U trendu

Akademiku Danilu Basti nagrada „Dositej Obradović“

BEOGRAD – Nagrada „Dositej Obradović“ za životno delo pripala je ove godine akademiku Danilu Basti, saopštila je danas Zadužbina „Dositej Obradović“.

„Kritički pogled na delo i delatnost Baste ukazuje na čoveka širokog raspona interesovanja i angažovanja. Središnje područje njegovog rada, u prvom redu, čine politička i pravna filozofija klasičnog nemačkog idealizma“, kaže se u obrazloženju žirija, koji je nagradu dodelio jednoglasno.

Kako je istaknuto, Basta naročitu pažnju poklanja srpskoj filozofskopravnoj tradiciji i bogatoj duhovno-naučnoj baštini Pravnog fakulteta u Beogradu, a preveo je sa nemačkog jezika čitavu biblioteku filozofskih i naučnih dela Kanta, Fihtea, Šelinga, Ničea, Kaufmana, Šmita, Jaspersa, Markuzea, Kasirera i drugih.

„Nadahnut slobodarskim i humanističkim idejama, Basta je pošteno i rodoljubivo nastojao da u Srbiji afirmiše pravo kao kulturnu tvorevinu čija je svrha pravda, a dostojanstvo i slobodu čoveka kao vrhovne vrednosti i najvišu meru pravnog poretka“, ocenio je žiri.

Na taj način Basta se pokazuje kao dostojan sledbenik svojih velikih uzora Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića, Jovana Sterije Popovića, Slobodana Jovanovića, Đorđa Tasića, Božidara S. Markovića, Radomira Lukića i Mihaila Đurića i njihovog etosa intelektualnog angažovanja, navodi se u saopštenju.

„Uvereni smo da je akademik Basta, neumorni pregalac i poštovalac Dositejevog prosvetiteljskog dela, po svemu zaslužan i dostojan da primi nagradu s Dositejevim imenom i znakom“, odlučili su članovi žirija Mirko Vasiljević, Slavko Gordić, Vojislav Jelić, Marko Nedić i Dragan Simeunović na sednici 17. decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.