojim se pristupa novoj koncertnoj i multifunkcionalnoj dvorani“, predviđenog kapaciteta od 333 mesta.

„Centralni holski prostor je okružen na spratu izložbenim zonama za stalne postavke umetničkih dela i vitrinama arhivske građe iz kojh se ulazi u Biblioteku i Arhiv SANU“, predviđa Lojanica.

„Planiranom rekonstrukcijom Palati SANU se obezbeđuje značajno tehničko, funkcionalno i estetsko unapređenje, čime se stiču uslovi da postane novo, magnetno mesto susreta i još intenzivnijih dešavanja iz oblasti kulture, nauke i umetnosti“, zaključio je Lojanica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar