U trendu

Alternative film/video festival u DKSG

BEOGRAD – Festival novog filma i videa „Alternative film/video“ počeće večeras u Domu kulture „Studentski grad“ i trajaće do 16. decembra.

Tema ovogodišnjeg festivala je „KOLEKTIVizam“, a prati je bogat petodnevni program.

Biće prikazano više od 70 alternativnih filmova i video-radova iz više od 30 zemalja – inovativnih, eksperimentalnih, istraživačkih, avangardnih, ličnih, političkih…

Blizu 50 gostiju, među kojima su neka od najznačajnijih imena eksperimentalnog filma danas, potvrdilo je dolazak na festival.

Na programu su i dve multimedijalne izložbe i radionica virtuelnog filma.

„Film/Video istraživački forum“ i dva okrugla stola tradicionalna su mesta na kojima filmski autori, teoretičari, istoričari, arhivisti i kustosi razgovaraju i debatuju, a ove godine baviće se temom filmskih kolektiva, kino-klubova, kolektivnog autorstva i kolektivizma kao umetničke teme.

Umetnički duo „Doplgenger“ (Boško Prostran i Isidora Ilić) odgovoran je za tematsku koncepciju i odabir filmova za međunarodni takmičarski program, a Greg De Kjur selektor je regionalnog programa „Jug-jugoistok“.

Članovi žirija su britanski filmski reditelj Skot Barli, Gerald Veber, kustos iz Austrije, i Gordana Nikolić, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

Žiri festivala odabraće filmove za Listu značajnih ostvarenja, a njihovi autori imaće priliku da dobiju rezidencijalni boravak u Akademskom filmskom centru Doma kulture „Studentski grad“ naredne godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.