U trendu

Aleksa Šantić na Internetu

Veliki događaj u kulturi svakog naroda jeste objavljivanje sabranih dela pesnika koji je u njemu ponikao. Još je veći događaj (jer je tako nešto vrlo retko), kada se sabrana dela pojave na Internetu, u elektronskom obliku, okupljena pod „kapom“ jednog domena. Ovom prilikom ćemo se osvrnuti na jedan takav poduhvat, verovatno i jedini te vrste kada je reč o srpskim pesnicima. Aleksa Šantić, „zaštitni znak“ Mostara, dobio je svoja elektronska sabrana dela na adresi www.aleksasantic.com.

Prema rečima samog autora (Denis Bohm), sajt je plod osamnaestomesečnog rada, i predstavlja prva prava sabrana dela Alekse Šantića (1868-1924), urednika časopisa „Zora“, svestranog stvaraoca, koji je bio i horovođa, glumac, recitator i kompozitor, ali i politički aktivan kao poslanik Bosanskog sabora. Sva do sada štampana sabrana dela (i ona štampana u Beogradu 1928. godine, kao i ona štampana u Sarajevu 1957. godine), ipak nisu okupila kompletno stvaralaštvo pesnika. Autor sajta, isključivo posvećenog Aleksi Šantiću, ispravlja ovu grešku, kompletirajući opus koji se kreće u rasponu od pesama nastalih pod uticajem romantičarskih pesnika, pogotovo Vojislava Ilića, preko melanholičnih kantilena o prolaznosti života i ljubavne lirike, pa sve do rodoljubivih i socijalnih stihova. Naravno, nisu izostavljene ni pripovetke i dramska ostvarenja, ali ni pesnikova pisma i prevodi (poznat po prevođenju Hajnea, pod čijim je uticajem i pisao pesme sa socijalnom tematikom).

Posebna „poslastica“ su pesme koje su kolege pesnici posvetili Aleksi Šantiću, kao i zvučna arhiva u kojoj se nalaze muzičke pesme, komponovane na Aleksine stihove. Podsetite se ko je sve pevao „Eminu“, „Što te nema“, „Veče na školju“, „Pod beharom“… Nije izostavljena ni foto-arhiva, ali ni segment sajta rezervisan za video-materijale, koji se trenutno nalazi u pripremi. Posebno je vredan pohvale ambiciozan i studiozan pristup autora sajta, koji se ogleda i u postojanju rečnika manje poznatih reči, kao i u jednoj vrlo interesantnoj mogućnosti: dok čitate neku od Šantićevih pesama, prevlačenjem pokazivača preko nepoznate reči, dobićete u „prozorčiću“ i njeno objašnjenje.

Uz napomenu da smo u ovom kratkom prikazu dotakli samo deo sadržaja koji Vas očekuje, preporučujemo posetu adresi:

  • www.aleksasantic.com

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.