U trendu

Albanija reklamira medjunarodni put crtežima pisca iz 19. veka

Edvarda Lira, svestranog engleskog umetnika iz 19. veka, sada poznatog uglavnom samo po neobičnom žanru „litrerature apsurda“, izabrale su vlasti Albanije za promovisanje turizma duž drevnog puta „Via Egnacija“ koji je nekada povezivao istok sa zapadom Rimskog carstva.

„Nacionalna agencija za priobalje“ Ministarstva privrede je danas u Tirani otvorila izložbu crteža koje je Lir napravio 1848. godine, tokom posete teritoriji današnje Albanije.

Šef te agencije, Auron Tare je rekao da je cilj revitalizacija „Via Egnacije“ koju su Rimljani izgradili u 2. veku pre naše ere. Taj drevni put ide teritorijom na kojoj su sada Albanija, Makedonija, Grčka i evropski deo Turske.

„Lir (1812-1888) je bio poslednje od velikih imena koja su putovala Via Egnacijom i video da uticaj Albanija postoji još iz antičkih vremena“, rekao je Tare.

Lirovi crteži se čuvaju u Biblioteci retkih dela „Huton“ američkog Univerziteta Harvard.

Na crtežima su prizori koje je Lir video u gradovima kakvi su bili Monastir – Bitolj i Ohrid, u Makedoniji, ili Elbasan i Tirana 72 godina pre no što je nastala Albanija.

Nacrtao je i planine centralne i istočne Albanije i napravio važnu evidenciju narodnih nošnji u to vreme.

Abaza Hado, slikar i umetnički menadžer, rekao je su radovi Lira „dokumentarne i umetničke vrednosti, dajući uvid u taj period, u sve što se od tada promenilo ili više ne postoji. Sa umetničke tačke gledišta, to su jasni crteži i precizni opisi života u 19. veku“.

Promovisanje turizma od albanske obale do planina je glavni prioritet svih dosadašnjih vlada post-komunističke Albanije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.