U trendu

Amaterska pozorišta

Dok se profesionalna pozorišna sezona završava, amaterska pozorišta privode svoju sezonu kraju nakon održanog festivala na kojem su prikazane najbolje amaterske predstave u zemlji. Spuštanje zavese odigralo se u Kuli i 45. republički festival amaterskih pozorišta Srbije je završen. Proglašeni su pobednici, oni koji su najviše zadovoljili kriterijume žirija, ali i publike, a u okviru revijalnog, netakmičarskog dela bila je izvedena predstava „Crkô bez toga“ Petra Pecija Popovića u režiji Vladimira Lazića.

Žiri ovogodišnjeg festivala koji je zasedao u sastavu Dimitrije Jovanović, pozorišni reditelj iz Beograda, Veroljub Veca Andrić, glumac iz Valjeva, i Miroslav Radonjić, dramaturg i teatrolog iz Novog Sada, za najbolju predstavu proglasio je „Izbiračicu“, čuvenu urnebesnu komediju Koste Trifkovića, koju je izveo ansambl Kamerne scene „Miroslav Antić“ iz Sente, u režiji Dragana Ostojića.

Drugo mesto i srebrnu plaketu poneli su glumci-amateri iz Kulturnog centra Kula koji su izveli predstavu po tekstu Slavomira Mrožeka „Tango“, čiju režiju takođe potpisuje Dragan Ostojić.

Bronzana plaketa ove godine pripala je Gradskom pozorištu iz Palanke, koje je izvelo još jedan savremeni tekst, pod nazivom „Policajci“, koji je napisao Slavomir Mrožek, a režirao Velimir Mitrović. Nagrada za najbolju režiju pripala je Draganu Ostojiću za dve predstave koje su ove godine oduševile publiku, a žiri je jednoglasno dodelio i dve diplome za najbolju ulogu – Vinku Stuparu iz Kule i Mirjani Savin iz Sente, koja je veoma uspešno dočarala lik Trifkovićeve goropadnice Malčike.

Amateri koji ponekad umeju da spreme predstavu bolje od svojih profesionalnih kolega nastaviće sa daljim radom u amaterskim grupama, od kojih će najuspelije postavke svoje mesto pronaći sledeće godine na tradicionalnom festivalu okupljanja amaterskih pozorišta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.